Vagnerovci ukázali, ako rozbíjajú hlavu dezertérovi. Je to fingovaná poprava, priznali neskôr

Telegramový kanál Grey Zone, blízky súkromnej armáde Jevgenija Prigožina, zverejnil video zachytávajúce brutálnu popravu žoldniera z okupovaného Krymu. Po niekoľkých hodinách vagnerovci priznali, že exekúcia bývalého trestanca, ktorý sa vzdal ukrajinským vojakom, nebola skutočná.

13.02.2023 09:36 , aktualizované: 13:43
Perlik Foto:
Dmitrij Jakuščenko, bývalý trestanec naverbovaný vagnerovcami do vojny proti Ukrajine, na videu zachytávajúcom jeho zinscenovanú popravu za dezertérstvo.
debata (146)

Portál Meduza, ktorý o prípade informuje, pripúšťa, že autentickosť videa nie je schopný overiť.

Video podľa Grey Zone zobrazuje Dmitrija Jakuščenka, ktorého zverbovali vagnerovci do vojny proti Ukrajine s prísľubom, že mu bude udelená milosť. Štyri dni po nasadení do bojov ale Jakuščenko prebehol na ukrajinskú stranu.

Autori videa konštatujú, že tento človek „ochorel rovnakou chorobou, pri ktorej strácaš vedomie v mestách Ukrajiny, či už v Kyjeve, alebo teraz v Dnipre a potom sa preberieš v pivnici na svojom poslednom súde“.

Dmitrij Jakuščenko na videu bezprostredne pred... Foto: Gray Zone
Dmitrij Jakuscenko Dmitrij Jakuščenko na videu bezprostredne pred fingovanou popravou.

Na videu vidno muža s hlavou pripevnenou k tehlám lepiacou páskou. Predtým, ako mu na rozostrených záberoch zdanlivo rozdrvili hlavu veľkým tupým kladivom, muž potvrdzuje svoje meno, krymské rodisko, rok narodenia 1978, ako aj to, že bol vo väzení.

"Išiel som na front v radoch súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner. Keď som bol v prvej línii, pochopil som, že toto nie je moja vojna. Dnes som bol v uliciach mesta Dnipro, kde som dostal úder do hlavy a stratil vedomie. Prebral som sa v tejto miestnosti, kde mi povedali, že ma budú súdiť,“ hovorí Jakuščenko.

Telegramový kanál Možem objasniť podľa registra trestov zistil, že recidivistu Jakuščenka ukrajinské súdy poslali štyri razy do väzenia. Po ruskej anexii Krymu ho predčasne prepustili z väzby. Už o tri roky neskôr spáchal svoj najťažší zločin. Za lúpežnú vraždu mu v roku 2019 ruský súd vymeral 19-ročný trest odňatia slobody. Po troch rokoch sa ale upísal vagnerovcom a z trestaneckého tábora ho prepustili.

vagnerovci srbsko Čítajte viac Zabitie im hrozilo z oboch strán. Dvaja zajatí vagnerovci opísali hrôzy z frontu

Video sa začína fragmentmi záberov, ktoré vlani v novembri odvysielali ukrajinské médiá. Jakuščenko, zjavne v ukrajinskom zajatí, na nich vypovedá, že bol odsúdený na 19 rokov a trest si odpykával v meste Engeľs v Saratovskej oblasti. Hovorí tiež, že išiel na front, aby „našiel nejakú medzeru, jednoducho, ako sa hovorí, zbehol“. Vzdal sa vraj ukrajinským vojakom v oblasti Bachmutu, strategicky dôležitého donbaského mesta, ktoré sa vagnerovci od leta pokúšajú dobyť. Jakuščenko v ukrajinskom zajatí povzbudzoval svojich druhov bojujúcich v radoch vagnerovcov, aby tiež prebehli.

V pondelok popoludní kanál Grey Zone zverejnil nové video s Jakuščenkom. Živý a zdravý v ňom vysvetľuje, že v zajatí natáral plno hlúpostí, ale vagnerovci ho veľkodušne omilostili. „Toto bol jediný spôsob, ako prežiť,“ obhajoval svoje vyjadrenia v zajatí.

„Keď som prišiel zo zajatia, priniesol som veľa cenných informácií, ktoré zachránili životy mnohým chlapcom. Preto mi odpustili,“ hovorí Jakuščenko na záver druhého videa.

