Čínske politbyro rozhodlo: Porazili sme covid. Odhady však hovoria o 1,5 milióne obetí

Vedenie vládnucej Komunistickej strany Číny deklarovalo v piatok "rozhodné víťazstvo" v boji proti ochoreniu COVID-19, informuje agentúra DPA.

17.02.2023 10:57
Covidu / Koroanvírus / Kyslíková maska / Kyslík... Foto: ,
Staršia žena s kyslíkovou maskou na tvári dostáva infúziu na chodbe pohotovosti v Pekingu vo štvrtok 5. januára 2023.
debata (25)

Príslušné vyhlásenie bolo vydané po skončení zasadnutia stáleho výboru tzv. politbyra, teda najužšieho komunistického vedenia, ktorému predsedá prezident a generálny tajomník strany Si Ťin-pching.

Čínska vláda len vlani v decembri — po rozsiahlej vlne protestov — upustila od dlhodobo uplatňovanej stratégie nulovej tolerancie covidu spojenej so zavádzaním prísnych lockdownov, nútených karantén a masového testovania.

Tají Peking presný počet?

Náhle uvoľnenie opatrení vyvolalo masívne šírenie koronavírusu, ktoré si aj podľa oficiálnych čínskych údajov vyžiadalo desaťtisíce životov. Mnohí zahraniční experti sú však presvedčení, že Peking skutočný počet obetí zamlčiava.

Podľa piatkového vyhlásenia politbyra Čína za posledné mesiace prešla v boji proti pandémii „hladkou transformáciou v relatívne krátkom čase“.

testovanie Covid 19 Šamorín Čítajte viac Covid stráca na sile. Zmizla delta, zmizol omikron, zmizne aj kraken, tvrdí virológ Pastorek

„Čína sa pričinila o (nevídaný) zázrak v ľudských dejinách, v rámci ktorého veľmi krajina úspešne zvládla pandémiu,“ uvádza sa v komuniké zverejnenom čínskymi štátnymi médiami.

Vedenie komunistickej strany sa v ňom súčasne samo pochválilo za to, že jeho hodnotenia priebehu pandémie, ako aj príslušné rozhodnutia a opatrenia boli správne a primerané. Zároveň tvrdí, že smrtnosť, teda pomer úmrtí k celkovému počtu infikovaných, bola v Číne vôbec najnižší na svete.

Preplnené nemocnice i krematóriá

Agentúra DPA však pripomína, že skutočné dôsledky masívnej vlny šírenia koronavírusu z posledných mesiacov sú do veľkej miery nejasné.

Peking tvrdí, že od začiatku decembra 2022 do začiatku februára zomrelo v krajine na následky covidu 83 150 ľudí. Nezávislí zahraniční experti sa však domnievajú, že toto číslo je vzhľadom na rozsah šírenia vírusu v Číne veľmi podhodnotené.

Čina WHO Európa koronavírus pandémia covid Čítajte viac Za mesiac covid zabil v čínskych nemocniciach takmer 60 000 ľudí

Neoficiálne správy počas kulminácie epidémie v Číne v priebehu januára hovorili o preplnených nemocniciach a krematóriách nezvládajúcich nápor mŕtvych. Objavili sa tiež správy, že čínski lekári boli inštruovaní úradmi, aby neuvádzali ako príčinu úmrtí chorobu COVID-19.

Denník The New York Times tento týždeň informoval o odhadoch štyroch expertných tímov, ktoré nezávisle od seba odhadli, že na covid mohlo v Číne zomrieť jeden až 1,5 milióna ľudí.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Komunistická strana Číny #koronavírus