350. deň: Zelenskyj zožal v Bruseli potlesk: Slobodná Ukrajina je slobodná Európa

Slobodná Európa je nepredstaviteľná bez slobodnej Ukrajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na mimoriadnom summite EÚ. Zelenskyj na pôde Európskeho parlamentu zase žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre svoju krajinu a zdôraznil spoločný boj proti "protieurópskej sile". Lídri by sa mali na mimoriadnom summite zhodnúť, že budú Kyjev podporovať bez ohľadu na dĺžku trvania vojny.

09.02.2023 06:05 , aktualizované: 21:47
Belgicko EÚ EP Ukrajina Zelenskyj zasadnutie... Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Bruseli 9. februára 2023 v rámci summitu EÚ.
debata (615)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 350. deň
  • Rusi začali ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhansku
  • Ukrajina odrazila ruské útoky pri 19 obciach na východe
  • Zelenskyj požiadal Hegera o slovenské Migy
  • Ukrajinský prezident v Bruseli:
  • Spacex vypol Ukrajine časť satelitov Starlink
  • V stredu Zelenskyj nečakane navštívil Britániu a Francúzsko, žiadal ťažké zbrane
  • Vagnerova skupina prestala verbovať väzňov do bojov na Ukrajine
  • Rusko sa usiluje destabilizovať Moldavsko, tvrdí tajná služba

VIDEO: Na čo mieri? Preniknite do myslenia snajpera NATO.

Video
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj...
+9Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí...

21:47 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi rokoval vo štvrtok v Moskve so šéfom ruskej štátnej energetickej spoločnosti Rosatom Alexejom Lichačovom. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

Podľa vyhlásenia Rosatomu sa diskusia týkala otázok súvisiacich so zaistením bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Lichačov informoval generálneho riaditeľa MAAE o krokoch, ktoré v tejto oblasti podniká ruská strana, ako aj o opatreniach zameraných na zaistenie dobrých životných podmienok pre zamestnancov elektrárne a ich rodinných príslušníkov.

„Okrem toho hovorili aj o otázkach týkajúcich sa súčasnej a budúcej spolupráce medzi Ruskom a MAAE v iných oblastiach. Obe strany potvrdili dohodu o pokračovaní (vzájomných) kontaktov,“ uvádza Rosatom.

21:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas summitu Európskej únie vo štvrtok v Bruseli pozval predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána do Kyjeva. S odvolaním sa na internetové vydanie denníka Népszava o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Premiér Viktor Orbán rokoval so Zelenským v spoločnosti lídrov Bulharska, Cypru, Grécka, Chorvátska, Rakúska a Slovinska.

Hlavnou témou schôdzky podľa zdrojov denníka boli dodávky zbraní. Rakúsky kancelár Karl Nehammer a maďarský premiér v reakcii na požiadavky Zelenského oznámili, že nie je možné, aby ju splnili.

Orbán na Facebooku zverejnil video; konštatoval v ňom, že po vypočutí bruselského prejavu Zelenského je zrejmé, že nemožno rátať s tým, že vojna na Ukrajine sa čoskoro skončí.

20:11 V rámci snahy zbaviť sa ruských a sovietskych názvov a symbolov vo štvrtok v Kyjeve demontovali pamätník generála Nikolaja Vatutina. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Deň pred tým bol odstránený pamätník sovietskeho pilota Valerija Čkalova. Sochu generálna Vatutina, ktorý bol považovaný za jedného z najlepších sovietskych veliteľov celej druhej svetovej vojny, previezli do kyjevského Múzea letectva.

Okrem toho kyjevské mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí premenovalo ďalších 31 ulíc.

„Musíme navždy odstrániť staré sovietske a ruské názvy a zabudnúť ich, najmä počas barbarskej vojny, v ktorej sa Rusko snaží zničiť Ukrajinu a Ukrajincov,“ vysvetlil kyjevský primátor Vitalij Kličko.

19:13 Moldavská Informačná a bezpečnostná služba (SIS) vo štvrtok vyhlásila, že Rusko sa usiluje destabilizovať túto postsovietsku krajinu. Už predtým počas dňa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite EÚ v Bruseli uviedol, že Kyjev zachytil plány ruských spravodajských služieb zamerané na zničenie Moldavska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„SIS potvrdzuje, že na základe informácií prezentovaných naším ukrajinským partnerom, ako aj podľa našej operatívnej činnosti, boli identifikované podvratné aktivity s cieľom podkopať Moldavskú republiku, destabilizovať ju a narušiť verejný poriadok,“ uvádza sa vo vyhlásení SIS.

