Maďarský eurokomisár označil europoslancov za blbcov, ospravedlnil sa

Komisár Európskej komisie pre politiku susedstva a rozšírenie z maďarskej vládnej strany Fidesz Olivér Várhelyi na zasadaní Európskeho parlamentu po prejave zabudol vypnúť svoj mikrofón a poznamenal: "Koľko blbcov tu ešte je?".

15.02.2023 10:50 , aktualizované: 14:11
Várhelyi Foto: ,
Eurokomisár z maďarskej vládnej strany Fidesz Olivér Várhelyi.
debata (42)

Na urážlivú poznámku poukázal na Facebooku europoslanec za maďarskú opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) Sándor Rónai, ktorého status zverejnili viaceré maďarské médiá, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Várhelyi sa v stredu poobede za svoj výrok ospravedlnil, informuje spravodajský server Telex.hu. „Úprimne ľutujem nedorozumenie, ktoré vzniklo okolo môjho komentára na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu 14. februára 2023. Súviselo to so súkromným rozhovorom v maďarčine k úplne inej téme, ktorý som viedol so svojím šéfom kabinetu a bol vytrhnutý z kontextu. Ospravedlňujem sa za prípadné nedorozumenia," uviedol vo vyhlásení Várhelyi.

Vyšetrovanie neplánujú

Tlačové stredisko EP pre Telex.hu uviedlo, že predsedníčka Roberta Metsolová požiadala, aby tento prípad preverili. Podľa servera hovorca eurokomisie povedal iba toľko, že Várhelyiho kauzu neplánujú vyšetrovať.

Várhelyi čelí v EP kritike, že zámerne sa snaží potláčať význam reforiem právneho štátu v krajinách uchádzajúcich sa o vstup do EÚ. Európsky parlament zorganizoval v utorok Várhelyiho vypočutie, v ktorom mu poslanci 90 minút kládli otázky týkajúce sa rozširovania EÚ o krajiny Balkánu.

Maďarský eurokomisár si po prejave sadol, pričom si mikrofón zrejme zabudol vypnúť a vyslovil urážlivú poznámku.

„V Európe nie je zvykom označovať za blbcov tých, s ktorými nesúhlasíme,“ vyhlásil na Facebooku Rónai, ktorý vyzval Várhelyiho, aby sa okamžite vzdal svojho mandátu.

Viktor Orban / Oliver Varhely Čítajte viac Orbán je s komisárom spokojný. Soros je opäť na pranieri

DK oznámila prípad predsedovi EP i šéfke Európskej komisie. Ak by Várhelyi neodstúpil sám, DK očakáva, že ho z postu uvoľní predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

„Von der Leyenová ho musí okamžite vyhodiť… inak riskuje, že stratí dôveru celého Európskeho parlamentu!,“ napísal na Twitteri belgický poslanec EP Guy Verhofstadt.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #Európsky parlament #Olivér Várhelyi