Američania našli trosky čínskeho balóna, Peking sa ospravedlnil za ďalší

Americká armáda vyzdvihla časť trosiek čínskeho balóna, ktorý v sobotu zostrelilo americké stíhacie lietadlo nad americkými teritoriálnymi vodami. Podľa agentúry AFP to v pondelok povedal bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Spojené štáty sa budú snažiť nájsť čo najviac zvyškov balóna, aby mohli určiť jeho špionážne schopnosti. Vrátiť trosky balóna Číne nemá Washington v úmysle, dodal Kirby.

07.02.2023 11:11 , aktualizované: 23:39
USA Čína balón trosky loď námornictvo Foto:
Námorníci vyberajú balón z vôd Atlantického oceána 5. februára 2023.
debata (20)

„Ten balón patrí Číne, a nie Spojeným štátom,“ odpovedala na dnešnej tlačovej konferencii hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning na otázku, či Peking požiadal Washington o vrátenie zvyškov balóna. Čína tvrdí, že išlo o civilný objekt používaný na účely meteorologického výskumu, ktorý vstúpil do amerického vzdušného priestoru nedopatrením, pretože bol neriaditeľný. Reakciu Spojených štátov označila Čína už skôr za prehnanú.

Kirby v pondelok zopakoval tvrdenie, že podľa USA balón sledoval citlivé vojenské objekty na území Spojených štátov. „Bol schopný sám manévrovať, zrýchliť, spomaliť a otočiť sa,“ vyhlásil Kirby. Čínu Kirby obvinil z hrubého narušenia amerického vzdušného priestoru a uviedol, že zostrelenie balóna bolo úplne v súlade s právami krajiny.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón
Video

Pentagon už skôr uviedol, že sa balón pohyboval okrem iného nad Malmstromovou leteckou základňou v Montane, jednou z troch v USA, kde sa nachádzajú strategické rakety. Americký prezident Joe Biden chcel nechať balón zostreliť, už keď sa o ňom pred týždňom prvýkrát dozvedel. Zástupcovia ministerstva obrany ale vtedy tento krok neodporučili z obavy, že by trosky mohli byť nebezpečné pri dopade na zem.

Vysoko postavený americký generál zodpovedný za zostrelenie čínskeho balóna Glen VanHerck povedal, že trosky balóna boli vyzdvihnuté z oblasti s rozlohou asi 1,5 krát 1,5 kilometra. VanHerck tiež uviedol, že balón bol asi 60 metrov vysoký a do americkej vzdušnej obrannej zóny prvýkrát vstúpil 28. januára severne od Aleutských ostrovov.

Námorníctvo využíva i lode na mapovanie a skenovanie morského dna, aby našli aj zostávajúce časti balóna a aby americkí analytici mohli získať úplný obraz napr. o tom, aké typy senzorov Čína používala. Cieľom je aj lepšie pochopiť, ako balón dokázal manévrovať.

Námorníctvo v utorok zverejnilo prvé zábery z akcie, na ktorých vidno námorníkov z tímu na likvidáciu výbušných zariadení, ako do nafukovacieho člna vyťahujú široké pásy bielej tkaniny – zrejme z vonkajšieho plášťa balóna.

Veliteľ Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) generál Glen VanHerck v pondelok povedal, že tímy prijali preventívne opatrenia na ochranu pred možnosťou, že by niektorá časť balóna bola vybavená výbušninami.

Trosky balóna sú roztrúsené vo vodách, ktoré sú hlboké približne 15 metrov. Plocha, na ktorej sa pátra, zodpovedá svojou rozlohou asi 15 futbalovým ihriskám.

Pardon Kostarike

Čína sa takisto ospravedlnila za prelet jej ďalšieho balóna nad územím Kostariky. S odkazom na kostarické ministerstvo zahraničia o tom informovala agentúra Reuters. V pondelok Čína priznala, že druhý balón, ktorý sa pohyboval nad Latinskou Amerikou, je jej.

Čína, balón, špionáž Čítajte viac Balóngate: rozhorí sa medzi USA a Čínou špionážna vojna?

Podľa Číny balón nad Kostarikou slúžil na účely prevažne meteorologického výskumu.

Nad kostarické územie sa podľa čínskych predstaviteľov balón dostal kvôli odchýlke od pôvodnej trasy. Kostarická agentúra pre civilné letectvo po lokalizácii balóna upozornila lietadlá na jeho prítomnosť, krajina neprijala žiadne ďalšie opatrenia.

Čínsky balón sa neskôr presunul nad Kolumbiu, ktorá ho vo svojom vzdušnom priestore objavila v piatok. Krajina uviedla, že objekt nepovažuje za hrozbu pre národnú bezpečnosť a že ho sledovala dovtedy, kým opustil jej vzdušný priestor.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #kostarika #diplomatická roztržka