Ďalšie podrobnosti nie je možné poskytnúť, poznamenala SIS. Zdôvodnila to rizikom „ohrozenia rôznych prebiehajúcich operačných činností“. Občanov Moldavska zároveň uistila, že „všetky štátne inštitúcie pracujú na plný výkon a nedovolia takéto provokácie“.

18:45 Mnoho európskych krajín je pripravených posielať Ukrajine ťažkú vojenskú techniku a všetko, čo majú k dispozícii. Po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, to povedal český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR.

„Myslím si, že vedomie, že Ukrajine je potrebné pomôcť, je tu veľmi silné. Z doterajších rokovaní mám zatiaľ pocit, že jednota európskych štátov v tejto veci nielen zostáva zachovaná, ale sa aj posilnila,“ vyhlásil Fiala. Osobnú prítomnosť Zelenského označil za „veľkú vec“ a dôležitý symbol.

Mnoho krajín podľa neho prisľúbilo ukrajinskému prezidentovi konkrétnu vojenskú pomoc, najmä na schôdzke v menšom formáte, kde na to bol väčší priestor. „Ale všetky krajiny sa dnes hlásia k tomu, že je potrebné Ukrajine pomáhať,“ dodal predseda českej vlády.

Na rokovaní v malej skupine hovorili podľa Fialu o konkrétnych veciach. „V tej vojenskej oblasti sú to záležitosti, ktoré nemôžem podrobnejšie komentovať,“ dodal.

Za dôležité však považuje aj iné formy pomoci, napríklad dodanie zariadení na výrobu elektrickej energie či finančnú pomoc na chod štátu. Čiastka 18 miliárd eur, ktorú sa Európska únia rozhodla Ukrajine poskytnúť v roku 2023, je podľa Fialu zásadná.

18:25 Volodymyr Zelenskyj počas osobného stretnutia s Eduardom Hegerom na summite EÚ v Bruseli požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou.

prelet stíhačiek, bratislava, stíhačky Čítajte viac Zelenskyj požiadal Slovensko o stíhačky MiG-29. Veľmi radi vyhovieme, pripustil Heger

18:10 Bieloruský opozičný denník Naša Niva napísal, že bieloruskí inštruktori na vojenských cvičiskách v krajine vedú výcvik nielen zmobilizovaných ruských záložníkov, ale aj väzňov z vagnerovej žoldnierskej armády. „Áno, cvičia ich v Minskej oblasti. Je tam zosilnená stráž, ale bieloruskí policajti sa sťažujú, pretože strážiť väzňov s prístupom k zbraniam je riskantné. Opakovane dochádza k pokusom o útek, ale neúspešným,“ povedal denníku nemenovaný zdroj z bieloruskej armády. Na výcviku väzňov v Bielorusku sa podľa neho mohli dohovoriť osobne „obaja diktátori“, teda Vladimír Putin a Alexander Lukašenko.

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, majiteľ žoldnierskej armády, už skôr dnes uviedol, že jeho skupina úplne prestala regrutovať väzňov do bojov na Ukrajine. „Nábor väzňov Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou bol úplne zastavený,“ uviedol Prigožin na sociálnych sieťach.

17:20 Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev povedal, že Moskva zvýši výrobu tankov v reakcii na dodávky zbraní, ktoré Ukrajine poskytujú západné krajiny. Vyjadril sa tak počas návštevy továrne na výrobu tankov v sibírskom meste Omsk, píše agentúra Reuters a stanica CNN.

„Vieme, že náš protivník v zahraničí žobre o lietadlá, rakety, tanky. Ako by sme mali reagovať? Je jasné, že v tomto prípade je pre nás prirodzené zvýšiť výrobu rôznych druhov zbraní a vojenskej techniky vrátane moderných tankov,“ hovorí Medvedev vo viedozázname zverejnenom na jeho účte na platforme Telegram. „Hovoríme o výrobe a modernizácii tisícok tankov,“ dodáva.

Ako podotýka CNN, niektorí experti spochybňujú schopnosť Ruska doplniť svoje zmenšujúce sa stavy určitých druhov vojenskej techniky. Odvolávajú sa na dosah západných sankcií, ktoré podľa nich ochromili schopnosť ruského zbrojárskeho priemyslu obstarávať si určité komponenty.

**16:49 Na vystúpenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bruseli reagovali viacerí slovenskí europoslanci. Ivan Štefanec (KDH) pre TASR uviedol, že Zelenskyj bol v Európskom parlamente „doma“.

„Je to náš domov, kde si chránime slobodu, demokraciu a právo. Zelenskyj dnes pre túto ochranu robí najviac a zaslúži si našu neutíchajúcu podporu,“ uviedol. Dodal, že jeho prejav v europarlamente bol silným dôkazom, ako chápe úlohu každého občana v demokracii.

