Láska vo vojne. Ukrajina zažíva svadobný boom

Napriek vojne sa počet sobášov uzavretých vlani na Ukrajine v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil. Zároveň sa znížil počet rozvodov.

13.02.2023 18:22
Charkov svadba Foto:
Dobrovoľníci Anastasia a Anton pózujú na svadobnej fotke v Charkove na dvore bytového domu zničeného ruským ostreľovaním.
debata (18)

Áno si vlani na Ukrajine povedalo vyše 220-tisíc snúbeneckých párov, čo je asi päťpercentný nárast oproti predchádzajúcemu mierovému roku. V januári 2023 uzavrelo manželstvo ďalších bezmála 12-tisíc dvojíc, čo je dokonca o desatinu viac než v prvý mesiac minulého roku.

V ukrajinskej metropole vypukol doslova svadobný boom, povedala pre denník KP v Ukrajine Rada Dašustinová, šéfka kyjevskej matriky. Počet uzavretých manželstiev v hlavnom meste vlani vzrástol osemnásobne. Každý tretí ženích a každá dvadsiata nevesta sa sobášia v uniformách. „Mnohí vojaci, keď sa dozvedia, že zajtra alebo pozajtra idú na front, tak prídu so svojimi nevestami a vezmú sa. Iní sa zosobášia, keď od vojenského útvaru dostanú krátku, čo i len dvoj-, trojdňovú dovolenku," hovorí Dašustinová.

Anastasia a Viačeslav, obaja príslušníci... Foto: SITA/AP
Valentin2 Anastasia a Viačeslav, obaja príslušníci ukrajinských ozbrojených síl, sa zosobášili v kyjevskom mestskom parku.

Pre tých, čo sa ponáhľajú, dokáže radnica obrad z obvyklých 20 minút skrátiť na polovicu. Aj obrúčky si môžu vymeniť až dodatočne. „Mladomanželia si teraz namiesto tradičného Mendelssohnovho pochodu dávajú často zahrať vlastenecké piesne," prezrádza vedúca kyjevskej matriky.

Vzťah na diaľku

Psychiatrička vojenskej nemocnice Anna z Charkova a vojak Eduard sa zosobášili koncom roka 2022. Spojil ich už prvý deň vojny. „Dvadsiateho štvrtého februára sme obnovili komunikáciu po neúspešnom pokuse o vzťah v roku 2021," povedala Anna pre Deutsche Welle (DW). „Volala som Eduardovi z Charkova, aby som sa poradila, čo mám robiť. Bol na fronte. Potom sme si písali listy, po nociach sme viedli videohovory. Mali sme možnosť spoznať sa, vymieňali sme si darčeky. Stretli sme sa až v auguste, keď ho raneného evakuovali do nemocnice," opisuje príbeh ich vzťahu. „Keby nebola vojna, nerozhodla by som sa pre lásku na diaľku," priznáva.

Zelenská Čítajte viac Olena Zelenská na obálke amerického Vogue! Hovorí o vojne, láske, strachu aj istote víťazstva

Ministerstvo spravodlivosti spustilo pred dňom zaľúbených kampaň s príznačným názvom Láska zvíťazí. V rámci nej na Valentína radnice a matriky predĺžia úradné hodiny, aby všetci záujemcovia, čo v tento sviatok chcú úradne spečatiť svoj vzťah, mali možnosť to urobiť.

Hlad po emóciách

Odborníkov rastúci záujem Ukrajiniek a Ukrajincov o vstup do stavu manželského neprekvapuje. „Keď dôjde k výrazným zmenám v krajine, spoločnosti, objaví sa veľa neistoty, je prirodzené, že sa človek snaží čo najviac si zabezpečiť život, vytvoriť si novú rutinu, na ktorú sa dá spoľahnúť,“ hovorí pre DW psychológ Alexej Udovenko, podľa ktorého sa Ukrajinci ponáhľajú žiť a vojna ich povzbudzuje k rýchlym rozhodnutiam.

„Ľudia chcú stihnúť zažiť čo najviac skúseností a emócií. Vysvetlenie nájdeme v neurochémii. Práve prežívanie úzkosti a stresu nás stimuluje a tlačí k akcii. V čase, keď prežívame úzkosť, sa snažíme ju potlačiť," poznamenáva psychológ.

Okrem toho vláda počas vojnového stavu zjednodušila postup pri uzatváraní manželstva pre vojakov. Zosobášiť sa môžu aj bez fyzickej prítomnosti, stačí, ak majú vyhlásenie potvrdené veliteľom. Ak si to okolnosti vyžadujú, veliteľ môže byť aj sobášiacim. Bežné sú svadobné akty prostredníctvom videohovoru, keď snúbenci namiesto ruky vyvoleného zvierajú v dlani mobil.

Práve vďaka zjednodušenému postupu pri uzatváraní manželstva sa Anna a Eduard rýchlo rozhodli. On sa po rehabilitácii vrátil na front a týždeň nato ju požiadal o ruku. Bez váhania privolila. „Mnohí mi hovorili, že teraz nie je ten správny čas, že je to veľká zodpovednosť, byť s vojakom a strachovať sa, že je v neustálom ohrození. S manželom sme sa však rozhodli žiť tu a teraz. Nikto nevie, čo bude ďalej," hovorí mladomanželka pre DW.

Svadobný obrad si spravili len vo dvojici v Karpatoch. Veľkú svadbu chcú mať až po vojne, najlepšie na oslobodenom Kryme.

„Napriek všetkým tragickým udalostiam – zničeniu rodičovského domu, smrti starých rodičov, úhynu domácich zvierat, bol pre nás rok 2022 tým najlepším,“ hovorí Anna. „Aj keď sme od seba ďaleko, vždy sa podporujeme a tie emócie, ktoré mi poskytuje, sú pre mňa záchranou,“ vraví Anna z Charkova.

Vojak v Kyjeve drží prilbu ako pravoslávnu... Foto: SITA/AP
Valentin3 Vojak v Kyjeve drží prilbu ako pravoslávnu sobášnu korunu počas svadobného obradu príslušníkov ukrajinskej teritoriálnej obrany Lesie Ivaščenkovej a Valerija Fylymonova.

Manželstvá aj z rozumu

Leda1 Čítajte viac Aké časy, taká svadba. Ukrajinka sa vydá za vojaka geja

Nie všetky páry sa však rozhodnú uzavrieť manželstvo len z citových dôvodov. Podľa psychológa Udovenka sa mnohé riadia racionálnymi pohnútkami, najmä vo vzťahoch, kde je jedným z partnerov vojak. „Zoberú sa, aby mali zákonné práva a dostali sa k partnerovi, povedzme, v nemocnici v prípade zranenia," pripomína, pričom podobný motív sa objavuje aj u civilistov, ktorí vedia, že každú chvíľu môže priletieť raketa a obrátiť im život naruby.

Kým počet sobášov za uplynulý rok vzrástol, rozvodov, naopak, vlani na Ukrajine o vyše desaťtisíc ubudlo. Experti ale upozorňujú, že so zmenou okolností sa trend môže obrátiť. Dlhé odlúčenie párov, keď milióny Ukrajiniek, mnohé s deťmi, našli útočisko v cudzine, môže časom viesť k odcudzeniu partnerov, vzniku nových vzťahov a následne k vlne rozvodov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #svadba #sobáše #Valentín #vojna na Ukrajine