Musk podáva Putinovi pomocnú ruku. Ukrajine vypol satelity

Americká spoločnosť SpaceX, ktorej vlastníkom je miliardár Elon Musk, prijala opatrenia, ktorými Ukrajine obmedzuje možnosti využívať jej satelitné internetové služby na vojenské účely. Toto opatrenie prišlo po správach, že ukrajinská armáda takto údajne ovládala svoje drony. Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC.

09.02.2023 16:06
debata (105)

Na začiatku vojny dostala Ukrajina tisíce antén SpaceX Starlink, ktoré sa pripájajú k satelitom a pomáhajú ľuďom zostať pripojení na internet.

SpaceX teraz tvrdí, že Ukrajina túto technológiu využívala aj na zameriavanie ruských pozícií, čím porušila jej zásady.

Na ktorej strane ste?

Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychaljo Podoľak vo svojom statuse na Twitteri v reakcii uviedol, že spoločnosti a firmy si musia vybrať, na ktorej strane vo vojne stoja.

„Môžu sa pridať k Ukrajine a právu na slobodu, alebo si vybrať Rusko a jeho právo zabíjať a zaberať územia“, napísal Podoľak.

Prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová reagovala, že technológia Starlink „nikdy nebola určená na vojenské účely“ a Ukrajine bola poskytnutá na humanitárne využitie.

BBC podotkla, že bezpilotné lietadlá zohrali vo vojne dôležitú úlohu. Kyjev ich využíva na vyhľadávanie ruských jednotiek, zhadzovanie bômb i proti útokom dronov vypúšťaných ruskou armádou.

Elon Musk Čítajte viac Vojna proti Rusku: Starlink a veľké ego. Je Musk spasiteľom Ukrajiny?

V októbri 2022 spoločnosť SpaceX informovala, že si už nemôže dovoliť financovať Starlink na Ukrajine a že zastavuje dodávky nových terminálov. Dohoda o pokračovaní činnosti SpaceX na Ukrajine bola dosiahnutá až po tom, ako Pentagón prisľúbil, že prevezme na seba časť nákladov.

Satelitná internetová komunikácia je podľa BBC jednou z kľúčových podmienok pre efektívne fungovanie ukrajinskej armády vo vojnových podmienkach.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane
Video

Vo februári minulého roku, keď ruská armáda vpadla na územie Ukrajiny, sa Rusko rýchlo snažilo odstaviť miestny internet a zablokovať sociálne médiá.

Práve v snahe zabezpečiť, aby ľudia na Ukrajine zostali v spojení a pripojení k internetu, boli Ukrajine poskytnuté prvé terminály Starlink.

Okrem terminálov, ktoré poslala samotná spoločnosť, boli dodané i ďalšie, financované zahraničnými vládami. Terminály sa pripájajú k satelitom na nízkej obežnej dráhe Zeme.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #SpaceX #vojna na Ukrajine #Starlink