Martin Hojsík (PS) priznal, že sedieť v pléne EP a počúvať Zelenského prejav bol preňho silný zážitok. „Hovoril hlavne o jednom. Ukrajina chce mier a európsky život. Chcú mať slobodu a mier. Taký, ako máme aj my na Slovensku. Jediné, čo im v tom bráni, je ruská agresia,“ uviedol.

„Verím, že Ukrajinu v EÚ čoskoro privítame," povedal.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) pripomenula, že vojna na Ukrajine trvá už takmer rok, pričom každý deň tam umierajú ľudia, ženy, starci, deti, civilisti. „Je našou povinnosťou nepovoliť a naďalej všemožne podporovať Ukrajinu. A to vrátane dodávok zbraní. Zelenskyj nás prišiel vyzvať, aby sme neprestávali veriť v odvahu Ukrajiny a podporili ju v boji proti agresorovi. Putin je terorista a poraziť jeho a jeho systém by malo byt cieľom celého demokratického sveta,“ opísala situáciu.

Katarína Roth Neveďalová (Smer) uviedla, že považuje za dôležité podporiť ukrajinských občanov. „Musíme sa však ako EÚ viac snažiť a podporovať čo najskoršie mierové riešenie. Obe strany si musia sadnúť za rokovací stôl,“ povedala. Upozornila zároveň, že okamžitý vstup Ukrajiny do EÚ nie je riešením a mala by splniť všetky potrebné kritériá.

16:28 Ruskí producenti ropy zvýšili v prvom februárovom týždni produkciu ropy oproti januáru o takmer percento napriek západnému embargu na dovoz ropných produktov z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje získané ruským denníkom Kommersant.

Ako denník uviedol, producenti v prvom februárovom týždni zvýšili ťažbu ropy a plynového kondenzátu v porovnaní s januárovým priemerom o 0,7 % na 1,491 milióna ton. V prepočte na barely to predstavuje 10,93 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Zároveň informoval, že ruské ťažobné spoločnosti zvýšili export ropy.

putin Čítajte viac 100 a 45 dolárov. EÚ zastropovala ruské produkty z ropy

Najvýraznejšie vzrástla produkcia v rámci projektu Sachalin-1, na čele ktorého stojí koncern Rosnefť, uviedol denník Kommersant bez zverejnenia ďalších podrobností. Produkcia v rámci tohto projektu dosahovala v minulosti približne 200 000 barelov denne. Po odchode amerického koncernu Exxon Mobil z projektu sa ťažba pozastavila, šéf Rosnefti Igor Sečin však uviedol, že produkciu už obnovili a situácia sa dostáva do normálu.

16:05 Na začiatku vojny dostala Ukrajina tisíce antén SpaceX Starlink, ktoré sa pripájajú k satelitom a pomáhajú ľuďom zostať pripojení na internet.

starlink-pre-deployment-video-still-879x485 Čítajte viac Musk podáva Putinovi pomocnú ruku. Ukrajine vypol satelity

**15:25 Ukrajina zachytila plány ruských spravodajských služieb zamerané na zničenie Moldavska, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu k lídrom Európskej únie (EÚ) v Bruseli.

O údajnom pláne Zelenskyj už podľa svojich slov informoval moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú. „Informoval som ju, že sme zachytili plány na zničenie Moldavska,“ uviedol ukrajinský prezident prostredníctvom tlmočníka.

Nadobudnuté dokumenty podľa Zelenského obsahujú informácie o tom, „kto, kedy a ako“ plánuje „zlomiť moldavskú demokraciu a nastoliť kontrolu nad Moldavskom“.

Tento plán sa veľmi podobá tomu, ktorý si Rusko pripravilo pre ovládnutie Ukrajinu, uviedol Zelenskyj. Zároveň dodal, že nevie, či Moskva nakoniec nariadila vyplnenie tohto plánu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň uviedol, že Západ pokladá Moldavsko za „ďalšiu Ukrajinu“. Tvrdil pritom, že Západ podporil v roku 2020 zvolenie prozápadnej prezidentky Sanduovej, ktorá chce podľa neho vstúpiť do NATO alebo spojiť Moldavsko s Rumunskom. „Je pripravená prakticky na všetko,“ povedal.

Kazachstan, vojna na Ukrajine Čítajte viac Kazachstan, Moldavsko, Azerbajdžan... Kto by bol na rade, keby Rusko ovládlo Ukrajinu?

Moldavská spravodajská služba v decembri varovala, že Rusko by mohlo začať tento rok nový útok s cieľom vytvoriť si pozemný koridor cez južnú Ukrajinu do východomoldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko.

