Turecku poslalo pomoc 65 krajín, vyše 7800 obetí. WHO očakáva 20-tisíc mŕtvych

Počet obetí ničivého pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii vzrástol na 7826. Agentúra Reuters večer informovala o 5894 mŕtvych v Turecku, zatiaľ čo v Sýrii zahynulo podľa posledných informácií úradov a miestnych záchranárov 1932 ľudí. Turecký viceprezident Fuat Oktay informoval, že situáciu v krajine sťažuje zlé počasie, kvôli ktorému je veľmi ťažké dostať do niektorých regiónov pomoc.

07.02.2023 06:00 , aktualizované: 23:19
Turecko Sýria Zemetrasenie Silné Obete Foto: ,
Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana v pondelok 6. februára 2023.
debata (15)

Do najhoršie zasiahnutých oblastí bol povolený vjazd len záchranným vozidlám či automobilom, ktoré vezú pomoc. Záchranárom počas uplynulej noci komplikovali prácu dážď so snehom, pričom desaťtisíce ľudí, ktoré prišli o strechu nad hlavou, čelili mrazivému počasiu.

Ľudia sedia na troskách, keď záchranné tímy...
Záchranári vynášajú 8-ročného Ardu z trosiek...
+10Žena sedí na troskách, keď záchranné tímy...

Otrasy tam zasiahli desať provincií, zranených je v Turecku najmenej 35-tisíc ľudí. Erdogan už v pondelok povedal, že ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939. V desiatich provinciách, ktoré zemetrasenie postihlo, Erdogan vyhlásil na tri mesiace núdzový stav. Podľa úradu AFAD sa v krajine zrútilo najmenej 5 775 budov.

Najdôležitejšie informácie

  • Po pondelku sa v Turecku a Sýrii zem triasla aj v utorok
  • Počet obetí presiahol 7800
  • Zranených je takmer 35-tisíc ľudí
  • V Turecku sa zrútilo 5775 budov
  • Ide o najsilnejšie zemetrasenie od roku 1999 (17-tisíc mŕtvych)
  • Región zasiahlo 285 následných otrasov
  • Pomáhať prišlo 2 660 pracovníkov zo 65 krajín
  • EÚ zmobilizovala vyše 1 150 záchranárov
  • Zo Slovenska odišlo pomáhať 15 záchranárov

Sýrska štátna agentúra SANA informovala, že vo vládou kontrolovaných oblastiach v provinciách Aleppo, Hamá, Latákíja a Tartús zomrelo najmenej 812 ľudí. Ďalších 1 449 ich utrpelo zranenie. Organizácia známa ako Biele prilby informovala najmenej o 1120 mŕtvych a 2500 zranených v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré sú pod kontrolou opozície. Podľa organizácie sa očakáva, že počet obetí „dramaticky vzrastie“.

Vládnu obavy, že počet obetí celkovo ešte neúprosne stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20 000. Ide o najsmrteľnejšie zemetrasenie v Turecku od roku 1999, keď pri podobne silnom zemetrasení zahynulo vyše 17 000 ľudí.

Na pomoc pri pátracích a záchranných akciách v Turecku bolo vyslaných 2 660 pracovníkov z 65 krajín, uviedol turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD. Pomoc Turecku a Sýrii prichádza z celého sveta, do regiónu ju posiela okrem iného OSN, Európska únia, Spojené štáty, Británia, Čína, Rusko, India, Japonsko, Irak, Irán, Austrália, Nový Zéland či Pakistan.

Španielski zdravotníci v Turecku postavia poľnú nemocnicu na liečbu zranených, oznámil španielsky minister zahraničia José Manuel Albares. Španielsko zároveň zmobilizovalo vojakov a drony z jeho vojenskej pohotovostnej jednotky na letisko Malatya, kde turecké úrady zriadili medzinárodné centrum pomoci.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Mao Ning oznámila, že Čína poskytne pomoc Turecku v hodnote šiestich miliónov dolárov, vyšle „ťažké mestské záchranné tímy a lekárske tímy a poskytne záchranný materiál, ktorý turecká strana naliehavo potrebuje“. „Koordinujeme poskytovanie naliehavo potrebných humanitárnych dodávok Sýrii a urýchľujeme realizáciu prebiehajúcich projektov potravinovej pomoci,“ doplnila.

Slovensko 15, Maďarsko 55 a viac

Z Bratislavy v pondelok večer odišiel špeciálom ministerstva vnútra záchranársky tím. Pri vyhľadávaní ľudí zasypaných v troskách bude pomáhať 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 5 horských záchranárov so špeciálne vycvičenými psami.

Pre porovnanie Maďarsko do najviac zasiahnutej provincie Hatay poslalo tím 55 záchranárov s dvoma psami a so štyrmi kamiónmi vybavenia. Budapešť tiež ešte v utorok večer vyšle Pátraciu a záchrannú službu Peštianskej stolice a tím záchranárov Életjel Mentőcsoport. Kabinet im poskytne na cestu do Turecka 40 miliónov forintov (102 346 eur), 46 sanitiek a 15 záchranárskych psov.