K zinscenovanej poprave sa vyjadril aj sám Prigožin: „Neberte všetko tak smutne. Chlapci sa bavia. Mysleli ste si, že film o Jakušenkovi je jednodielna dráma A rána sú tu tiché, ale, myslím si, že sa viac podobá na (seriál) Sedemnásť zastavení jari. Ak máte záujem, môžeme sa s vami podeliť o nasledujúcu sériu.“

Prvé video s Jakuščenkom naznačilo, že trestné komandá vagnerovcov operujú aj v Dnipre, ktorý je pod kontrolou ukrajinskej vlády. Telegramový kanál Agentstvo Novosti však upozornil, že Jakuščenka s najväčšou pravdepodobnosťou vrátili do Ruska počas výmeny vojnových zajatcov prvého decembra 2022. Vidno ho na videu ruského ministerstva obrany a v reportáži televízie RT z vtedajšej výmeny, v rámci ktorej si Kyjev a Moskva vymenili po päťdesiat zajatcov, tvrdí Agentstvo Novosti.

Jevgenij Nužin krátko pred popravou kladivom. Foto: Gray Zone
Jevgenij-Nuzin Jevgenij Nužin krátko pred popravou kladivom.

Nešlo by o prvé barbarské varovanie, ktorým sa vagnerovci snažia odradiť bývalých trestancov od dezercie. V novembri 2022 zverejnil telegramový kanál Grey Zone video zachytávajúce brutálnu vraždu bývalého trestanca Jevgenija Nužina, ktorý sa tiež dal naverbovať do radov vagnerovských žoldnierov. Samozvaní kati mu rozdrvili hlavu perlíkom, a vtedy nik popravu nedementoval. Naopak, Nužinova manželka i synovia pre ruské médiá potvrdili, že nemajú dôvod pochybovať o tom, že ho zabili.

Jevgenij Prigožin (vľavo) podáva jedlo ruskému... Foto: SITA/AP, Misha Japaridze
Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Jevgenij Prigožin (vľavo) podáva jedlo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vo svojej reštaurácii. Snímka je z novembra 2011

Sám Prigožin Nužinovu popravu nepriamo potvrdil. „Čo sa týka operlíkovaného, tak v tomto show vidno, že nenašiel šťastie na Ukrajine, ale stretol sa s nevľúdnymi, no spravodlivými ľuďmi. Zdá sa mi, že tento film sa volá Psovi psiu smrť. Vynikajúca režijná práca, dá sa to pozrieť na jeden dych,“ napísal vtedy na sociálnej sieti so svojim príznačným cynizmom. Nužin sa nechal naverbovať vagnerovcami za prísľub odpustenia zvyšku 28-ročného trestu odňatia slobody, ktorý si odpykával za vraždu.

Kladivo od Jevgenija Prigožina pre Európsky... Foto: Twitter
prigožin, kladivo, vagnerovci, wagnerovci Kladivo od Jevgenija Prigožina pre Európsky parlament.

Po tom, čo sa video stalo virálnym, žoldnieri a zakladateľ vagnerovcov Prigožin urobili z perlíka, tupého kladiva s ťažkou kovovou hlavou a dlhou rukoväťou, svoj symbol a začali ho používať v PR akciách. Prigožin napríklad perlík poslal ako „dar“ Európskemu parlamentu.

Putinov kuchár, čo je prezývka Prigožina, ktorú získal na základe toho, že jedna z jeho firiem poskytuje Kremľu catering, od vlaňajšej jari robil nábor žoldnierov v ruských trestaneckých táboroch. Trestancom sľúbil slobodu, ale pohrozil, že ak sa vzdajú nepriateľovi, vagnerovci to budú považovať za zradu, za ktorú udeľujú najprísnejší trest.

Video
Prigožin poslal do Bruselu krvavé kladivo

Z pôvodných približne 50-tisíc naverbovaných ruských trestancov bojuje na Ukrajine podľa odhadov ľudskoprávnej organizácie Sediaca Rus už len asi pätina. Ostatní padli, utrpeli zranenie, sú nezvestní, vzdali sa alebo dezertovali. Prigožin minulý týždeň oznámil, že nábor trestancov vagnerovci minulý mesiac pozastavili.

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba
Viac na túto tému: #poprava #dezertér #vojna na Ukrajine #trestanec #Jevgenij Prigožin #vagnerovci