14:47 Nadchádzajúce týždne bojov na Ukrajine budú rozhodujúce, varoval predseda Európskej rady Charles Michel. Povedal to na mimoriadnom summite úniových lídrov v Bruseli, kde mal spoločnú tlačovú konferenciu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ukrajinci podľa Michela bojujú aj za hodnoty EÚ, ako je sloboda, demokracia a ľudská dôstojnosť.

„Nadchádzajúce týždne a mesiace budú pravdepodobne rozhodujúce. A pretože tieto týždne budú rozhodujúce, tak sa treba nebáť, zostať v strehu a poskytnúť maximálnu podporu,“ povedal Michel. Vyzval pritom na dodávky munície, rakiet alebo obranných systémov na Ukrajinu.

Vojna, ktorú pred takmer rokom začalo napadnutím susednej krajiny Rusko, napísala „novú kapitolu európskej bezpečnosti,“ dodal šéf Európskej rady. Ukrajinci podľa neho bojujú za hodnoty, ktoré sú v centre záujmu Európskej únie už od jej vzniku.

14:21 Pred skupinovým fotením na mimoriadnom samite Európskej únie v Bruseli zožal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aplauz od premiérov a prezidentov krajín EÚ, až na jedného – šéfa maďarskej vlády a prívrženca ruského prezidenta Vladimira Putina Viktora Orbána.

13:51 Prvé britské bojové tanky Challenger 2 prídu na Ukrajinu na budúci mesiac, povedal v anglickom Dorsete britský premiér Rishi Sunak. Predseda britskej vlády povedal, že „výzva tankov bude na bojisku“ a dodal, že ukrajinských vojakov na nich cvičia tak rýchlo, ako je možné. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Veľká Británia sľúbila, že Ukrajine pošle 14 tankov Challenger 2. Koncom januára Alex Chalk z ministerstva obrany zodpovedný za obstarávanie uviedol, že cieľom Spojeného kráľovstva je dokončiť tieto dodávky do konca marca.

VIDEO: Leopard kanadský už mieri do boja s Rusmi
Video

13:14 Slobodná Európa je nepredstaviteľná bez slobodnej Ukrajiny, zdôraznil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na mimoriadnom summite Európskej únie v Bruseli. Pre bezpečnosť regiónu je významná najmä jednota, upozornil prezident krajiny, ktorá sa s podporou západných spojencov už skoro rok bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska.

Zelenskyj dnes tiež uvítal pokroky v prístupových rokovaniach Ukrajiny s úniou a poďakoval za poskytnuté balíky finančnej, vojenskej i humanitárnej pomoci. Prezidenti a premiéri štátov európskeho bloku budú dnes na schôdzke v Bruseli rokovať okrem iného práve aj o ďalšej pomoci Ukrajine.

Zelenskyj vo svojom vystúpení ocenil doterajšiu podporu, ale volal po rýchlejšom rozhodovaní, ktoré by Kyjevu poskytlo náskok pred Moskvou. Ukrajina s pomocou partnerov už urobila veľké kroky, ale veľká časť cesty na ukončenie vojny je ešte pred nami, povedal Zelenskyj.

Pre ukrajinského prezidenta je dnešná návšteva Bruselu, kde už pred poludním vystúpil pred europoslancami, vyvrcholením jeho iba druhej zahraničnej cesty od ruského útoku na jeho krajinu na konci februára minulého roka. Prvýkrát zavítal na konci decembra do Washingtonu.

12:55 Talianska premiérka Giorgia Meloniová dnes po príchode na summit Európskej únie v Bruseli označila za nemiestne, že francúzsky prezident Emmanuel Macron pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na stredajší večer do Paríža, kde obaja prezidenti povečerali spolu s nemeckým kancelárom Olafem Scholzom. Podľa Meloniovej by to mohlo uškodiť spoločnej pozícii Európskej únie voči Ukrajine, uviedla agentúra DPA.

Podľa talianskej premiérky je Macron doma pod politickým tlakom, a možno aj preto chcel vyslať nejaký signál. „Ale sú chvíle, kedy je na škodu, keď človek dáva prednosť domácej verejnej mienke. A toto bol, zdá sa ten prípad,“ povedala Meloniová. Tá býva niekedy označovaná za krajne pravicovú političku, v otázke Ukrajiny ale zastáva jednoznačne prokyjevské postoje. „Domnievam sa, že našou silou v tejto veci musí byť jednota,“ zdôraznila talianska premiérka.

V Taliansku vyvolalo pozvanie Zelenského od Macrona a ich spoločné stretnutie so Scholzom nadmieru kritické reakcie, uviedla DPA. Na rozdiel od vlády predchádzajúceho premiéra Maria Draghiho, ktorý vlani v júni spoločne s Macronom a Scholzom navštívil Kyjev, je terajšie Taliansko v Európe oveľa izolovanejšie a už nie je vnímané podobne ako Francúzsko či Nemecko.

12:42 Spomedzi členských štátov Európskej únie (EÚ) najviac štatútov dočasnej ochrany Ukrajincom utekajúcim z vlasti v decembri udelili v Poľsku – až 31 860. Ako vo štvrtok informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat, za Poľskom nasledovali Nemecko (25 110), Rumunsko (11 260) a Francúzsko (6 070).

V porovnaní s novembrom 2022 klesol počet Ukrajincov, ktorí dostali dočasnú ochranu, v 21 z 26 členských štátov EÚ s dostupnými údajmi. K 31. decembru 2022 a spomedzi krajín EÚ, pre ktoré sú údaje k dispozícii, Poľsko nahlásilo najvyšší počet ukrajinských príjemcov dočasnej ochrany s celkovým počtom 956 760. Nasle­dovali Nemecko (936 375) a Česko (431 310).

V porovnaní s počtom obyvateľov každého členského štátu najvyšší pomer ukrajinských občanov, ktorým v decembri 2022 poskytli dočasnú ochranu na tisíc obyvateľov, zaznamenali Írsko, Estónsko (zhodne 0,9 udelenej dočasnej ochrany na tisíc obyvateľov) a Poľsko (0,8).

12:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na pôde Európskeho parlamentu žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre svoju krajinu a zdôraznil spoločný boj proti „protieurópskej sile“. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

„Európa navždy bude a zostane Európou, pokiaľ stojíme pri sebe a staráme sa o našu Európu, staráme sa o európsky spôsob života,“ povedal ukrajinský prezident. Rusko podľa neho chce tento spôsob života zničiť, Ukrajinci to však nedovolia, píše AFP.

„Bránime pred najviac protieurópskou silou moderného sveta. Bránime sami seba, my Ukrajinci na bojisku spolu s vami,“ povedal Zelenskyj, ktorého vyjadrenia sprostredkoval tlmočník.

Ukrajinského prezidenta vo štvrtok v pléne EP privítali potleskom v stoji. „Ukrajina je Európa a budúcnosť vašej krajiny je v Európskej únii,“ povedala predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Dodala, že členské krajiny EÚ „musia urýchlene ako ďalší krok zvážiť poskytnutie raketových systémov s dlhým doletom a bojové lietadlá. Ukrajina ich podľa jej slov potrebuje na "ochranu slobody, ktorú príliš mnoho z nás považuje za samozrejmosť“.

11:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Bruselu, kde sa zúčastní na mimoriadnom summite Európskej únie. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AFP a DPA.

Zelenskyj v rámci tretej zastávky na krátkej európskej ceste požiada vedúcich predstaviteľov EÚ o zvýšenie podpory pre svoju vojnou zničenú krajinu.

Ukrajinský prezident do belgického sídla EÚ spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom z Paríža. Okrem účasti na summite vystúpi s prejavom k členom Európskeho parlamentu.

„Vitajte doma, vitajte v EÚ,“ napísal predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri a zverejnil aj fotografiu, na ktorej Zelenského víta pred lietadlom. Na zábere je aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a Macron.

„Vitajte v Bruseli. Ukrajinu budeme podporovať na každom kroku na ceste k našej Únii,“ tvítovala von der Leyenová.

11:05 Ruské invázne sily výrazne zosilneli útoky na východe Ukrajiny a snažia sa prelomiť ukrajinskú obranu pri meste Kreminna. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Ukrajinský generálny štáb medzitým hlási za uplynulý deň odrazenie ruských útokov u 19 obcí v Luhanskej, Doneckej a Záporožskej oblasti na východe krajiny.

„Môžem potvrdiť, že je tam výrazný nárast útokov a ostreľovania,“ povedal v ukrajinskej televízii Hajdaj, podľa ktorého sa Rusi snažia preraziť obranné línie pri Kreminne. „Zatiaľ nemali žiadny výrazný úspech, naše obranné sily sa tam držia pevne,“ dodal a zároveň uviedol, že ukrajinskí obrancovia potrebujú viac ťažkých zbraní a munície, aby udržali obranu a tiež mohli začať protiofenzívu.

Kreminna, ktorú okupujú ruské invázne sily, sa nachádza asi 100 kilometrov severozápadne od oblastnej metropoly Luhansku a pred inváziou tam žilo okolo 18-tisíc ľudí poznamenal Reuters, podľa ktorého by sa ruské sily prelomením tamojšej ukrajinskej obrannej línie priblížili.

10:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Bruselu, kde sa zúčastní na mimoriadnom summite EÚ. Zelenskyj do Bruselu zamieril prvýkrát od vypuknutia vojny a podľa únijných činiteľov bude na summite chcieť európskych lídrov presvedčiť k ďalším dodávkam zbraní, munície či k stupňovaniu tlaku na Rusko.

Do belgického hlavného mesta Zelenskyj dopoludnia priletel spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V stredu večer sa totiž v Paríži stretol nielen s ním, ale aj s nemeckým kancelárom. Prvou zastávkou terajšej európskej cesty ukrajinského prezidenta bol Londýn.

Jeho dnešný program v Bruseli však sprevádzajú dohady a neistota, čo je spôsobené aj snahou utajiť podrobnosti návštevy z bezpečnostných dôvodov. Kým jeho prvé kroky majú podľa všeobecného očakávania viesť medzi europoslancov zhromaždených na mimoriadnom plenárnom zasadnutí, niektoré zdroje hovoria o tom, že bude mať najprv bilaterálne rokovania s únijnými lídrami. Na letisku ho podľa zverejnených fotografií vítali aj predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

10:23 Ruské víťazstvo by bolo pre Ukrajinu „tragédiou“ a predstavovalo by nebezpečenstvo pre krajiny NATO. Povedal to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy zverejnenej na webovej stránke NATO.

Stoltenberg spojencov vyzval, aby pokračovali v dodávkach zbraní pre Kyjev. „Bohužiaľ nepozorujeme žiadne náznaky, že sa Rusko pripravuje na mier,“ povedal. „Naopak, Moskva sa pripravuje na nové vojenské ofenzívy. Musíme tak Ukrajine aj naďalej poskytovať zbrane, ktoré potrebuje na to, aby získala naspäť svoje územie a prežila ako zvrchovaná krajina,“ uviedol.

Šéf NATO počas návštevy Spojených štátov rokoval s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, ministrom obrany Lloydom Austinom a poradcom prezidenta USA pre otázky národnej bezpečnosti Jakeom Sullivanom.

Stoltenberg pripomenul, že členské krajiny NATO Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022 poskytli vojenskú, humanitárnu a finančnú pomoc v hodnote takmer 120 miliárd dolárov (približne 112 miliárd eur). USA ako „najväčší spojenec“ zohrávajú nenahraditeľnú úlohu, povedal a dodal, že objem pomoci posilnili i európski spojenci a Kanada. Tí poskytli viac než polovicu celkovej pomoci vrátane tankov, moderných systémov protileteckej obrany a ďalšieho vojenského vybavenia.

„Európania takisto prijali takmer päť miliónov utečencov z Ukrajiny, zaviedli bezprecedentné sankcie a odpojili sa od ruského plynu a ropy,“ uviedol. Podľa jeho slov to potvrdzuje, čo všetko sa dá dokázať, keď Európa a Severná Amerika držia spolu.

9:55 Ukrajinský generálny štáb hlási za uplynulý deň odrazenie ruských útokov pri 19 obciach v Luhanskej, Doneckej a Záporožskej oblasti na východe krajiny. Invázne sily sa snažia plne ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť a naďalej sústredia svoje úsilie na vedenie útočných akcií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku, uviedlo vo svojej pravidelnej rannej operačnej zvodke velenie ukrajinských síl.

Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská invázna armáda sústredí svoje úsilie na útoky pri Kreminne v Luhanskej oblasti a ďalej potom pri Bachmute, Avdijivke, Opytne, Marjinky a Vuhledare v Doneckej oblasti. „Aktívne využíva taktické armádne letectvo na údery na pozície našich jednotiek,“ píše ukrajinský generálny štáb.

Ten okrem iného ďalej uvádza, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky pri dvoch obciach v Luhanskej oblasti, pri 16 obciach (vrátane Bachmutu) v Doneckej oblasti a jednej obci v Záporožskej oblasti. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne v podmienkach vojny nezávisle overiť.

9:32 Bulharská prokuratúra v stredu obvinila bývalého ministra energetiky zo zlého hospodárenia, ktoré údajne spôsobilo hlavnej štátnej plynárenskej spoločnosti v krajine straty vo výške 45 miliónov eur. Alexander Nikolov bol v úrade od decembra 2021 do augusta 2022, a teda aj vtedy, keď ruský energetický gigant Gazprom zastavil Bulharsku dodávky zemného plynu, keď po spustení ruskej vojny na Ukrajine odmietlo za ne platiť v rubľoch. Podľa prokuratúry v Sofii Nikolov spolu s ďalšími dvomi predstaviteľmi ohrozili prevádzku spoločnosti Bulgargaz v súvislosti s verejnými dodávkami plynu v krajine.

Nikolov previnenie popiera. Novinárom povedal, že „obvinenia sú obmedzené na rozhodnutie Bulharska nepodvoliť sa vydieraniu zo strany Gazpromu a Ruska“.

Jedna z vyšetrovateľov Biserka Stojanovová uviedla, že ťažiskom ich úsilia bola reakcia Bulharska na navrhovanú novú platobnú schému pre dlhodobú zmluvu s Gazpromom. Okrem spôsobenia finančných škôd Bulgargazu v apríli a máji 2022 podľa jej slov údajné zlé hospodárenie „ohrozilo právomoc štátnej spoločnosti konať ako verejný dodávateľ plynu, konkrétne jej povinnosť zabezpečiť bezpečné a neprerušované dodávky“.

Bulharsko bolo pred inváziou Ruska na Ukrajinu takmer plne závislé od ruského plynu. Už si však zabezpečilo alternatívne dodávky plynu z neruských zdrojov.

09:04 Súkromná žoldnierska armáda ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, známa ako Vagnerova skupina, dnes oznámila, že prestala verbovať väzňov do bojov na Ukrajine. S odvolaním sa na zakladateľa skupiny o tom informovala agentúra Reuters. Táto žoldnierska jednotka stála na čele niekoľko mesiacov trvajúceho útoku na mesto Bachmut v Doneckej oblasti a hrá čoraz významnejšiu úlohu v ruskej vojne na Ukrajine.

„Nábor zajatcov Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou bol úplne zastavený,“ uviedol Prigožin na sociálnych sieťach. „Voči tým, ktorí pre nás teraz pracujú, plníme všetky svoje záväzky,“ dodal.

Vagnerovci začali vlani v lete naberať väzňov, pričom Prigožin, ktorý si v časoch Sovietskeho zväzu odsedel deväť rokov vo väzení, ponúkol odsúdeným milosť, ak prežijú šesť mesiacov na Ukrajine. V decembri agentúra Reuters s odvolaním sa na americké spravodajské služby uviedla, že Vagnerova skupina má na Ukrajine nasadených 40-tisíc naverbovaných väzňov, ktorí tvoria absolútnu väčšinu síl skupiny v krajine.

8:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za slová podpory pre Ukrajinu, ktoré boli súčasťou jeho utorňajšieho prejavu o stave Únie. „Ďakujem prezidentovi Spojených štátov za slová podpory pre Ukrajinu počas prejavu k národu,“ napísal Zelenskyj na twitteri. V mene Ukrajiny sa Spojeným štátom poďakoval za pomoc a solidaritu. „Naše hodnoty sú rovnaké, našim spoločným cieľom je víťazstvo. Ukrajina si slobodne zvolí svoju budúcnosť. Tak to je a tak to bude,“ napísal.

Biden v utorok vystúpil s prejavom o stave Únie pred oboma komorami amerického Kongresu. V rámci zahraničnopoli­tických tém zopakoval, že USA budú podporovať Ukrajinu „tak dlho, ako to bude potrebné“. Spojené štáty v piatok 3. februára oznámili novú zásielku zbraní a munície pre Ukrajinu v hodnote 2,2 miliardy dolárov.

8:15 Ruské sily znovu získali iniciatívu na Ukrajine a začali ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej aktuálnej správe o stave bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Tempo ruských operácií pozdĺž línie Svätove-Kreminna v západnej Luhanskej oblasti sa za posledný týždeň výrazne zvýšilo a ruské zdroje podľa ISW informujú o tom, že ruské jednotky útočia na ukrajinské obranné línie a postupujú na hraniciach Charkovskej a Luhanskej oblasti, predovšetkým potom severozápadne od Svätove pri Kupjansku.

Geolokačné zábery bojov potvrdzujú ruské územné zisky v oblasti Dvoričnej severozápadne od mesta Svätove. Ruské vojenské velenie navyše podľa všetkého plne nasadilo časti viacerých konvenčných divízií k rozhodujúcim útočným operáciám v oblasti, ako už ISW informoval v predchádzajúcich správach.

Nasadenie podstatných častí najmenej troch veľkých ruských divízií do operácií v tomto sektore naznačuje, že ruská ofenzíva začala, aj keď ukrajinské sily zatiaľ bránia ruským silám dosiahnuť významné úspechy. Ruská ofenzíva pravdepodobne ešte nedosiahla plné tempo. Navyše jej úspech nie je zaručený ani vopred daný, dodáva ISW.

Kým ruské sily v Luhanskej oblasti teraz prevzali iniciatívu v tom zmysle, že určujú podmienky boja, plné nasadenie týchto síl by mohlo viesť k prípadnému vyvrcholeniu bojov bez toho, aby ruské sily dosiahli svoje ciele, teda obsadenie celej Luhanskej a Doneckej oblasti. Takáto situácia by pravdepodobne poskytla ukrajinskej strane, ktorú by mohla využiť na vlastnú protiofenzívu.

7:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok ráno spoločne odletia do Bruselu na mimoriadny summit lídrov EÚ. Informoval o tom Elyzejský palác. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj do Paríža priletel v stredu večer z nečakanej návštevy Británie, kde žiadal vládu aj parlament o dodanie stíhačiek pre Ukrajinu. Už niekoľko dní sa špekulovalo, že ukrajinský prezident by mohol prísť aj na summit Európskej únie, ktorý sa bude konať v Bruseli vo štvrtok a piatok. Počas návštevy Británie Zelenskyj svoju štvrtkovú cestu do Bruselu potvrdil.

V Paríži sa ukrajinský prezident stretol s Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorí ho uistili o pokračujúcej podpore pre Ukrajinu.

Zelenskyj teraz vycestoval iba druhýkrát zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie. Predtým bol v decembri vo Washingtone a avizoval vtedy, že sa bude počas vojny zdržiavať na Ukrajine a táto cesta bola výnimkou.

7:02 Francúzsky prezident Emmanuel Macron prešiel výraznou zmenou čo sa týka jeho postoja k Ukrajine: od toho, ako v prvých mesiacoch ruskej invázie tvrdil, že je s Moskvou dôležité udržiavať otvorené komunikačné kanály, až po posilnenie dodávok zbraní pre Kyjev. V rozhovore pre denník Le Figaro, ktorý bol zverejnený v stredu, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Agentúra AFP pripomína, že Zelenskyj bol neraz netrpezlivý vzhľadom na konanie šéfa Elyzejského paláca, ktorý často telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom aj po vypuknutí vojenskej ofenzívy Kremľa na Ukrajinu. Macron tiež v minulosti varoval, že Rusko nesmie byť pri žiadnej konečnej dohode o urovnaní konfliktu ponížené.

V súčasnosti však Macron naznačuje, že Paríž bude Ukrajinu podporovať až dovtedy, kým vojnu nevyhrá. Francúzsko ohlásilo dodávky ľahkých tankov pre ukrajinské sily, čo podnietilo aj Nemecko v rozhodnutí o poskytnutí bojových tankov.

„Verím, že sa (Macron) zmenil,“ povedal Zelenskyj. „A tentoraz skutočne. Napokon, on (Macron) otvoril dvere pre dodávky tankov,“ konštatoval Zelenskyj. „Takisto podporil kandidatúru Ukrajiny do EÚ,“ poznamenal.

6:50 Podľa investigatívneho novinára výbušniny k plynovodu Nord Stream umiestnili vlani v júni potápači amerického námorníctva v spolupráci s Nórskom a následne ich o tri mesiace neskôr odpálili. Dodal tiež, že o tom údajne rozhodol americký prezident Joe Biden, ktorý tým chcel Moskvu pripraviť o príjmy z predaja ruského plynu v Európe.

Nord Stream Čítajte viac Biely dom odmieta tvrdenia, že USA sú za sabotážou plynovodu Nord Stream 2

6:05 Stretnutím s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo štvrtok dopoludnia lídri štátov Európskej únie začnú mimoriadny summit, ktorého témou je okrem iného ďalšia pomoc krajine, ktorá už takmer rok čelí ruskej agresii. Okrem toho budú prezidenti a premiéri diskutovať o možnostiach obmedzenia rastúceho počtu migrantov smerujúcich do Európy alebo o podpore únijnej ekonomiky v čase masívnych štátnych dotácií v Spojených štátoch a Číne.

Zelenskyj do Bruselu zavíta prvýkrát od vypuknutia vojny a podľa únijných činiteľov bude chcieť európskych lídrov presvedčiť k ďalším dodávkam zbraní, munície či k stupňovaniu tlaku na Rusko. Lídri by sa mali zhodnúť na tom, že budú Kyjev podporovať bez ohľadu na dĺžku trvania vojny. Podľa navrhnutého textu záverov summitu podporí aj Zelenského mierový plán či zriadenie medzinárodného centra pre vyšetrovanie zločinov na Ukrajine. Ocení tiež reformy Ukrajiny na ceste do EÚ, avšak nevyjadrí sa ku konkrétnemu časovému horizontu možného vstupu krajiny do európskeho bloku.

615 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine