Západné stíhačky pre Ukrajinu? Ako sadnúť si z auta do formuly

Britský minister obrany Ben Wallace prirovnáva požiadavku o zaslanie stíhačiek Ukrajine k šoférovaniu monopostu Formuly 1.

15.02.2023 10:04
Eurofighter Foto: ,
Nemecká stíhačka Eurofighter sa pripravuje na vzlet na leteckej základni Neuburg.
debata (110)

Obe tieto technicky náročné vozidlá – stíhacie lietadlo i pretekársky automobil – si podľa neho totiž vyžadujú niekoľkomesačný výcvik a špecializovanú posádku. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

Po tom, čo viaceré západné krajiny Ukrajine prisľúbili dodávku moderných tankov, Kyjev požiadal aj o zaslanie stíhačiek, aby tak mohli ukrajinské jednotky efektívnejšie bojovať proti agresii Ruska. Británia však možnosť dodania stíhačiek Ukrajine nateraz odmieta a tvrdí, že to v súčasnosti „nie je prioritou a výcvik ukrajinských pilotov by zabral príliš veľa času“.

VIDEO: Priletia na Ukrajinu západné stíhačky? Zelenskyj sa už Britom poďakoval
Video

Wallace vyhlásil, že krajiny Západu sa teraz zameriavajú najmä na poskytnutie podpory vo forme streliva a rakiet zem-vzduch. Obsluha a údržba stíhačiek by si podľa neho vyžadovala niekoľkomesačný výcvik a „tím špeciálnych mechanikov“.

„Je to podobné, akoby ste namiesto klasického auta, ktoré môže šoférovať každý, niekomu darovali monopost Formuly 1,“ uviedol Wallace na margo potenciálnych komplikácií spojených s dodávkou stíhačiek.

VIDEO: Heger o slovenských migoch: Sú nepoužiteľné, nepredajné
Video
Pellegrini Čítajte viac Pellegrini požiadal Naďa, aby poslancom zodpovedal otázky o stíhačkách
110 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky #vojna na Ukrajine #Ben Wallace