Len sedem sa zachránilo. Pri brehoch Líbye sa utopilo 73 ľudí

Po utorkovom stroskotaní lode pri brehoch Líbye je nezvestných najmenej 73 migrantov a predpokladá sa, že zahynuli. Na svojom twitteri o tom dnes informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Sedem ľudí sa podľa nej zachránilo.

15.02.2023 13:00
migrácia Foto: ,
16-ročná Amsa, migrantka zo Somálska, sleduje západ slnka, keď stojí na palube trajektu opúšťajúceho sicílsky ostrov Lampedusa v októbri 2013.
debata (1)

Loď podľa IOM vyplávala z Líbye do Európy v utorok a predpokladá sa, že na palube bolo približne 80 ľudí. Siedmich z nich sa podarilo doplávať k pevnine, boli v zúboženom stave a teraz sú v nemocnici.

Líbyjský Červený polmesiac medzitým v spolupráci s políciou našiel telá 11 utopených migrantov.

Líbya je hlavnou tranzitnou krajinou pre ľudí z Afriky a Blízkeho východu mieriacich do Európy. Prevádzači využívajú politický chaos, ktorý v krajine panuje od zvrhnutia diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. Mnohí migranti na ceste z Líbye v posledných rokoch prišli o život. Iní sa dostali na lodiach európskych humanitárnych pracovníkov do Európy. Tí, ktorých pri líbyjských brehoch zachytia pobrežnú stráž, sú umiestňovaní do detenčných centier, kde podľa mimovládnych organizácií čelia nehygienickým podmienkam aj násiliu.

migrácia Čítajte viac Migrácia: Zavrú Rakúšania a Česi opäť hranice?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #migrácia #IOM