Zelenskyj ocenil brigádu titulom Edeľvejs, Rusi to využili. Jednotka s podobným menom masakrovala ľudí v SNP

Horská brigáda za úspechy v bojoch proti Rusom dostala od Zelenského čestný titul Edeľvejs. Podobne sa volala nacistická protipartizánska jednotka v časoch SNP. Pripomenul to český sever idnes.cz s tým, že ruská propaganda to okamžite zneužila.

16.02.2023 08:30
debata (506)

Vo vyhláške zo 14. februára 2023 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil vzorné plnenie zverených úloh pri ochrane územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny a samostanej 10. samostatnej horskej útočnej brigáde Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny dal čestný názov „Edeľvejs“ (Едельвейс, Edeľvejs, Edelweiss, čo je rastlina plesnivec).

SS Galizien Čítajte viac Ako ukrajinskí esesáci čistili Slovensko

Podobné krycie meno Edelweiss používala počas druhej svetovej vojny aj jednotka Abwehrgruppe 218, ktorá zasahovala po vypuknutí Slovenského národného povstania v roku 1944 proti partizánom a počas svojej činnosti zavraždila stovky ľudí.

iDnes.cz však upozorňuje, že nový názov s temnou minulosťou nemá nič spoločné. Ukrajinsky sa plesnivec v prepise z azbuky povie edeľvejs.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí okamžite využilo tento Zelenského krok, aby podporilo svoje tvrdenia, že Kyjev treba „denacifikovať“ a ospravedlňuje aj tým inváziu do susednej Ukrajiny.

VIDEO: Ukrajinci: Padajú iránske drony, želajte si niečo
Video

„Hovoria, že na Ukrajine nie sú žiadni nacisti? Pre tých slepých a hluchých je tu ďalší dôkaz. Na deň svätého Valentína Zelenskyj oficiálne pomenoval ukrajinskú divíziu Edelweiss po neslávne známej jednotke nacistického wehrmachtu, zodpovednej za vojnové zločiny,“ komentovalo Zelenského krok ruské ministerstvo zahraničia. Rusko inváziu na Ukrajinu obhajuje údajnou potrebou „denacifikovať“ Ukrajinu," cituje idnes.cz stanovisko ruského ministerstva.

Ukrajinská horská brigáda sa špecializuje na boj v horských a zalesnených oblastiach a vznikla ako najmladšia brigáda v ukrajinskej armáde v roku 2015, píše idnes.cz. Hneď po svojom vzniku bola nasadená do bojov proti jednotkám separatistických republík na východe krajiny a vo februári pomohla odraziť útok Rusov na Kyjev.

506 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine