USA vytiahli z oceánu značnú časť trosiek čínskeho špionážneho balóna

Pri pobreží Južnej Karolíny vytiahli z vôd Atlantického oceánu "značnú" časť trosiek čínskeho špionážneho balóna, ktorý USA zostrelili 4. februára. Informovala o tom v utorok stanica CNN s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministra obrany Lloyda Austina.

14.02.2023 08:25
USA Čína balón trosky Foto: ,
Na snímke, ktorú zverejnilo americké námorníctvo, časti čínskeho špionážneho balóna, počas prípravy na prevoz.
debata (11)

Záchranná loď vybavená žeriavom dorazila do danej oblasti minulý piatok a začala zbierať trosky z morského dna, vrátane častí konštrukcie nákladu a elektroniky. Náklad, ktorý sa nachádzal pod balónom, vážil zhruba 907 kíl a mal veľkosť troch školských autobusov. Citlivé komponenty budú podľa Austina odovzdané Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI).

VIDEO: Nezostrelili sme UFO, tvrdí Biely dom.

Video
Zdroj: Biely dom

Biely dom odmietol poskytnúť informácie o tom, kedy sa uskutočnia ďalšie snahy o vylovenie zvyškov balóna. Dôvodom sú aj poveternostné podmienky, ktoré limitovali možnosti potápačov amerických námorných síl. Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok povedal, že to môže trvať dlhší čas. Závisieť to bude od stavu morskej vody, počasia a toho, do akej miery bude nutné chrániť potápačov.

Washington sa domnieva, že balón, ktorý narušil vzdušný priestor USA, Čína používala na špionáž. Peking tvrdí, že išlo o zatúlaný civilný balón využívaný len na meteorologické ú­čely.

Ohľadom troch ďalších neidentifikova­teľných lietajúcich objektov, ktoré boli zostrelené vo vzdušnom priestore nad Severnou Amerikou počas víkendu, Austin dodal, že nepredstavujú hrozbu. „Nie sú vojenskou hrozbou pre nikoho na zemi,“ uviedol. „Sú však rizikom pre civilné letectvo a potenciálnym rizikom čo sa týka zhromažďovania spravodajských informácií,“ dodal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž