Do kauzy Katargate je zapletených čoraz viac europoslancov

Vyšetrovanie, ktoré spustila belgická prokuratúra v prípade škandálu Katargate, odhaľuje, že do korupčných praktík boli zapojení aj ďalší europoslanci, informuje server Politico.

16.02.2023 14:51
debata (13)

Nové mená, ktoré odhalilo vyšetrovanie, sú belgická europoslankyňa Maria Arenová a jej talianska kolegyňa Alessandra Morettiová, obe z politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D), ku ktorej patrili aj predtým zadržaní zákonodarcovia.

Mená oboch poslankýň sa spomínajú v rámci medzinárodného zatykača vydaného na meno talianskeho europoslanca Andreu Cozzolina. Ten bol minulý týždeň v súvislosti s kauzou Katargate zatknutý pre obvinenia z korupcie, prania špinavých peňazí a účasti v zločineckej organizácii.

Pier Antonio Panzeri Čítajte viac Kľúčový podozrivý v korupčnom škandále Katargate uzavrel dohodu

Zatykač vydal 10. februára belgický sudca Michel Claise. Podľa tohto dokumentu boli Arenová a Morettiová členmi štvorčlennej skupiny spolu s Cozzolinom a belgickým europoslancom Marcom Tarabellom, ktorého v Belgicku zatkli minulý týždeň.

Nižší trest za viac dôkazov

Štvorica podľa vydaného zatykača prijímala pokyny od vodcu celej skupiny, bývalého talianskeho europoslanca Piera Antonia Panzeriho. Ten sa po zadržaní dohodol s belgickými prokurátormi na znížení navrhovaného trestu, výmenou za poskytnutie dôkazov o nezákonnej činnosti páchanej spolu s ďalšími podozrivými.

Škandál Katargate prepukol vlani v decembri po tom ako belgické úrady vykonali raziu vo viacerých domoch a kanceláriách na základe obvinení, že predstavitelia Kataru dávali vybraným europoslancom peniaze a dary, aby zabezpečili priaznivé hlasovanie v EP pri otázkach týkajúcich sa tejto bohatej arabskej krajiny.

kailiová Čítajte viac Katargate: Kailiová sa priznala, že pred zatknutím nariadila otcovi ukryť peniaze

V jednom z prípadov, na ktoré poukazuje zatykač, sú Arenová a Morettiová vyzvané, aby koncom roka 2021 konali podľa Panzeriho pokynov počas hlasovania o uznesení EP o Katare. Panzeri, ktorý v tom čase už nebol europoslancom, totiž už hlasovanie nemohol osobne ovplyvniť. Jeho pokyny však plnil jeho bývalý asistent Giuseppe Meronia, ktorý v tom čase pracoval pre skupinu S&D v EP, a snažil sa tak ovplyvniť dotyčné uznesenie. Práve vďaka mobilným textovým správam v duchu „Katar je vyriešený“, ktoré Meronia posielal Panzerimu, mohli vyšetrovatelia odhaliť celú skupinu.

Zbavia poslankyne imunity?

Do komunikácie o Katare bol zapojený aj Francesco Giorgio, ďalší bývalý asistent Panzeriho, ktorý koncom roka 2021 pracoval pre Cozzolina. Ide o manžela gréckej europoslankyne a bývalej podpredsedníčky Evy Kailisovej, ktorá je už taktiež vo väzbe a vyšetrovaná v prípade Katargate.

Poslankyňa Morettiová podľa Politico obvinenia z korupcie popiera a tvrdí, že sa nikdy v rámci svojej politickej činnosti neriadila pokynmi Panzeriho.

Na rozdiel od poslancov Cozzolina a Tarabellu belgické úrady zatiaľ nepožiadali Európsky parlament o zbavenie imunity Arenovej a Morettiovej, čo je nevyhnutný krok na ich vyšetrovanie alebo obvinenie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Katargate