Som nevinný, vypovedal pred súdom exposlanec Feri obžalovaný zo znásilnenia

Som nevinný, nikdy som sa nedopustil žiadneho násilia, vypovedal v utorok pred súdom český exposlanec Dominik Feri (bol členom strany TOP 09). Bývalý politik je obžalovaný z dvoch znásilnení a jedného pokusu oň, hrozí mu desaťročné väzenie. Feri považuje všetky skutky opísané v obžalobe za sporné. Informuje spravodajkyňa TASR na základe správ českých médií.

14.02.2023 13:43
feri Foto: ,
Dominik Feri na archívnej snímke.
debata (1)

Súd z pojednávania čiastočne vylúčil verejnosť. Novinári a ostatní ľudia si tak mohli vypočuť len jeho prvú časť, v ktorej zaznela obžaloba a výpoveď exposlanca. Svedectvá obetí už boli neverejné.

Feri pred súdom zopakoval, že svoju vinu odmieta. To, čo je opísané v obžalobe, je podľa jeho slov „nechutné“ a nikdy by toho nebol schopný. Odmietol, že by ženy držal vo svojom byte alebo im niečo dal do ponúknutého nápoja, ako to uviedla jedna z nich.

Pred súdom čítal súkromnú písomnú konverzáciu so svojím kamarátom, v ktorej mu opisoval, že sa rande s jednou z poškodených žien „nikam neposunulo“ a iba sa bozkávali. Chcel tým dokázať, že s ňou nemal pohlavný styk, ako ona vypovedala. „Prekvapuje ma miera detailov, ktoré poškodené prejavujú aj takmer po siedmich rokoch,“ čudoval sa tiež exposlanec.

feri Čítajte viac Bývalého českého poslanca Dominika Feriho obžalovali zo znásilnenia

Podľa vlastných slov netrpel nedostatkom záujmu žien, a preto nemal dôvod si u niekoho vynucovať pohlavný styk. Feri tiež kritizoval prácu polície a štátnej zástupkyne, ktorí podľa neho vyšetrovanie zbytočne predlžovali.

Obžaloba opisuje tri skutky, pričom pri dvoch vraj Feri – ešte ako študent Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a člen zastupiteľstva mesta Teplice – znásilnil vo svojom byte v Prahe dve ženy. Jedna z nich mala v tom čase 17 rokov, aj preto mu pri preukázaní viny hrozí vyššia trestná sadzba. Tretí skutok, klasifikovaný ako pokus o znásilnenie, sa podľa obžaloby odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR.

Svedectvá viacerých žien, ktoré opisovali svoje skúsenosti s nevhodným správaním sa vtedajšieho politika, sa objavili v médiách pred voľbami do Poslaneckej snemovne v roku 2021. Pred súd sa nakoniec dostali tri z nich. Feri sa po medializácii vzdal poslaneckého mandátu, odstúpil z kandidátky a prerušil svoje členstvo v strane TOP 09. Z verejného života sa stiahol a v máji 2022 sa údajne pokúsil o samovraždu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #znásilnenie #Dominik Feri