Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 45-tisíc. Po 278 hodinách našli ďalšieho preživšieho

Počet obetí zemetrasenia, ktoré zasiahlo juhovýchod Turecka a severozápad Sýrie minulý týždeň v pondelok, presiahol 45-tisíc. Turecké ministerstvo vnútra v piatok informovala o 39 672 mŕtvych v Turecku. V Sýrii je hlásených 5 800 obetí. Aj dnes sa podarilo záchranárom z trosiek vyslobodiť živú osobu. Muža (45) zachránili v tureckej provincii Hatay 278 hodín po zemetrasení.

17.02.2023 08:48 , aktualizované: 20:57
turecko Foto: ,
Zehra Kurukafová prechádza okolo zničeného domu v dedine Polat v Turecku po ničivom zemetrasení, ktoré spôsobilo zrútenie mnohých budov, zabilo desaťtisíce ľudí a milióny pripravilo o strechu nad hlavou.
debata (8)

Počet obetí v Turecku od štvrtkového rána stúpol o ďalšie takmer tri a pol tisíc, zatiaľ čo sýrske čísla sa v posledných dňoch príliš nemenia. Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths už minulý víkend uviedol, že počet mŕtvych v oboch krajinách pravdepodobne presiahne 50-tisíc.

Ľudia sedia vedľa zničeného domu a čakajú na...
Ľudia sedia vedľa zničeného domu a čakajú na...
+7Ľudia sa zhromažďujú okolo ohňa v dočasnom...

Podľa tureckých médií pod troskami aj desať dní po prvom silnom otrase o sile 7,8 stupňa zostávali preživší. Minister zdravotníctva Fahrettin Koca oznámil, že po 261 hodinách od zemetrasenia sa podarilo vytiahnuť živých dvoch mužov z trosiek nemocnice v meste Antakya.

Z inej budovy v rovnakom meste sa podarilo zachrániť 260 hodín od otrasu dvanásťročného chlapca. O poslednej záchrane živého z trosiek informovala v piatok agentúra Anadolu, podľa ktorej sa v provincii Hatay podarilo po 278 hodinách vyslobodiť štyridsaťpäťročného muža. Na sociálnych sieťach boli zverejnené zábery, ktoré zachytávajú, ako záchranári opatrne nesú prikrytého muža na nosidlách cez ruiny spustošenej budovy do sanitky.

Dvojitý zázrak

Turecké médiá označili záchranu mužov vo veku 26 a 34 rokov za „dvojnásobný zázrak“. Jeden z mužov bezprostredne po vyslobodení trval na tom, že zavolá svojim príbuzným, napísal na sociálnej sieti Koca.

Ľudia sú schopní bez vody prežiť približne 72 hodín. Tí, ktorých sa podarí z trosiek ešte aj v súčasnosti zachrániť živých, museli podľa vyjadrení lekárov nájsť nejaký spôsob, ako sa vodou zásobiť.

Šance na záchranu sú nižšie v provincii Kahramanmaraş, kde v noci panujú veľmi nízke teploty. Televízia TRT vo štvrtok informovala, že po 248 hodinách od zemetrasenia vyslobodili záchranári v tejto provincii 17-ročné dievča. Večer z toho istého regiónu prišla informácia o záchrane 24-ročnej ženy, ktorá strávila pod troskami podľa agentúry Anadolu 257 hodín.

zemetrasenie turecko ruiny Čítajte viac Záchranár z Turecka: Necítim sa byť hrdinom. Mysľou som stále v troskách

Takéto prípady sú však čoraz vzácnejšie a s umierajúcou nádejou vraj „stúpa hnev“. Zemetrasenie pripravilo v dvoch krajinách o strechu nad hlavou milióny ľudí, z ktorých mnohí teraz prespávajú v stanoch, mešitách, školách alebo v autách.

Do zasiahnutých regiónov prúdi medzinárodná pomoc, ktorú sa OSN snaží ďalej vystupňovať. Najskôr vyhlásila zbierku s cieľovou sumou 400 miliónov dolárov na pomoc ľuďom v Sýrii, vo štvrtok potom zverejnila výzvu na poskytnutie miliardy dolárov Turecku.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Do Sýrie odišlo do dnešného dňa vyše 140 kamiónov s humanitárnou pomocou OSN. Cieľom je podľa predstaviteľov organizácie pomoc ďalej posilniť. Odborníci z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) spolupracujú s Tureckom na zisťovaní škôd, ktoré zemetrasenie spôsobilo poľnohospodárskej výrobe v oboch krajinách.

Prežili otrasy, zomreli pri požiari

Sedemčlenná sýrska rodina, ktorej sa podarilo prežiť zemetrasenie, v piatok prišla o život pri požiari domu, do ktorého sa po nešťastí presťahovali. Informovali o tom tamojšie médiá.

Sýrska rodina, ktorá už dlhší čas žila v Turecku, sa po zemetrasení presťahovala do tureckého regiónu Konya k svojim príbuzným. Turecká tlačová agentúra Anadolu uvádza, že podľa svedkov požiaru sa nedalo osobám vnútri budovy nijako pomôcť. Cez okno sa však podarilo zachrániť jedno dievča a bezprostredne nebolo jasné, či patrilo do tej istej rodiny.

Deti, ktoré pri nešťastí prišli o život, boli veku od štyroch do 13 rokov.

Agentúra AFP pripomína, že v Turecku žijú približne štyri milióny Sýrčanov. Mnohí z nich bývajú práve na juhovýchode krajiny, ktorú silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo najviac.

Generálny tajomník OSN António Guterres vo vyhlásení uviedol, že OSN finančné prostriedky potrebuje na to, aby mohla doručiť humanitárnu pomoc 5,2 milióna ľudí. Tieto peniaze by „umožnili v priebehu troch mesiacov humanitárnym organizáciám rýchlo rozšíriť životne dôležitú pomoc“, a to aj v oblasti potravinovej bezpečnosti, ochrany, vzdelávania či prístupu k vode.

V Turecku medzitým ukončujú operácie zahraničné záchranárske tímy, ktoré do krajiny minulý týždeň zamierili. Českí záchranári dnes popoludní z Turecka odleteli po tom, čo zo sutín vyslobodili 78 mŕtvych a dvoch živých ľudí. Do krajiny pricestovali ako jeden z prvých medzinárodných tí­mov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii