Herec Bruce Willis má frontotemporálnu demenciu

Svetoznámy americký herec Bruce Willis (67) trpí frontotemporálnou demenciou, potvrdila jeho rodina. Willis známy predovšetkým z rolí akčných hrdinov kariéru ukončil už vlani v marci kvôli afázii, chorobe, ktorá ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči.

16.02.2023 23:22
Bruce Willis Foto:
Bruce Willis
debata

Hercova rodina oznámila, že jeho stav sa odvtedy zhoršil. „Aj keď je to bolestivé, je úľava mať konečne v rukách jasnú diagnózu. Frontotemporálna demencia je krutá choroba, o ktorej mnoho z nás počulo, a môže postihnúť každého. Neexistuje na ňu dnes žiadny liek. To je realita, ktorá sa v nasledujúcich rokoch , ako dúfame, zmení,“ stojí vo vyhlásení rodiny.

Vyhlásenie rodina zverejnila na webe Asociácie pre frontotemporálnu degeneráciu (AFTD) a podpísaní pod ním sú Willisova žena Emma, bývalá žena a herečka Demi Mooreová a hercových päť detí.

AFTD na svojom webe frontotemporálnu demenciu opisuje ako typ demencie, ktorý je najčastejším typom demencie u ľudí mladších ako 60 rokov. „Kým termín ‚demencia‘ je najčastejšie spájaný so stratou pamäte, frontotemporálna demencia (FTD) je iná: oveľa pravdepodobnejšie ovplyvní osobnosť postihnutého, správanie, jazyk i pohyb, práve kvôli častiam mozgu, ktoré postihuje: čelný a spánkový lalok,“ píše sa na stránke AFTD.

Ľudia diagnostikovaní s týmto typom demencie majú podľa asociácie priemernú dobu dožitia sedem až 13 rokov. V Spojených štátoch FTD trpí 50– až 60-tisíc osôb a predstavuje asi desať percent všetkých prípadov demencie.

Willisovým zrejme najznámejším hereckým počinom je séria akčných filmov Smrtonosná pasca (prvý diel 1988). Willis v kultovom prvom dieli ako John McClane v mrakodrape plnom teroristov nie je obvyklým nezraniteľným supermanom, ale zmláteným a krvácajúcim chlapíkom, ktorý má občas aj strach.

V roku 1999 Willis kritikov prekvapil rolou detského psychiatra Malcolma Croweho v mysterióznom Šiestom zmysle. Podobné úlohy však už nedostal a režiséri, či už Quentin Tarantino v Pulp Fiction (1994), Terry Gilliam v sci-fi 12 opíc (1995), Luc Besson v Piatom elemente (1997) alebo Robert Rodriguez a Frank Miller v Sin City (2005), ho obsadzovali hlavne do známeho typu drsniaka.

Záverom kariéry sa Willis stal známym aj ako protagonista nízkorozpočtových filmov, kvôli ktorým organizátori ceny Zlatá malina, udeľované za najhoršie filmové počiny roka, vytvorili zvláštnu kategóriu len pre neho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bruce Willis #demencia