Počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii prekročil 20-tisíc, medzi obeťami je aj Češka

Obetí pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii je už vyše 20-tisíc. Prezident Recep Tayyip Erdogan pri ďalšej návšteve zasiahnutých regiónov oznámil, že v Turecku prišlo v dôsledku katastrofy o život najmenej 17 134 ľudí. V Sýrii podľa posledných údajov zahynulo najmenej 3277 osôb.

09.02.2023 05:50 , aktualizované: 22:22
Sýria, Turecko, zemetrasenie Foto:
Na snímke, ktorú zverejnila sýrska oficiálna tlačová agentúra SANA, pracovníci civilnej obrany prehľadávajú trosky zrútených budov v pobrežnom meste Latakia 8. februára 2023.
debata (5)

Podľa agentúry AP zemetrasenie na pomedzí Turecka a Sýrie čo do počtu obetí prekonalo katastrofu v Japonsku z roku 2011, pri ktorej bola poškodená aj jadrová elektráreň Fukušima.

Vzhľadom na mrazivé počasie postupne vyhasína nádej na nájdenie ďalších preživších pod troskami.

Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...
Pracovníci civilnej obrany prehľadávajú ruiny...
+19Pracovníci civilnej obrany a obyvatelia...

Lídri členských štátov EÚ začali vo štvrtok zasadnutie Európskej rady v Bruseli minútou ticha za obete ničivých zemetrasení a spoločne vyjadrili „plnú solidaritu“ tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a ponúkli mu ďalšiu núdzovú pomoc.

„Sme pripravení v úzkej koordinácii s tureckými orgánmi ďalej zvyšovať našu podporu. Naše myšlienky budú aj naďalej s vami a vaším ľudom,“ uviedli v liste adresovanom Ankare na začiatku bruselského samitu EÚ.

Štvrtkový list bol adresovaný iba Erdoganovi, nie sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Na Asadov autokratický režim sa vzťahujú medzinárodné sankcie za zločiny spáchané počas občianskej vojny v jeho krajine, všíma si AFP.

Lídri členských krajín EÚ v liste namiesto toho uviedli, že Európska únia je „v súvislosti s touto tragédiou plne solidárna s obyvateľmi Turecka a Sýrie“.

Turecko / Zemetrasenie / Pátranie / Záchrana / Čítajte viac Slovenskí záchranári našli v troskách aj živých ľudí. Pracujú pri hlbokých mrazoch

V zasiahnutých oblastiach pracujú okrem tureckých záchranárov tímy z desiatok krajín sveta, vrátane Česka a Slovenska. Pod troskami pátrajú po zavalených ľuďoch, avšak s pribúdajúcim časom od zemetrasenia sa nádej na záchranu živých zmenšuje. V Sýrii pomoc komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia. Katastrofa zasiahla tak oblasti ovládané vládou v Damasku, ako aj regióny pod kontrolou povstaleckých skupín. Od severozápadu Sýrie boli už pred touto katastrofou milióny ľudí závislých od humanitárnej pomoci.

Sýria Turecko zemetrasenie obete novorodenec záchrana Čítajte viac Prišla o všetkých a všetko. Sýrsky zázrak bol hodinu od smrti

„Región, ktorý už roky sužujú krízy, čelí ďalšej kríze s nepredstavi­teľnými stratami a škodami,“ citovala agentúra DPA Corinne Fleischerovú, regionálnu riaditeľku Svetového potravinového programu (WFP) pre Blízky východ, severnú Afriku a východnú Európu.

„Prvých 72 hodín býva kritických,“ uviedol pre agentúru AP expert na prírodné katastrofy Steven Godby z univerzity v Nottinghame, podľa ktorého sa potom šanca na prežitie pod troskami znižuje na 22 percent.

Medzi obeťami je aj česká občianka

Jednou z obetí zemetrasenia je aj česká občianka, ktorá žila v Turecku. TASR to potvrdilo české ministerstvo zahraničných vecí, informuje spravodajkyňa v Prahe.

„Bohužiaľ môžeme potvrdiť, že medzi obeťami zemetrasenia v Turecku je aj nezvestná česká občianka, ktorá v krajine dlhodobo žila. Naše veľvyslanectvo v Ankare je v kontakte s rodinou a tureckými úradmi,“ uviedol hovorca českej diplomacie Daniel Drake. Dodal, že s ohľadom na pozostalých nebudú poskytovať viac informácií.

Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského bola žena ešte v stredu nezvestná. Skupinu ďalších šiestich Čechov, ktorí sa na mieste nachádzali, sa českému veľvyslanectvu v Ankare podarilo dostať späť do ČR.

Do povstaleckých oblastí Sýrie dorazil prvý konvoj OSN s pomocou

Prvý humanitárny konvoj OSN po ničivom zemetrasení dorazil vo štvrtok do severozápadnej Sýrie ovládanej povstalcami. Tlačovú agentúru AFP o tom informoval povstalecký predstaviteľ na hraničnom priechode Báb al-Hawá na sýrsko-tureckej hranici.

„Prvý konvoj OSN s humanitárnou pomocou dnes vstúpil na (naše) územie,“ povedal na hraničnom priechode tlačový tajomník pre sýrske oblasti ovládané povstalcami Mázin Allúš.

Dopisovateľ agentúry AFP videl prechádzať cez hraničný priechod z Turecka šesť kamiónov, ktoré viezli stany a hygienické potreby.

Allúš poznamenal, že táto zásielka bola očakávaná už pred zemetrasením: „Možno ju pokladať za prvú reakciu OSN a mali by po nej nasledovať, ako nám bolo sľúbené, väčšie konvoje s pomocou pre našich ľudí.“

Mechanizmus humanitárnych zásielok z Turecka do povstalcami kontrolovanej časti Sýrie prúdi iba cez hraničný priechod Báb al-Hawá. Pomoc OSN sa môže dostať k civilistom bez toho, aby prechádzala cez oblasti kontrolované sýrskou vládou.

Aj keď samotný hraničný priechod nebol postihnutý mohutným zemetrasením, cesta vedúca k nemu bola poškodená. To dočasne narušilo humanitárne operácie, informoval v utorok hovorca OSN.

USA poskytnú 85 miliónov dolárov na pomoc Turecku a Sýrii

Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že poskytnú 85 miliónov dolárov na pomoc Turecku a Sýrii. Peniaze majú ísť partnerom pôsobiacim priamo v oblastiach zasiahnutých zemetrasením. Zaplatia sa z nich potraviny, dodávky pitnej vody, dočasné prístrešie a zdravotnícka pomoc, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken predtým telefonoval so svojím tureckým partnerom Mevlütom Čavušogluom. Hovorili o potrebách Turecka po pustošivom zemetrasení.

USA už vyslali do Turecka záchranné tímy. Poskytli aj zbíjačky, generátory, zariadenia na čistenie vody či vrtuľníky.

Americkú pomoc pre Sýriu sprostredkujú partneri pôsobiaci priamo na mieste, keďže na vládu prezidenta Bašára Asada USA uvalili sankcie a vyhýbajú sa akýmkoľvek kontaktom s ňou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii