Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany MANTIS

Nemecko poskytne Slovensku dva komplety systému protivzdušnej obrany Mantis, ktoré posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou zabezpečovanú silami a prostriedkami Ozbrojených síl SR. Systémy dostane Slovensko bezodplatne a natrvalo. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

09.02.2023 15:44 , aktualizované: 18:13
mantis, systém protivzdušnej obrany Foto:
MANTIS je stacionárny systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu. Určený je na ochranu konkrétnych zariadení alebo objektov pred raketami, delostrelectvom, mínomentmi, no tiež dronmi a riadenými strelami.
debata (58)

„Výcvik slovenských vojakov na používanie systému sa začne už v priebehu nasledujúcich mesiacov. Dohoda na získaní týchto moderných systémov je ocenením našej jednoznačnej podpory Ukrajiny a zodpovedným krokom Aliancie,“ uviedol na sociálnej sieti dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Systémy majú podľa neho hodnotu okolo 120 miliónov eur.

Minister doplnil, že je to kvalitný a relatívne moderný systém. Podčiarkol, že ide o dar a Slovensko ho dostane bezodplatne na základe dobrých bilaterálnych vzťahov. Systém bude podľa jeho slov plne obsluhovaný slovenskými vojakmi a natrvalo bude súčasťou našej armády.

JAS 39 Gripen Čítajte viac Slovenské nebo ochráni aj 14 maďarských Gripenov

Systém protivzdušnej obrany Mantis je stacionárny, plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov (napríklad vojenských základní) pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov, ako predstavila hovorkyňa.

Každý z dvoch systémov pozostáva podľa rezortu z automatických zbraňových staníc v počte do ôsmich kusov (presný počet staníc plánuje rezort spresniť v priebehu nasledujúcich týždňov), dvoch radarových staníc a veliteľského stanoviska. Súčasťou balíka od Nemecka je aj prehľadový radar s dosahom do 100 kilometrov a výcvik.

Nemecko vyvinulo Mantis primárne na ochranu základní v Afganistane, kde donedávna nemeckí vojaci pôsobili. Poskytnutie systému avizovali predstavitelia rezortov obrany ešte počas oficiálnej návštevy vtedajšej nemeckej ministerky obrany Christine Lambrechtovej na Slovensku v decembri minulého roka.

Minister obrany zároveň vylúčil, že systém Mantis by nejako súvisel s ďalším balíkom pomoci Ukrajine. O tom, čo bude jeho súčasťou, sa podľa slov ministra ešte rokuje. Zopakoval, že ak by sme Ukrajine posunuli naše staršie tanky, museli by ich nahradiť iné. Zopakoval, že všetko, čo sme doteraz dali Ukrajine, nám bolo preplatené z prostriedkov EÚ alebo nahradené inou technikou.

VIDEO: Naď predstavil nový slovenský transportér CV90
Video
58 debata chyba
Viac na túto tému: #mantis