Agenti FBI našli u Pencea ďalší tajný dokument

Počas piatkovej prehliadky v dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pencea v štáte Indiana objavil Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ďalší tajný dokument. Prehliadku vykonal na žiadosť samotného Pencea, ktorého právnici našli v dome ešte v januári údajne menší počet tajných dokumentov, ktoré sa tam vraj dostali nedopatrením. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

10.02.2023 18:06 , aktualizované: 23:03
USA FBI Pence dom prehliadka auto polícia Foto: ,
Polícia zabezpečuje vstup do susedstva domu bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pencea v meste Carmel v štáte Indiana 10. februára 2023.
debata

Piatková domová prehliadka u Pencea trvala päť hodín. Agenti zaistili jeden tajný dokument a šesť ďalších strán dokumentov bez takéhoto označenia, ktoré jeho právnici predtým nenašli.

Pence sa v čase prehliadky nenachádzal doma, bol na návšteve na západnom pobreží, kde sa mu nedávno narodili dve vnúčatá.

Bývalý viceprezident v administratíve Donalda Trumpa údajne zvažuje, že sa bude na budúci rok v Republikánskej strane uchádzať o prezidentskú nomináciu.

Vlani v lete FBI našla väčšie množstvo tajných dokumentov v rezidencii exprezidenta Trumpa na Floride. Neskôr sa niekoľko tajných materiálov objavilo aj u súčasného prezidenta Joea Bidena. Pochádzali z čias, keď opustil úrad viceprezidenta v roku 2017.

Podľa amerických zákonov akékoľvek dokumenty vytvorené alebo doručené prezidentovi či viceprezidentovi počas ich funkčného obdobia sú majetkom federálnej vlády a majú byť na konci ich mandátu odovzdané Národnému archívu.

Joe Biden Čítajte viac FBI U Bidena na pláži nenašla tajné dokumenty, prehľadá aj dom Penca
debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #Mike Pence