Chorvátske pobrežie pri Krku zasiahlo zemetrasenie, v Rijeke sa triasli budovy

Chorvátske pobrežie zasiahlo zemetrasenie o sile 4,8 stupňa, jeho epicentrum sa nachádzalo na ostrove Krk. Otrasy boli podľa médií cítiť aj v Rijeke, kde sa rozhojdali výškové budovy. Podľa prvotných správ si zemetrasenie nevyžiadalo obete ani väčšie škody.

16.02.2023 13:48
Zemetrasenie v Chorvátsku Foto:
Ilustračná snímka. Škody v chorvátskom meste Sisak po zemetrasení z decembra 2020.
debata

Silné zemetrasenie udrelo krátko pred jedenástou hodinou blízko obce Bašćanska Draga na Krku, uviedla chorvátska seizmologická služba. Otrasy pôdy boli podľa nej cítiť v časti Chorvátskeho prímoria, regiónu zahŕňajúcom severné časti pobrežia Jadranského mora a priľahlé ostrovy.

Podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva denník Jutarnji denník, boli otrasy cítiť v regionálnom centre Rijeke a tiež v Rovinji na Istrijskom polostrove. Menšie škody boli podľa denníka zaznamenané v obci Jurandvor blízko známeho turistického letoviska Baška.

Premiér Andrej Plenković uviedol, že je v súvislosti so zemetrasením v kontakte s miestnymi úradmi. „Podľa informácií, ktoré teraz máme, nedošlo k vážnym škodám,“ citovala stanica N1 predsedu vlády.

Časti Chorvátska sú seizmicky aktívnou oblasťou. Zemetrasenie o sile 6,4 stupňa zasiahlo pred viac ako dvoma rokmi oblasť Banija (Banovina) juhovýchodne od Záhrebu. Zahynulo vtedy sedem ľudí a desiatky ďalších bolo zranených. Poškodených bolo takmer 42 000 budov. S následkami sa región vyrovnáva dodnes.

chorvátsko ruiny zemetrasenie Čítajte viac Chorvátsko zasiahlo zemetrasenie, otrasy zaznamenali aj na Slovensku
debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Chorvátsko