Aj šesť dní po zemetrasení nachádzajú preživších. Počet obetí vzrástol na vyše 33-tisíc

Na 33 179 vzrástol v nedeľu počet obetí pondelkového ničivého zemetrasenia v okolí turecko-sýrskych hraníc. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP. Úrady a zdroje zo zdravotníctva uviedli, že v Turecku doposiaľ evidujú 29 605 obetí a v Sýrii 3574.

12.02.2023 08:40 , aktualizované: 16:22
zemetrasenie turecko ruiny Foto: ,
Záchranári s vojakom vyprosťujú muža z trosiek zrútenej budovy v tureckej Antakyi. 12. február 2023.
debata (6)

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť v okolí turecko-sýrskych hraníc v pondelok nadránom.

Záchranári vrátane skupín zo zahraničia stále prehľadávajú trosky budov a aj šesť dní po zemetrasení nachádzajú preživších. V provincii Hatay sa po 157 hodinách po zemetrasení podarilo napríklad zachrániť tehotnú ženu. Turecká televízia Habertürk zase naživo vysielala záchranu šesťročného chlapca spod trosiek v meste Adiyaman na juhu Turecka.

Video zachráneného dievčaťa zverejnil v nedeľu aj turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca. „V 150. hodine máme dobré správy – pred chvíľou zachránené mále dievčatko. Vždy existuje nádej!“ uviedol Koca na sociálnej sieti Twitter.

Nemeckým záchranárom sa v spolupráci s tureckými kolegami podarilo zachrániť v meste Kirikhan 88-ročnú ženu. Najmenej dvoch živých ľudí sa podarilo spod trosiek vytiahnuť aj v meste Antakya.

Okno na prežitie pod troskami sa podľa expertov rýchlo uzatvára. „Prvých 72 hodín sa považuje za kritických. Miera prežitia v priemere do 24 hodín je 74 percent, po 72 hodinách je to 22 percent a na piaty deň je to šesť percent,“ vyjadril sa odborník na prírodné nebezpečenstvá anglickej Nottingham Trent University Steven Godby.

Turecké úrady sa medzičasom zamerali na osoby, ktoré sú údajne zodpovedné za výstavbu niektorých budov nezákonnými alebo nekvalitnými metódami. V súvislosti s pádom budov tak turecké úrady nariadili zatknúť už vyše 130 ľudí, píše denník The Guardian.

V tejto súvislosti už bolo zadržaných 12 ľudí a očakáva sa, že ich úrady zadržia ešte viac. Podľa niektorých kritikov však ide iba o snahu prerozdeliť vinu za katastrofu, pretože odborníci už dlhodobo upozorňovali na to, že niektoré budovy v Turecku nie sú bezpečné.

Obete ešte nezačali počítať

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v sobotu pripustil, že počet obetí mohutného zemetrasenia v Turecku a Sýrii sa oproti súčasným, vtedy 28 000, zvýši na dvojnásobok alebo aj viac.

O počte obetí sa Griffiths vyjadril v sobotňajšom rozhovore pre televíziu Sky News: „Myslím, že je ťažké presne to odhadnúť, pretože sa musíme dostať pod trosky, ale som si istý, že to bude dvojnásobok alebo i viac.“ „V skutočnosti sme ešte nezačali počítať mŕtvych,“ povedal.

hasiči turecko Čítajte viac Slovenskí záchranári ukončia misiu v Turecku. Zhoršuje sa bezpečnostná situácia aj šanca na nájdenie preživších

Organizácia Spojených národov v sobotu upozornila, že teplé jedlo potrebuje v Turecku a Sýrii najmenej 870 000 ľudí. Len v samotnej Sýrii sa bez domova mohlo ocitnúť až 5,3 milióna ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá v sobotu zverejnila výzvu na poskytnutie 42,8 milióna dolárov na riešenie okamžitých zdravotných potrieb v danom regióne, predpokladá, že zemetrasením bolo postihnutých takmer 26 miliónov ľudí.

Podľa tureckej agentúry pre katastrofy sa do pátracích a záchranných prác zapojilo viac ako 32 000 ľudí z tureckých organizácií a 8 294 medziná­rodných záchranárov.

Šesť ton pomoci zo Slovenska

Slovenský vládny špeciál dnes dopraví do zemetrasením postihnutého Turecka humanitárnu pomoc v objeme viac ako šesť ton. Ako informovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová, súčasťou zásielky je najmä potravinová pomoc, hygienické potreby a ďalší materiál, o ktorý Turecko požiadalo aj prostredníctvom Mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.

„Vzhľadom na kapacitné obmedzenie lietadla a pripravenej humanitárnej pomoci, ktorá prevyšuje kapacitu stroja, ministerstvo vnútra plánuje ďalšie zabezpečovanie prepravy humanitárnej pomoci SR do Turecka aj v najbližších dňoch. Letecký útvar Ministerstva vnútra SR (MV SR) v prípade potreby ďalšej prepravy humanitárnej pomoci SR ju zabezpečí ďalšími lietadlami, pričom k dispozícii sú Airbus A319 a Fokker 100," vysvetlila Eliášová. Ak si to situácia bude vyžadovať, pomoc do Turecka môže byť podľa nej lietadlami rezortu vnútra dopravená aj niekoľkokrát za deň.

Hovorkyňa zároveň pripomenula, že slovenskému záchranárskemu tímu v Turecku sa doteraz podarilo vypátrať z ruín 12 živých osôb, ktoré boli následne odovzdané do starostlivosti miestnych úradov. Z nich päť dospelých osôb a jedno dieťa sú mimo ohrozenia života.

„Nakoľko vzhľadom na bezpečnostnú situáciu a aj na to, že od zemetrasenia uplynulo šesť dní, tím MV SR zložený z členov Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby urobil všetko pre to, aby pomohol vytiahnuť živých ľudí z trosiek a dnes sa vráti domov," povedala Eliášová s tým, že Slovensko bude Turecku naďalej plne nápomocné v zmysle humanitárnej či inej medzinárodnej pomoci.

Turecko Sýria Zemetrasenie Čítajte viac Bilancia zemetrasenia presiahla 25-tisíc mŕtvych. Po 129 hodinách zachránili z trosiek päťčlennú rodinu
6 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii