Hyenizmus v čase vojny. Rusi ukradli Mariupolčanom z účtov 100 miliónov

Ruskí hackeri sa podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) údajne pokúsili vybrať z bankových účtov obyvateľov Mariupoľa takmer 100 miliónov hrivien (viac ako 2,5 milióna eur).

14.02.2023 13:20
mariupol Foto: ,
Výbuch bytového domu v ukrajinskom Mariupole na ulici Mytropolytska 110 po tom, čo naň v piatok 11. marca 2022 vystrelil tank ruskej armády.
debata (147)

Spravodajský portál Sky News informuje, že SBU oznámila, že zastavila rozsiahlu podvodnú schému, ktorej cieľom bolo okrádanie ukrajinských bánk. Členovia zločineckej skupiny z okupovanej Doneckej oblasti, ktorá spolupracovala s ruskými špeciálnymi službami, podľa nej telefonovali bankám a tvrdili, že konajú v mene držiteľov účtov.

Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...
+5Kombinácia satelitných snímok poskytnutých...

Zločinci údajne použili ukoristené pobočky bánk v Mariupoli, aby sa dostali k osobným údajom takmer 4 000 miestnych obyvateľov, vrátane mŕtvych a ľudí, ktorých nútene deportovali do Ruska. Ukradnuté peniaze potom premenili na kryptomenu.

SBU uviedla, že zablokovala bankové kontá aj kryptopeňaženky členov zločineckej skupiny. Tiež zhabala počítačové vybavenie súvisiace s operáciou.

VIDEO: Tank zošrotoval auto. ‚Zábava‘ vojakov v obsadenom Mariupole
Video
ukrajina mariupoľ maxar Čítajte viac Rusi postavili v Mariupole novú základňu. Rozšíril sa aj cintorín, odhalili satelitné snímky
147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackeri #Mariupol #vojna na Ukrajine