Čínsky balón skončil na Taiwane. Biden: So zostrelením nebudeme váhať

Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že na jeden z menších ostrovov patriacich Taiwanu dopadol čínsky meteorologický balón, informuje agentúra AP.

17.02.2023 12:23
balón Foto: ,
Na zábere zverejnenom americkým námorníctvom sú zvyšky zostreleného čínskeho balóna, ktoré vytiahli z Atlantického oceánu pri pobreží Myrtle Beach v Južnej Karolíne začiatkom februára 2023.
debata (1)

Zvyšky malého balóna sa našli na jednom z ostrovov súostrovia Ma-cu, ktoré leží v Taiwanskom prielive a patrí Taiwanu.

Agentúra AP pripomenula, že k tomuto nálezu došlo po tom, ako Spojené štáty začiatkom februára zostrelili údajný čínsky špionážny balón. Čína podľa Washingtonu vyslala takéto balóny nad mnohé krajiny po celom svete ako súčasť špionážnych aktivít zameraných na USA a ich spojencov.

Peking tvrdí, že balón zostrelený pri pobreží USA bol civilným zariadením používaným na meteorologické ú­čely.

Biden nebude váhať

Americký prezident Joe Biden zase vo štvrtok povedal, že nebude váhať so zostrelením žiadneho letiaceho predmetu, ktorý by predstavoval nebezpečenstvo pre USA. „Ak bude akýkoľvek predmet predstavovať hrozbu pre bezpečnosť Američanov, zložím ho,“ povedal Biden.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón
Video

Spojené štáty podľa Bidena vyvíjajú prísne pravidlá na zistenie, sledovanie a možné zostrelenie neznámych letiacich predmetov.

Prezident poveril poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana vedením tímu, ktorý má prehodnotiť postupy USA po zostrelení čínskeho balóna a troch ďalších predmetov, ktoré boli podľa Bidenových slov vypustené súkromnými spoločnosťami alebo výskumnými inštitúciami.

Biden vyjadril presvedčenie, že nové pravidlá pomôžu rozlíšiť predmety, ktoré by mohli predstavovať hrozbu a vyžadujú si ďalšie kroky – a predmetmi, ktoré hrozbu nepredstavujú.

S balónom nemáme nič spoločné

Podľa štvrtkového vyhlásenia taiwanského ministerstva obrany sa v balóne nájdenom na ostrove Tung-jin nachádzalo zariadenie čínskej štátnej spoločnosti vyrábajúcej elektroniku, ktorá sídli v meste Tchaj-jüan.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Tri objekty zostrelené nad Severnou Amerikou s Čínou nesúvisia

Hovorca uvedenej spoločnosti vyhlásil, že firma nemá s balónom nič spoločné. Pripustil však, že podobne ako viaceré iné firmy dodáva elektroniku pre Čínsku meteorologickú agentúru.

Podľa taiwanského rezortu obrany mal nájdený balón priemer asi jeden meter a z predbežných zistení vyplýva, že slúžil zrejme len na meteorologické účely. Bude však predmetom ďalších analýz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Balón #Taiwan