Obetí je už vyše 12-tisíc. Preživší: Kde je pomoc? Erdogan priznal problémy

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má viac ako 12-tisíc obetí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri dnešnej návšteve postihnutých oblastí povedal, že v Turecku kvôli pondelňajším otrasom zomrelo najmenej 9057 ľudí. Ďalších 3000 ľudí podľa doterajších údajov zahynulo na severe Sýrie.

08.02.2023 07:30 , aktualizované: 21:27
Turecko  Zemetrasenie ruiny Foto:
Letecký pohľad na zničené obytné budovy po zemetrasení v tureckom meste Hatay, ktoré bolo takmer v epicentre otrasov. 7. február 2023.
debata (51)

V Turecku katastrofa pripravila o život najmenej 9057 ľudí, povedal Erdogan. Zranených je podľa neho takmer 50-tisíc, zrútilo sa viac ako 6 000 budov. Erdogan pripustil, že v prvom dni po katastrofe boli určité problémy ohľadom pomoci zasiahnutým, teraz podľa neho záchranné operácie bežia na plné obrátky.

Záchranné tímy pracujú v oblasti už dva dni a dve noci v mrazoch a snažia sa vyslobodiť zo sutín budov preživších katastrofy, jednej z najsilnejších v oblasti za posledné desaťročia.

Ľudia sedia na troskách, keď záchranné tímy...
Záchranári vynášajú 8-ročného Ardu z trosiek...
+10Žena sedí na troskách, keď záchranné tímy...

V Sýrii v oblastiach pod kontrolou opozície i vlády zahynulo 2992 ľudí. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby informovala o najmenej 1730 mŕtvych v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré ovládajú povstalci. Zranených je okolo 5 000 ľudí. „Očakáva sa, že číslo významne vzrastie, pretože pod sutinami sú stovky rodín, viac ako 50 hodín po zemetrasení," uviedla organizácia.

Státisíce bez strechy nad hlavou

Sýrska štátna agentúra SANA uviedla, že kvôli zemetraseniu je bez strechy nad hlavou bezmála 300-tisíc ľudí. Podľa všetkého sa ale údaj týka iba oblastí ovládaných sýrskou vládou, takže celkový počet ľudí bez domova bude oveľa vyšší. V oblastiach pri hraniciach s Tureckom, ktoré kontrolujú povstalci, žije okolo štyroch miliónov ľudí.

Ide tak o najsmrtiacejšie zemetrasenie na svete za posledných takmer 12 rokov. Počet obetí na životoch prekonal zemetrasenie v Nepále v roku 2015, ktoré si vyžiadalo 8 800 mŕtvych. Zatiaľ tragickejšie zemetrasenie ako to v Turecku a Sýrii sa odohralo 11. marca 2011 v Japonsku, keď mohutné otrasy o sile deviatich stupňov a následná prívalová vlna cunami zabili 19 759 ľudí a poškodili aj jadrovú elektráreň Fukušima 1.

Na miestach skazy sa odohrávajú srdcervúce scény, keď z trosiek vytiahnu živého novorodenca alebo keď zlomený otec zviera ruku svojej mŕtvej dcéry.

Záchrana po 52 hodinách

Ďalšiu ženu vytiahli živú z trosiek budovy 52 hodín po ničivých otrasoch. Zábery televízie NTV v stredu zachytávali záchranné služby v tureckej provincii Kahramanmaraš blízko hranice so Sýriou, ako nesú ženu na nosidlách do sanitky. Ženu vo veku 58 rokov údajne zachránili zo zrúteného hotela.

Provinciu zasiahlo zemetrasenie veľmi vážne.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozornil, že pre tisíce ranených a ľudí stále uväznených pod sutinami sa čas kráti.

Podľa Mesuta Hančera, obyvateľa tureckého mesta Kahramanmaraš blízko epicentra zemetrasenia, je už príliš neskoro. Sedel na zamrznutých troskách, príliš zasiahnutý žiaľom, aby mohol rozprávať. Odmietal pustiť ruku svojej 15-ročnej dcéry Irmak, ktorej telo ležalo bez života medzi kusmi betónu a pokrútenými roxorovými tyčami.

Kde je pmoc? Deti umrzli na smrť

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prišiel do zasiahnutej oblasti. Miestni obyvatelia podľa agentúry AFP stále častejšie vyjadrujú nespokojnosť s tým, ako štátne inštitúcie riadia pomoc postihnutým a tvrdia, že na niektorých miestach zúfalí ľudia čakali na záchranárov aj desiatky hodín.

Podľa reportérov, ktorí v postihnutej oblasti hovorili s preživšími, zaznievajú často hlasy, že niektoré miesta ostali dlho bez pomoci a veľmi pomaly tam mieria aj humanitárne zásielky, ktoré v mrazivom počasí nutne potrebujú desiatky tisíc ľudí bez strechy nad hlavou.

„Kde je teraz štát? Kde je?… je to dva dni a nikoho sme tu nevideli. Deti umrzli na smrť,“ povedal agentúre AFP v meste Kahramanmaraş Ali, ktorý neúspešne čakal na záchranárov, ktorí by pomohli vyslobodiť jeho zasypaného brata a synovca.

V blízkom meste Antakya sa zase reportérom agentúry Reuters posťažovala 64-ročná Melek, podľa ktorej nechali úrady ľudí na holičkách. „Kde sú stany? Kde sú autá s jedlom?… Nie je tu žiadne miesto, kde by sme dostali jedlo, ako to bolo pri iných katastrofách. Prežili sme zemetrasenia, ale možno teraz zomrieme od hladu alebo umrzneme,“ povedala. Tiež podľa neho neboli v meste dlho vidieť žiadne tímy záchranárov.

Sýria volá o pomoc

Sýria už v stredu oficiálne požiadala Európsku úniu o pomoc po ničivom zemetrasení, oznámil to komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Európska komisia „vyzýva“ členské krajiny EÚ, aby kladne reagovali na žiadosť Sýrie o dodávky zdravotníckych potrieb a potravín". EK bude zároveň zásielky sledovať, aby sankcionovaná vláda v Damasku neodklonila dodanú pomoc inam, dodal Lenarčič.

zemetrasenie, Turecko Čítajte viac Zemetrasenie: zatlačia Rusi na Bašára Asada, aby sa k ľuďom dostala pomoc?

EÚ okamžite vyslala záchranné tímy do Turecka, Sýrii spočiatku ponúkla iba minimálnu pomoc pre sankcie uvalené na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada po roku 2011. Brutálne totiž potlačila protesty, čo viedlo k občianskej vojne.

Napriek tomu EÚ vyhlásila, že sýrska vláda má dvere otvorené, teda že môže požiadať o pomoc po zemetrasení. Damask to urobil cez koordinačný Mechanizmus civilnej ochrany EÚ, vysvetlil Lenarčič.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa udrelo na juhozápade Turecka neďaleko hraníc so Sýriou v noci z nedele na pondelok. Nasledovali ďalšie otrasy.

zemetrasenie, Turecko Čítajte viac Zemetrasenie: zatlačia Rusi na Bašára Asada, aby sa k ľuďom dostala pomoc?
51 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii