Porazí Trumpa žena? Exprezident spoznal meno svojho prvého súpera

Nikki Haleyová by mohla oneskorene splniť Donaldovi Trumpovi želanie, ktorým by ho však nepotešila. Niekdajšia politička v americkom štáte Južná Karolína, kde bola veľmi obľúbená, oznámila, že sa bude uchádzať o nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách. Primárky sa uskutočnia od februára do júna 2024, samotné voľby budú potom v novembri.

15.02.2023 18:00
Nikki Haleyová, Donald Trump Foto: ,
Nikki Haleyová s Donaldom Trumpom na snímke z októbra 2018. Americký prezident ju prijal v Oválnej pracovni Bieleho domu, keď sa rozhodla odísť z funkcie veľvyslankyne USA pri OSN.
debata (1)

Haleyová, ktorá v pondelok oslávi svoje 51. narodeniny, sa po úspešnej politickej kariére v Južnej Karolíne stala veľvyslankyňou USA pri OSN. Z funkcie, do ktorej ju začiatkom roku 2017 dosadil Trump, odišla na vlastnú žiadosť na jeseň 2018. Keď prijal jej rezignáciu, zdôraznil, že Haleyová vykonala neuveriteľnú prácu a želal si, aby Amerike pomohla na inom významnom štátnom poste. V júni budúceho roku sa 76-ročný Trump dozvie, či je to ona alebo on (prípadne niekto iný), komu sa pootvorii dvere do Bieleho domu.

Zatial nízka podpora

Trump už potvrdil, že chce kandidovať, aby sa pokúsil vrátiť prehru demokratovi Joeovi Bidenovi, ktorý vyhral prezidentské voľby v novembri 2020. Spomedzi ostatných republikánov je Haleyová zatiaľ jediná, ktorá vyhlásila, že sa zúčastní primárok.

Trump Čítajte viac Podporil vzburu proti Amerike. Aj keď Trump skončí, trumpizmus prežije

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky agentúr Ipsos a Reuters má najväčšiu podporu republikánov do primárok Trump s 43 percentami priaznivcov, na druhom mieste je s 33 percentami Ron DeSantis, 44-ročný guvernér štátu Florida. Haleyová môže teraz rátať len so štyrmi percentami podporovateľov Republikánskej strany. „Vo všeobecnosti to neveští nič dobré," poznamenala o nej pre Pravdu profesorka politológie Anne Cizmarová z univerzity v Kentucky.

Zároveň však poukázala na to, že je priskoro hovoriť o tom, čo sa môže udiať v republikánskych primárkach a kto všetko do nich vstúpi. „Menšie pole kandidátov by jej mohlo prospieť, pretože voliči, ktorí nemajú radi Trumpa alebo DeSantisa, by mali málo iných možností. Ak sa prihlási veľa kandidátov, čo je pravdepodobné, oslabí to jej šance na víťazstvo," objasnila Cizmarová.

Naopak, profesor politológie John Pitney na Claremont McKenna College, jasne naznačil, že Haleyová nemôže pomýšľať na úspešné ťaženie. Tvrdí, že je ťažké identifikovať akúkoľvek voličskú skupinu republikánov, ktorí by ju podporili. „Mnohí podporia Trumpa pred akýmkoľvek vyzývateľom. Mnohí sa obávajú schopnosti Trumpa zvíťaziť, no chcú niekoho, kto na demokratov útočí čo najtvrdšie," uviedol pre Pravdu. Doplnil, v čom podľa neho spočíva jej nevýhoda v porovnaní s Trumpom: „Haleyová je pre republikánskych voličov príliš zdvorilá. A pracovala pre Trumpa, veľmi ho chválila vtedy, preto by sa nestala ich kandidátkou. V Republikánskej strane nemá svoju základňu podporovateľov."

Podobne ako Pitney to vidí profesor politológie Steven Greene z univerzity v Severnej Karolíne. „Bol by som veľmi prekvapený, keby Haleyová vyhrala nomináciu. V republikánskych primárkach jednoducho nemá žiadnu zjavnú populárnu úlohu, ktorú by zohrala, aby dosiahla podporu potrebnú na víťazstvo," konštatoval pre Pravdu.

Donald Trump Čítajte viac Autorka knihy o Trumpovi: Exprezident zase prehral. Zostali mu už len extrémisti?

V čom sa odlišuje od Trumpa

Keď Haleyová prostredníctvom trojminútovej videonahrávky oznámila svoju kandidatúru, kritizovala situáciu v USA, ale Trumpa ani raz priamo nespomenula. „Washingtonský establišment znovu a znovu a znovu zlyháva. Nastal čas pre novú generáciu lídrov," povedala.

Nepriamo sa však zmienila o Trumpovi, keď poukázala na to, že republikánski prezidentskí kandidáti už dhé roky neoslnili: „V posledných ôsmich prezidentských voľbách dostali v siedmich prípadoch menej hlasov než demokrati." (O víťazstve v súboji o Biely dom rozhoduje získaný počet voliteľov v 50 štátoch USA, čo znamená, že sa stáva, že triumf dosiahne ten, kto má dokopy menej hlasov ako neúspešný protikandidát. Víťaz potrebuje mať aspoň 270 voliteľov.)

Cizmarová, ktorá neodpisuje Haleyovú, si o nej myslí, že má určité výhody, z ktorých by mala šancu profitovať: „Od Trumpa sa odlišuje vekom, tým, že je žena, pôvodom atď., čo by pre ňu mohlo byť prínosom. Je aj iná v porovnaní s inými, očakávanými záujemcami o nomináciu Republikánskej strany. A má skúsenosti so zahraničnou politikou, lebo pôsobila ako veľvyslankyňa pri OSN. Nie je však jasné, do akej miery to osloví voličov."

Joe Biden Čítajte viac Biden zavelil do boja za znovuzvolenie. Odborník: Najväčším problémom bude jeho vek

Od ostatných sa Haleyová odlišuje tým, že má indickú krv. Jej otec i matka sa narodili v Indii. „Ako žena a príslušníčka rasovej menšiny asi ponúkne niečo iné, ale toto je éra, v ktorej Trump rozpútal poloskrývaný rasizmus a sexizmus, čo sa zdajú byť na vzostupe vo veľkej časti republikánskej základne. Haleyová má pôsobivý životopis a nepopierateľné politické schopnosti, ale nemyslím si, že sa tým skutočne približuje k nominácii v súčasnej Republikánskej strane," upozornil Greene.

Nikki Haleyová

Narodila sa 20. januára 1972 v americkom štáte Južná Karolína. Má indický pôvod. Jej celé meno je Nimrata Nikki Randhawaová. Po svadbe si vzala manželovo priezvisko.

Jej rodičia narodení v Indii sa prisťahovali do USA v roku 1969 z Kanady, kde jej otec získal štipendium. Predtým prednášal na poľnohospodárskej univerzite v Pandžábe, matka pôsobila ako právnička na vysokej škole v Dillí.

Od roku 1994 bola finančná riaditeľka výnosného odevného obchodu Exotica International, ktorý patril jej matke.

Do politiky úspešne vstúpila v novembri 2004, keď ju zvolili za členku Snemovne reprezentantov Južnej Karolíny. Svoj mandát opakovane obhájila. V roku 2006 jednoznačne vyhrala nad vyzývateľom z Demokratickej strany (83 % : 17 %) a v roku 2008 nemala súpera.

V rokoch 2010 a 2014 vyhrala voľby guvernéra Južnej Karolíny. Od januára 2017 do októbra 2018 bola veľvyslankyňa USA pri OSN v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #Donald Trump #Republikánska strana #prezidentské voľby v USA #Nikki Haleyová #americká politika