Za tajné informácie mu Moskva platila. Brit dostal za špionáž 13 rokov

13 rokov a dva mesiace poslal britský sudca za mreže muža, ktorý sa priznal k špionáži v prospech Ruska vykonávanej pri práci na britskej ambasáde v Berlíne.

17.02.2023 12:33 , aktualizované: 13:10
David Ballantyne Smith Foto: ,
Policajná dodávka priváža vo štvrtok 7. apríla 2022 zo špionáže pre Rusko obvineného Brita Davida Ballantyna Smitha na Westminsterský magistrátny súd v Londýne.
debata (9)

Brit David Ballantyne Smith pracoval na veľvyslanectve ako člen ochranky a na jeseň na súde uviedol, že postúpil ruskému vojenskému atašé v nemeckej metropole osobné údaje zamestnancov ambasády a ďalšie tajné informácie.

„Vystavili ste tých ľudí maximálnemu riziku,“ povedal sudca Mark Wall pri vypočutí o výške trestu. „Vašu mieru previnenia ďalej zvyšuje skutočnosť, že ste za svoje kriminálne počínanie dostávali peniaze,“ citovala sudca spravodajská spoločnosť BBC.

Smith bol stíhaný na základe zákona o úradných tajomstvách, za ktorého porušenie hrozí odňatie slobody na dva roky až 14 rokov. Sudca Wall v piatok uviedol, že ochrana tajných informácií sa spája so silným verejným záujmom a že trest pre 58-ročného muža musí byť taký vysoký, aby odradil od podobných činov ďalších. Wall sa zaoberal obvineniami ohľadom Smithových aktivít v rokoch 2020 a 2021, uviedol však, že jeho „podvratná činnosť sa začala o dva roky skôr“.

Smith v tom čase žil v nemeckom Postupime a na britskej ambasáde pracoval do augusta, keď ho zatkla nemecká polícia. Podľa následnej obžaloby Smith pociťoval náklonnosť k Rusku a naopak nenávisť k Británii. Smitha nahnevalo, že veľvyslanectvo vyvesilo dúhovú vlajku na podporu sexuálnych menšín, uviedla britská prokuratúra. Obhajoba tvrdila, že Smith chcel iba ambasádu „ponížiť“ a že v danom období trpel depresiami.

Muž sa vlani v novembri priznal k ôsmim bodom obžaloby a potvrdil, že poslal dva listy s citlivými informáciami na ruskú ambasádu v nemeckom hlavnom meste. Sudca Wall dnes popisoval, že Smith bol usvedčený zo zberu utajovaných materiálov viac ako tri roky, vrátane „tajnej vládnej komunikácie“ s vtedajším britským premiérom Borisom Johnsonom.

„Vaším motívom, keď ste im pomáhali (Rusom), bolo poškodiť britské záujmy,“ povedal sudca. „Vaše nezákonné správanie bolo vytrvalé a do určitej miery sofistikované,“ do­dal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #špionáž