Derusifikácia pokračuje. Ukrajina vyradila z knižníc milióny ruských či sovietskych kníh

Do novembra minulého roka bolo z ukrajinských knižníc vyradených približne 19 miliónov výtlačkov kníh, ktoré vyšli v časoch Sovietskeho zväzu alebo boli v ruštine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú poslankyňu Jevheniju Kravčukovú. Čo sa s vyradenými knihami stalo, nie je jasné.

07.02.2023 06:30
Kyjev, sneh Foto: ,
Nápis Ukrajina so srdiečkom na okne mierne zasneženého auta v centre ukrajinského Kyjeva 17. novembra 2022.
debata (387)

„Vyradené boli tiež niektoré knihy zo sovietskej éry v ukrajinčine,“ uviedla Kravčuková, ktorá je podpredsedníčkou parlamentného výboru pre humanitárnu a informačnú politiku. Z 19 miliónov vyradených výtlačkov podľa nej bolo 11 miliónov v ruštine. „Existujú tiež odporúčania vyradiť a odstrániť knihy, ktorých autori podporili ozbrojenú agresiu proti Ukrajine,“ dodala.

Po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, začala Ukrajina vo zvýšenej miere obmedzovať používanie ruských kníh. Proces takzvanej derusifikácie nabral na obrátkach, keď Rusko takmer pred rokom Ukrajinu vojensky napadlo.

V polovici minulého roka Ukrajina obmedzila distribúciu ruských kníh v snahe ďalej spretrhávať kultúrne väzby medzi oboma susednými krajinami a zrušiť politiku, ktorá podľa kyjevských úradov po stáročia potláčala ukrajinskú identitu.

„Vo všeobecnosti je pomer kníh v ruštine a ukrajinčine v našich knižniciach veľmi žalostný,“ povedala Kravčuková. „Preto teraz hovoríme o tom, že je potrebné čo najskôr obnoviť fondy a nakúpiť knihy v ukrajinskom jazyku,“ dodala s tým, že asi 44 percent kníh v ukrajinských knižniciach je v ruštine, zvyšok v ukrajinčine alebo iných európskych jazykoch.

Ukrajinčina je jediným úradným jazykom krajiny. Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu z roku 2019 asi polovica obyvateľov hovorila prevažne alebo iba ukrajinsky a asi 30 percent prevažne alebo iba rusky.

Ruština aj ukrajinčina sú východoslovanské jazyky, ale kým väčšina Ukrajincov vie po rusky, Rusi nepoznajú ukrajinčinu a tomuto jazyku rozumejú len ťažko. Ruština stále zohráva veľkú úlohu v obchode, kultúre a médiách. A v mnohých mestách vrátane Kyjeva sa ruština stále často používa, aj keď podlieha stále väčším reštrikciám. Právne predpisy ukladajú podnikom a ďalším inštitúciám povinnosť používať len ukrajinčinu.

387 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruština #Ukrajina