Prišla o všetkých a všetko. Sýrsky zázrak bol hodinu od smrti

Zachránenému sýrskemu dievčatku menom Ája – "zázračnému dieťaťu", ktoré sa po zemetrasení narodilo pod troskami domu svojej rodiny v povstalcami ovládanom meste na severe Sýrie – sa darí dobre, oznámil jeho lekár. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

08.02.2023 12:51
Sýria Turecko zemetrasenie obete novorodenec... Foto: ,
Dievčatko, ktoré sa narodilo v troskách domu po zemetrasení v meste Džindíras v provincii Aleppo na severe Sýrie, leží v inkubátore v detskej nemocnici v sýrskom meste Afrín v utorok 7. februára 2023.
debata (11)

Zemetrasenie postihlo aj Turecko a počet mŕtvych po katastrofe v oboch krajinách prekročil 11-tisíc.

Dievčatko, ktorému dal meno Ája (Zázrak) nemocničný personál, je jediným členom rodiny, čo v pondelok na svitaní prežil mohutné zemetrasenie v meste Džindíras v provincii Aleppo.

Zemetrasenie zabilo jeho matku, otca a štyroch súrodencov a zničilo aj štvorposchodový dom, v ktorom rodina bývala.

V pondelok kolovali na sociálnych sieťach videá, ako záchranári pochádzajúci prevažne z tej istej mestskej časti vyťahujú von novorodenca a muži kričia, že preň potrebujú prikrývku.

„Je stabilizovaná, ale má niekoľko zlomených rebier a nejaký čas bude trvať, kým sa to zahojí,“ povedal pre DPA lekár Hání Marúf, keď kontroloval svojho najmladšieho pacienta v inkubátore v nemocnici v meste Afrín.

Ája sa narodila pod ruinami domu, a keď ju tam záchranári objavili, ešte stále bola pupočnou šnúrou spojená s mŕtvou matkou. Jeden záchranár nožom pupočnú šnúru prerezal a vytiahol ju von.

Turecko  Zemetrasenie ruiny Čítajte viac Obetí je už vyše 12-tisíc. Preživší: Kde je pomoc? Erdogan priznal problémy

„Do našej nemocnice ju priviedol sused rodiny,“ dodal Marúf.

Hodina od smrti

Dieťa bolo „vo veľmi zlom stave“, uviedol lekár pre DPA do telefónu. Ája „mala modré končatiny“ a rezné rany po celom tele, ktoré bolo pokryté prachom.

„Keby ju včas nenašli, dieťa by do hodiny zomrelo,“ vyhlásil lekár. Ájin stav sa zlepšil, „je na tom oveľa lepšie a reaguje“, doplnil.

Ľudia sedia na troskách, keď záchranné tímy...
Záchranári vynášajú 8-ročného Ardu z trosiek...
+10Žena sedí na troskách, keď záchranné tímy...

Rodina bábätka boli utečenci z východosýrskej provincie Dajr az-Zaur, uviedol ešte Marúf.

„Naše tímy pretekajú s časom a snažia sa zachrániť ďalšie životy,“ povedal Ráid Saláh, šéf záchranárskej organizácie Biele prilby, ktorá pracuje prevažne v oblastiach sýrskej opozície.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii