Ukrajinci pri Vuhledare rozstrieľali elitnú jednotku aj s kolónou tankov. Mnoho Rusov ušlo

Ruská armáda prišla tento týždeň o najmenej pätnásť tankov a desiatky vojakov pri neúspešnom útoku na mesto Vuhledar v doneckej oblasti. Fiasko priznali aj ruskí vojenskí blogeri na sociálnej sieti Telegram. Pre Kremeľ je to o to nepríjemnejšie, že v tomto úseku frontu nasadil aj elitné ruské jednotky.

10.02.2023 16:33
debata (346)

Informoval o tom portál idnes.cz. K neúspešnému pokusu o útok došlo podľa Rádia Slobodná Európa v pondelok 6. februára. Ruské jednotky počas neho prišli najmenej o tri desiatky kusov obrnenej techniky, z toho najmenej pätnásť tankov. Vojenský analytik Rob Lee na základe nahrávok z bojiska identifikoval napríklad tanky T-72B3 a T-80BVM.

Odhady potvrdzujú aj západné tajné služby. „Ruské jednotky počas neúspešného útoku najskôr ušli a opustili najmenej tridsať obrnených vozidiel, ktoré sú väčšinou nepoškodené,“ napísalo britské ministerstvo obrany vo svojej piatkovej zvodke, ktoré sa odvoláva na informácie britskej tajnej služby.

Okrem toho Rusi pri západnom okraji mesta Vuhledar utrpeli zrejme zvlášť veľké straty, pretože sa dostávajú do spolupráce s neskúsenými jednotkami. „Ruskí vojaci pri jednom incidente po neúspešnom útoku pravdepodobne utiekli a opustili najmenej 30 väčšinou nepoškodených obrnených vozidiel,“ napísalo britské ministerstvo.

„Bojové operácie v oblastiach Vuhledaru a Bachmutu sa v súčasnej dobe vyvíjajú úspešne,“ uviedol podľa agentúry TASS začiatkom týždňa minister obrany Sergej Šojgu.

„Rostrieľali ich ako na strelnici,“ okomentoval fiasko pri Vuhledare niekdajší líder doneckých separatistov Igor Girkin. Príčina je podľa neho jasná: tanky a transportéry postupovali v kolóne za sebou po úzkej ceste, ktorá sa tiahne po otvorenom teréne a nie je skoro vôbec krytá stromami. Uhnúť nie je kam, okolo sú mínové polia.

„Zdá sa, že našich generálov sa udalosti minulého roka vôbec nedotkli. A pretože niektorí z nich sú úplní kreténi, exemplárne opakujú všetky predchádzajúce chyby,“ uviedol na Telegrame Girkin.

„Časť techniky bola zničená protitankovými strelami odpaľovanými z vysokých budov vo Vuhledare, ostatné zasiahla mimoriadne presná nepriateľská delostreľba,“ píše Girkin, podľa ktorého zahynuli desiatky tankistov a zrejme ešte viac príslušníkov námornej pechoty, jednotiek zvláštneho určenia ruskej armády a príslušníkov motostreleckých jednotiek.

S podobným hodnotením prichádza aj vojenský publicista s prezývkou Starše Eddy. „Špeciálna vojenská operácia prebieha už rok. Za pohyb v kolóne a podobné postávanie v rade nás už niekoľkokrát vytrestali. V Izjume, pri útoku na Kamenku, bola Bilohorivka,“ pripomína známy bloger minulé neúspechy ruskej armády.

„Myslel som si, že sme sa poučili, ale to som sa zmýlil. Čo sa stalo pri Vuhledare, ako je po roku vojny možný taký debilizmus, to skutočne neviem,“ dodáva. Čuduje sa, ako je možné, že profesionálni vojaci bojujú horšie ako žoldnieri z radov Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti.

Ukrajinský vojak / UA vojak / Čítajte viac Rusi zaútočili na Ukrajinu cez územie NATO, tvrdí Kyjev. Rumunsko to poprelo
346 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine