Ukrajina začne ofenzívu na jar, predpokladajú spojenci a chystajú pre Kyjev zbrane

Ukrajina by na jar mohla začať ofenzívu proti ruským silám a spojenci jej budú naďalej dodávať požadované zbrane. Po utorkovom rokovaní kontaktnej skupiny pre Ukrajinu to vyhlásil americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý schôdzku predchádzajúcu podvečernému zasadnutiu ministrov obrany Severoatlantickej aliancie viedol.

14.02.2023 18:48
debata (186)

Zástupcovia vlád krajín NATO a ďalší spojenci Ukrajiny dnes v Bruseli riešia otázku, ako urýchliť podporu ukrajinskej armády čeliacej ruským útokom na východe krajiny a zároveň neohroziť vlastné tenčiace sa zásoby munície. Podľa Austina sa dá čakať, že na jar sa ukrajinské vojsko odhodlá k vlastnej ofenzíve.

„Ukrajina si chce pripraviť pozíciu. Očakávame, že niekedy na jar prídu s ofenzívou,“ povedal Austin novinárom. Už pred stretnutím vyhlásil, že Rusko pretrváva v tlaku s mylnou domnienkou, že podpora spojencov pre Ukrajinu časom ochabne. Aliancia a ďalší partneri sú podľa neho stále rovnako jednotní.

Šéf Pentagonu pripomenul dodávky zbraní spoločne prisľúbené radom členských krajín NATO, medzi ktorými sú americké protivzdušné systémy Patriot, nemecké tanky Leopard 2 či staršie tanky T 72, ktorých sľúbila česká armáda dodať 90 po renovácii zabezpečenej USA a Holandskom. Spojenci od začiatku vojny prisľúbili Ukrajine zbrane za takmer 50 miliárd dolárov, musia však svoje úsilie ďalej zosilniť, dodal Austin.

„Naliehavou prioritou je dodať Ukrajine zbrane, ktoré jej boli prisľúbené,“ vyhlásil pred večerným rokovaním šéf NATO Jens Stoltenberg. Súčasná fáza vojny je podľa neho aj závodom v logistike a čím rýchlejšie sa podarí vojenskú podporu brániacej sa krajine doručiť, tým väčšiu má šancu na úspech, povedal šéf aliancie. Ukrajina podľa neho potrebuje najmä muníciu, palivo a náhradné diely. Spojenci musia začať vyrábať viac munície, aby mohli ďalej zásobovať Ukrajinu a zároveň doplnili vlastné sklady.

Francúzsko a Taliansko na schôdzke oznámili, že poskytnú Kyjevu protiletecké systémy Mamba, obdobu amerických patriotov. Nové dodávky v utorok ohlásilo Nórsko, ktoré poskytne Kyjevu osem leopardov. Nemecko zase podpísalo kontrakt na výrobu munície pre nemecké protiletecké systémy Gepard, ktorej nemá Ukrajina dostatok.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová zase pripustila, že jej krajina môže dodať Ukrajine stíhačky F-16, najprv to ale chce prebrať s USA a ďalšími partnermi. Práve o stíhacie lietadlá zatiaľ ukrajinské vedenie žiada západných partnerov márne. Podľa Austina sa spojenci na žiadnom konkrétnom zverejnenom kroku v tejto veci nedohodli.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine