Zmizol ďalší čínsky miliardár, šéf investičnej firmy China Renaissance

Jeden z popredných čínskych bankárov, miliardár Pao Fan zmizol. Firma China Renaissance uviedla, že sa jej už niekoľko dní nedarí predsedu a výkonného riaditeľa spoločnosti kontaktovať. Oznámenie firmy obnovilo obavy ohľadom možného ďalšieho prenasledovania vplyvných osobností v oblasti finančníctva a moderných technológií čínskymi úradmi.

17.02.2023 15:30
China Renaissance Foto: ,
Ľudia prechádzajú okolo sídla spoločnosti China Renaissance v Pekingu, piatok 17. februára 2023.
debata (1)

Inštitúciu China Renaissance založil v roku 2005 Pao Fan ako finančno-poradenskú spoločnosť, teraz je hlavnou náplňou jej činnosti investičné bankovníctvo, správa investícií a správa majetku. Akcie firmy sa po zmiznutí Pao Fana prepadli v jednej chvíli až o 50 percent, napísala agentúra Reuters.

Podľa spoločnosti „nič nenaznačuje, že by nedostupnosť Pao Fana mohla súvisieť s podnikaním skupiny“. Ako dlho je Pao nezvestný, firma nespresnila.

Čínsky finančný magazín Cchaj-sin (Caixin) s odkazom na svoje zdroje napísal, že zamestnancom China Renaissance sa nedarí Paa kontaktovať dva dni. Upozornil tiež, že čínske úrady v septembri vzali do väzby prezidenta firmy Cchung Lina v súvislosti s jeho predchádzajúcou prácou pre štátnu banku ICBC.

Poltucet miliardárov

Prípad Pao Fana pripomenul množstvo vysokých predstaviteľov čínskych firiem, vrátane najmenej poltuctu miliardárov, ktorí náhle bez vysvetlenia na určitú dobu zmizli po tom, čo sa dostali do sporov s vládnucou čínskou komunistickou stranou, uviedol server BBC News. Niektorí z nich čelili podozreniu z korupcie.

Čína, Šanghaj Čítajte viac Bohatí Číňania takmer umierajú od hladu, preto opúšťajú krajinu. Zoberú so sebou vyše 47 miliárd eur

V roku 2015 napríklad na niekoľko dní zmizol šéf popredného čínskeho investičného konglomerátu Fosun International Kuo Kuang-čchang, známy ako „čínsky Warren Buffett“. Špekulovalo sa, že zmiznutie súvisí s bojom Pekingu proti korupcii. Firma neskôr uviedla, že Kuo pomáhal úradom pri vyšetrovaní, ktoré sa týkalo skôr jeho osobných ako podnikových záležitostí.

V roku 2020 sa na tri mesiace stratil z očí verejnosti asi najznámejší čínsky podnikateľ, zakladateľ internetovej spoločnosti Alibaba Group Jack Ma po tom, čo ostro kritizoval čínsky regulačný systém.

China Wheres Jack Ma Čítajte viac Koniec špekulácií. Miliardár Jack Ma sa objavil, akcie Alibaby vystrelili nahor
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #zmiznutie