Putin radšej cestuje obrneným vlakom. Bojí sa, že ho Ukrajinci zostrelia?

Ruský prezident Vladimir Putin zhruba od začiatku vojny na Ukrajine pre svoje cesty pravidelne využíva obrnený vlak. S odvolaním sa na nemenovaného Putinovho známeho o tom napísal ruský investigatívny portál Dosje založený kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským.

14.02.2023 07:17
Rusko, Krymský most, Krym, Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (druhý zľava) riadi vlak cez most spájajúci pevninu Ruska s polostrovom Krym. Ilustračné foto.
debata (83)

Podľa zistení Putin aktívne používa svoj obrnený vlak približne od konca leta 2021. Pre Dosje to uviedol zdroj, ktorý sa s ruským prezidentom osobne pozná. Putin mal špeciálnu vlakovú súpravu k dispozícii už niekedy v rokoch 2014 či 2015, ale pravidelne ju používa odvtedy, čo sa ruské jednotky začali sústreďovať pri ukrajinských hraniciach.

Vlak, ktorým cestuje Putin, sa pritom od bežných súprav ruských dráh na prvý pohľad príliš nelíši. Rovnako ako iné vlaky je šedivý s červeným pruhom. Vagóny používané Putinom sú však obrnené. Vlak má údajne na koľajniciach prioritu a prispôsobujú sa mu cestovné poriadky. Súčasťou súpravy je podľa webu Putinov vozeň so spálňou a pracovňou, vozeň pre sprievod a vagón pre utajovanú komunikáciu. Hodnota vlaku podľa investigatívneho portálu prevyšuje miliardu rubľov (viac ako 12,6 milióna eur).

„Vlak môže vyjsť spontánne, bez ohlásenia. Po začiatku vojny, na prelome februára a marca začal (Putin) veľmi často používať vlak, najmä pri cestách do svojej rezidencie vo Valdaji (asi 400 kilometrov severozápadne od Moskvy),“ povedal portálu jeho nemenovaný zdroj.

Niektoré z bližších záberov vlaku, ktoré získalo Dosje, ukazujú, že je označený logom a webovou stránkou spoločnosti Grand Service Express. Je to firma prepojená s miliardárom Jurijom Kovalčukom, dlhoročným Putinovým priateľom, ktorý vraj spravuje neoficiálny majetok prezidenta vrátane jeho utajených rezidencií a niekoľkých jácht.

VIDEO: Ako sa pečie medovník Ruská vojnová loď, choď do …!

Video
Maria Avdejevová z Charkova vám ukáže, ako sa pripravujú ukrajinské medovníky s nápisom: Ruská vojnová loď, choď do …! Zdroj: Twitter Marie Avdejevovej

To, že sa Putin bojí prípadného útoku, naznačuje aj správa z januára. Pri jeho rezidencii pri meste Valdaj rozmiestnili systém protivzdušnej obrany Pancir-S1.

Vladimir Putin Čítajte viac Má strach? Putinove rezidencie začali chrániť systémy protivzdušnej obrany

Obrneným vlakom z bezpečnostných dôvodov cestuje tiež líder Severnej Kórey Kim Čong-un. Rovnaký spôsob dopravy zvolil už jeho otec Kim Čong-il.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine