Moldavsko sa obáva „ruského“ prevratu. Moskva: Zaťahujete nás do konfliktu

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v televíznom prejave uviedla, že Rusko chce v krajine vykonať násilný prevrat a odstrániť súčasnú prozápadnú vládnu garnitúru. Informovala o tom moldavská verejnoprávna stanica Radio Moldova.

13.02.2023 12:26 , aktualizované: 14.02.2023 09:50
Sanduová Foto: ,
Moldavská prezidentka Maia Sanduová.
debata (46)

Podľa Sanduovej existujú ruské plány na destabilizáciu Moldavska už od vlaňajšej jesene, svoje ciele ale Rusi nedosiahli vďaka zákrokom moldavských bezpečnostných zložiek. Na jeseň sa Moskva sústredila na energetickú krízu, v tejto fáze sa predpokladajú násilné akcie za účelom zmeny vlády v Kišiňove, ktoré sa budú tváriť ako protesty, uviedla prezidentka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň uviedol, že Moskva plánuje v Moldavsku zvrhnúť demokratické zriadenie. Podľa Sanduovej informácie odovzdané Ukrajinou teraz potvrdili moldavské úrady.

Kazachstan, vojna na Ukrajine Čítajte viac Kazachstan, Moldavsko, Azerbajdžan... Kto by bol na rade, keby Rusko ovládlo Ukrajinu?

„Materiály získané od našich ukrajinských partnerov poskytujú dobrú dokumentáciu miest a logistických aspektov pre organizáciu týchto podvratných aktivít. Rovnako plán zahŕňa využitie osôb zo zahraničia pre násilné akcie,“ uviedla prezidentka, menovite spomenula ľudí z Ruska, Bieloruska, Srbska a Čiernej Hory. Moskva podľa nej tiež počíta s pomocou proruskej opozície v Moldavsku.

„Plán zahŕňa zapojenie diverzantov s vojenským výcvikom, maskovaných v civilnom oblečení, ktorí by mali podnikať násilné akcie, útočiť na niektoré štátne budovy a dokonca aj brať rukojemníkov,“ opísala Sanduová pred novinármi.

„Aby sme tomuto scenáru zabránili, žiadam všetky štátne inštitúcie, aby prejavili maximálnu ostražitosť,“ povedala Sanduová. Vyzvala tiež parlament, aby čo najskôr prijal zákony, ktoré tajnej službe a prokuratúre poskytnú účinnejšie nástroje na zaistenie bezpečnosti krajiny.

Gavrilicová Čítajte viac Krízu a tlak neustála. Moldavská prozápadná vláda podala demisiu

Moskva tvrdenia Sanduovej v utorok odmietla, informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. „Tieto obvinenia sú úplne nepodložené a bez dôkazov," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Tvrdenie Kišineva má podľa nej poslúžiť na „ospravedlnenie vlastných nezákonných akcií“ a „odvedenie pozornosti od vnútorných problémov“ krajiny. Obvinila tiež Ukrajinu, že sa snaží „zatiahnuť Kišiňov do tvrdého stretu s Ruskom“.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milióna obyvateľov, je vkliesnené medzi Ukrajinu a Rumunsko. Od začiatku vojny na Ukrajine sa dostalo pod enormný tlak zosilnený obavami, že by Rusko mohlo rozšíriť inváziu aj na moldavské územie, aby k Moskvou ovládaným územiam pripojilo proruský separatistický región Podnestersko. Už od začiatku vojny na Ukrajine pred takmer rokom sa aj Moldavsko snaží nadviazať bližšie vzťahy so svojimi západnými partnermi. Vlani v júni EÚ priznala Moldavsku, rovnako ako aj Ukrajine, štatút kandidátskej krajiny.

Ako poznamenala agentúra Reuters, dnešný tlačový briefing prezidentky prišiel po piatkovej nečakanej rezignácii moldavskej premiérky Natalie Gavrilitsaovej. Niekoľko hodín po demisii vlády Sanduová nominovala na nového premiéra svojho bezpečnostného poradcu Dorina Receana.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko #Podnestersko #Maia Sanduová