EÚ zmobilizovala vyše 1 150 záchranárov

Európska únia prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany posiela na pomoc viac než 1 150 záchranárov a 70 záchranných psov z 19 európskych krajín. oznámil eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) spresnilo, že ide o 17 členských krajín EÚ vrátane Slovenska, Albánska a Čiernej hory.

Do Turecka ako prví prišli záchranári z Rumunska, Bulharska a Maďarska, napísal v pondelok Lenarčič na Twitteri. Eurokomisár sa poďakoval všetkým zúčastnením krajinám.

Prístav v plameňoch

V tureckom meste Iskenderun hasiči už druhý deň bojujú s požiarom. Plamene sa v miestnom prístave rozhoreli v pondelok nad ránom po tom, čo sa v dôsledku zemetrasenia zrútil jeden z nákladných kontajnerov. Zábery z priemyselných kamier zobrazujú, ako z kontajnerov vychádzajú kúdoly čierneho dymu.

Turecké úrady poslali do Iskenderunu loď pobrežnej stráže, aby pomohla s hasením požiaru, ktorý sa v priebehu pondelka nepodarilo dostať pod kontrolu.

Spoločnosť Sealand, ktorá spadá pod medzinárodnú kontajnerovú prepravnú firmu Maersk, vo vyhlásení uviedla, že zemetrasenie závažne „poškodilo logistickú a dopravnú infraštruktúru okolo epicentra v meste Pazarcik vrátane prístavu v Iskenderune“. Dodala, že prevádza prístavu bude dočasne pozastavená z dôvodu „štrukturálnych poškodení“. Nákladná doprava bude preto odklonená do blízkych prístavov.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa zasiahlo Turecko a Sýriu v pondelok skoro ráno. Okolo poludnia potom úrady zaznamenali ešte ďalšie zemetrasenia o sile 7,6 stupňa. Celkovo bolo doteraz zaznamenaných najmenej 285 následných otrasov, uviedla agentúra Reuters.

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...
Pracovníci civilnej obrany prehľadávajú ruiny...
+19Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

V noci na utorok zasiahlo centrálne Turecko nové zemetrasenie, ktoré malo silu 5,6 stupňa, uviedlo podľa agentúry Reuters Európske stredomorské seizmologické stredisko (EMSC). Ide zrejme o ďalšiu z následných záchvevov pôdy po zemetrasení z pondelkového rána. V pondelok okolo poludnia zaznamenali v juhovýchodnom Turecku zemetrasenie o sile 7,5 stupňa. Celkovo bolo doteraz zaznamenaných najmenej 285 následných otrasov, uviedla agentúra Reuters.

Turecký úrad AFAD uviedol, že sa spod trosiek doteraz podarilo vyslobodiť 7 840 živých ľudí. Prezident Erdogan predtým upozornil, že nedokáže povedať, na akom počte sa celková bilancia obetí zastaví a ako dlho záchranné akcie potrvajú. Nádej na záchranu zasypaných sa však po zhruba 24 hodinách od zemetrasenia znižujú aj vzhľadom na nízke teploty, ktoré na juhovýchode Turecka a severe Sýrie momentálne panujú, pripomenula agentúra AP.

Zo sýrskej väznice ušlo niekoľko mužov

Väzni sa po pondelkovom smrtiacom zemetrasení vzbúrili vo väznici na severozápade Sýrie, kde sú zadržiavaní prevažne členovia teroristickej organizácie Islamský štát (IS), a najmenej 20 ich ušlo. Tlačovej agentúre AFP to v utorok povedal väzenský zdroj.

heger mikulec hasiči Čítajte viac Slovensko vyslalo do Turecka 15 hasičov a záchranárov vyškolených na vyhľadávanie osôb v troskách

Vo väznici vojenskej polície v meste Rádžú neďaleko hranice s Tureckom je umiestnených okolo 2000 väzňov, z nich asi 1300 je podozrivých bojovníkov IS, uviedol zdroj.

Vo väzení sa nachádzajú aj bojovníci síl vedených Kurdmi. „Pri zemetrasení bolo postihnuté aj mesto Rádžú a väznica. Následne sa väzni začali búriť a ovládli časti väzenia,“ povedal predstaviteľ tohto zariadenia, ktoré majú pod kontrolou proturecké frakcie. „Ušlo približne 20 väzňov… a sú to podozriví militanti z IS,“ dodal.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovali v regióne desiatky dotrasov, spôsobilo na väznici škody. Jej múry a dvere popraskali.

Turecko Sýria Zemetrasenie Silné Obete Čítajte viac Moje deti tam zmrznú. Ľudia prehľadávajú trosky, pátrajú po preživších
15 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii