Biden opäť pricestuje do Poľska, v prejave sa obráti na Poliakov

Prezident USA Joe Biden, ktorý v pondelok 20. februára pricestuje na viacdňovú návštevu Poľska, bude mať v utorok popoludní prejav k poľskej verejnosti, oznámil v stredu americký veľvyslanec vo Varšave Mark Brzezinski.

16.02.2023 01:30
Joe Biden, Poľsko, americkí vojaci Foto: ,
Prezident Joe Biden s kúskom pizze medzi americkými vojakmi počas návštevy 82. Airborne Division v poľskej Jasionke, 25. marca 2022.
debata (11)

Podľa neho ukrajinský prezident Volodymyr zelenskyj do Poľska v tom čase nepríde. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

Brzezinski na súkromnej televíznej stanici TVN24 odhalil podrobnosti Bidenovej návštevy v Poľsku, ktorá sa bude konať len niekoľko dní pred prvým výročím napadnutia Ukrajiny Ruskom.

Americký prezident pricestuje do Poľska v pondelok večer a odcestuje odtiaľ v stredu 22. februára.

„Prezident Biden prednesie prejav k poľskej verejnosti v utorok o 17.30 h,“ spresnil veľvyslanec Brzezinski. „Bude sa to konať v priestoroch Kubického arkád, v záhradách Kráľovského paláca vo Varšave,“ dodal.

„Je to historická chvíľa,“ pokračoval veľvyslanec. „Nikdy predtým nenavštívil americký prezident Poľsko dvakrát v priebehu roka,“ vysvetlil.

Biden naposledy cestoval do Poľska vlani v marci a pohyboval sa v blízkosti ukrajinskej hranice, kde navštívil amerických a poľských vojakov. Takisto sa stretol s utečencami unikajúcimi z Ukrajiny po začiatku ruskej invázie, pripomína americká televízia CNN.Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu 24. februára 2022.

Podľa veľvyslanca je výber miesta prejavu v Starom meste Varšavy, ktoré bolo úplne zničené počas druhej svetovej vojny a neskôr znovu vybudované, dôležitý pre amerického prezidenta. „Symbolika znovupostavenia mesta z popola má hlboký význam vzhľadom na to, čo urobíme pre Ukrajinu,“ dodal Brzezinski, ktorého citovala aj agentúra DPA.

Brzezinski zdôraznil, že Biden príde do Varšavy s posolstvom, že Západ bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude treba.

Takisto povedal, že Biden chce znovu uistiť partnerov v NATO, že územie tejto obrannej aliancie bude chránené a stoja jednotne pri nich.

V Poľsku je nasadených okolo 10 000 amerických vojakov, ktorí rotujú, pripomenul veľvyslanec v rozhovore pre TVN24. Na otázku, či očakáva v Poľsku prítomnosť prezidenta Zelenského, odpovedal „nie“.

Predtým poľský denník Dziennik Gazeta Prawna informoval, že Zelenskyj príde do Poľska čoskoro, a odvolával sa na kruhy v Kyjeve.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine