Cirkevníci zneužili v Portugalsku za 70 rokov takmer 5-tisíc detí

Najmenej 4815 maloletých bolo od roku 1950 v Portugalsku sexuálne zneužitých činiteľmi katolíckej cirkvi, uviedla dnes v Lisabone nezávislá vyšetrovacia komisia. Tá počas roka vypočula vyše 500 ľudí a na základe ich svedectva dospela k tomuto záveru, informovala agentúra AFP. Komisia tiež oznámila, že prevažná väčšina prípadov je už premlčaná, ale 25 prípadov poslala komisia prokuratúre.

13.02.2023 13:01
debata (5)

Komisia tvorená šiestimi expertmi od vlaňajšieho januára podľa svojho šéfa, detského psychiatra Pedra Strechta, zhromaždila svedectvo viac ako päťsto osôb. Na základe týchto výpovedí podľa neho došla k tomu, že počet zneužitých bol najmenej 4815, uviedol dnes podľa AFP Strecht v Lisabone na tlačovej konferencii.

Semináre, školy, športoviská

Zo záverečnej správy komisie tiež vyplýva, že osobami, ktoré maloletých zneužívali, boli z troch štvrtín kňazi. Vo zvyšných prípadoch ide o ďalších činiteľov či zamestnancov cirkevných inštitúcií. Zneužívanie sa údajne odohrávalo v seminároch, školách či športových zariadeniach po celom Portugalsku, najmä v Lisabone, Porte či meste Braga.

kardinál Jean-Pierre Ricard Čítajte viac Francúzsky kardinál sa priznal, že ublížil ako sexuálna šelma

Medzi prípadmi, ktoré premlčané nie sú, je aj kauza teraz tridsaťtriročnej Alexandry, ktorú podľa jej výpovede zneužíval kňaz v Portugalsku, keď sa ako sedemnásťročná pripravovala na dráhu rádovej sestry. „Dlhé roky som o tom mlčala, ale bolo čím ďalej ťažšie sa s takým tajomstvom vyrovnať,“ povedala agentúre AFP žena, ktorá teraz pracuje ako pomocná sila v kuchyni. Dodala, že v katolíckom Portugalsku bolo veľmi zložité o tejto téme hovoriť. Alexandra však o zneužívaní povedala už skôr cirkevným úradom, ktoré podľa AFP poslali sťažnosť do Vatikánu, ktorá zostala bez odpovede. Až po mnohých rokoch sa jej teraz dostalo aj psychologickej pomoci od nezávislej komisie.

Vytvorenie nezávislej komisie na vyšetrovanie prípadov sexuálneho zneužívania maloletých v cirkvi oznámila portugalská biskupská konferencia v novembri 2021 a od vlaňajšieho januára jej mohli ľudia podávať oznámenia telefonicky, mailom či cez zabezpečenú webovú stránku. Komisia preverovala aj prípady, na ktoré upozornili médiá či rôzne organizácie.

Po vzore Írska

Predseda portugalskej biskupskej konferencie by sa mal k záverom komisie vyjadriť podľa AFP ešte dnes a začiatkom marca by sa mali portugalskí biskupi stretnúť a túto vyšetrovaciu správu prebrať.

Komisiu pre vyšetrovanie sexuálneho zneužívania maloletých v cirkvi zriadilo ako jedno z prvých v roku 1999 Írsko. Neskôr vznikli podobné komisie okrem iného v Belgicku, Nemecku, Austrálii či Francúzsku. V niektorých štátoch založili mimovládne organizácie internetové stránky, kde môžu obete nájsť pomoc.

Pápež František sa ku kauzám sexuálneho zneužívania v cirkvi, ktorého sa v mnohých krajinách niektorí jej predstavitelia dopúšťali a ďalší ho roky kryli či nedôsledne vyšetrovali, postavil rázne už čoskoro po začiatku svojho pontifikátu v roku 2013. V roku 2014 zriadil vyšetrovaciu komisiu a v tom istom roku prijal vo Vatikáne ako prvá hlava katolíckej cirkvi skupinu obetí. V roku 2019 zvolal do Vatikánu prvý samit katolíckych cirkevných predstaviteľov o ochrane neplnoletých v cirkvi a následne vydal niekoľko dekrétov, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa takéto prípady opakovali.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #katolícka cirkev #zneužívanie detí kňazmi