Škótska premiérka Sturgeonová po ôsmich rokoch odstupuje

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová plánuje odstúpiť z čela regionálnej vlády aj svojej Škótskej národnej strany (SNP), akonáhle strana zvolí nového lídra. Oznámila to v stredu pri narýchlo zvolanej tlačovej konferencii. Sturgeonová je vo funkcii od roku 2014 a je najdlhšie slúžiacim "prvým ministrom" v dejinách Škótska.

15.02.2023 11:50 , aktualizované: 12:48
Nicola Sturgeonová Foto: ,
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová.
debata

„Vždy som verila, že súčasťou dobrého úradovania by bolo vedieť, kedy je ten správny čas uvoľniť miesto niekomu inému. 2000. V hlave aj v srdci viem, že ten čas je teraz,“ vyhlásila 52-ročná politička. Poprela tvrdenia pozorovateľov, že odstupuje v dôsledku „krátkodobých tlakov“.

Škótska premiérka sa ocitla pod tlakom po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti od Británie po tom, čo krajina vystúpila z Európskej únie. Sturgeonová nastúpila na čelo škótskej vlády v novembri 2014, po referende o nezávislosti, v ktorom 55 percent Škótov hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Sturgeonová v ostatných týždňoch čelila kritike verejnosti aj v súvislosti s podporou legislatívy na ochranu práv transrodových osôb po tom, čo vyšiel najavo prípad Adama Grahama, ktorý znásilnil dve ženy, avšak po zadržaní sa vyhlásil za ženu a súd ho napokon poslal do ženskej väznice. Z nej ho po troch dňoch premiestnili do mužského nápravnovýchovného zariadenia, pričom aj Sturgeonová pripustila, že „násilník by nemal byť v ženskej väznici“, ako o tom minulý týždeň informoval denník The Guardian. Následne sa ukázalo, že podobných prípadov bolo v Škótsku viac. Škótsky zákon podporujúci práva transrodových osôb napokon zablokovala centrálna vláda v Londýne.

Škótsko Čítajte viac Britský súd: Škótsko nemôže zorganizovať ďalšie referendum o nezávislosti
debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #Nicola Sturgeonová