Španielsko ako prvé v Európe schválilo zákon o platenom menštruačnom voľne

Španielski zákonodarcovia vo štvrtok definitívne schválili návrh zákona o zavedení plateného voľna pre ženy, ktoré trpia silnými menštruačnými bolesťami. Španielsko je prvá európska krajin, ktorá presadila takúto legislatívu, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

16.02.2023 17:35
debata (4)

Cieľom zákona, za ktorý hlasovalo v dolnej komore parlamentu 185 poslancov a 154 bolo proti, je prelomiť v tomto smere isté tabu. Španielska ministerka pre rodovú rovnosť Irene Monterová na Twitteri uviedla, že z pohľadu pokroku v oblasti feminizmu je tento deň „historickým“. AFP pripomína, že „menštruačné“ pracovné voľno poskytuje len hŕstka krajín, ako Japonsko, Indonézia či Zambia.

Schválená legislatíva oprávňuje ženy, aby si v prípade bolestivej menštruácie vybrali toľko dní voľna, koľko budú potrebovať. Tzv. nemocenské im bude hradiť štátny systém sociálneho zabezpečenia, a nie zamestnávateľ.

Rovnako, ako pri inom type plateného voľna zo zdravotných dôvodov, musí ženám dočasnú práceneschopnosť odobriť lekár. Presnú dĺžku z týchto dôvodov však nový zákon nestanovuje.

Podľa španielskej spoločnosti pre gynekológiu a pôrodníctvo trpí vážnymi menštruačnými bolesťami približne tretina žien.

Zákon o tzv. menštruačnom voľne názorovo rozdelil politikov a dokonca aj odbory v krajine, konštatuje AFP. Mohlo by totiž dôjsť k stigmatizácii žien pri prijímaní do zamestnania – zamestnávatelia by mohli uprednostňovať mu­žov.

Schválené „menštruačné voľno“ je súčasťou širšieho reformného balíka v oblasti tzv. reprodukčného zdravia. Rozširuje napríklad interrupčné práva pre dievčatá vo veku 16 a 17 rokov, ktoré už nebudú musieť mať súhlas od rodiča alebo iného zákonného zástupcu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #menštruácia #menštruačná bolesť