Tanky Leopard 1 pošle Holandsko Ukrajine čo najskôr, povedal Rutte v Kyjeve

Prvú dodávku nemeckých tankov Leopard 1 pošle Holandsko na Ukrajinu čo najskôr, vyhlásil v piatok v Kyjeve holandský premiér Mark Rutte. V ukrajinskej metropole rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters.

17.02.2023 16:00
Rutte zelenskyj Foto:
Holandský premiér Mark Rutte (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v Kyjeve 17. februára 2023.
debata (30)

„Hneď, ako bude prvá skupina (tankov Leopard) pripravená na boj, dodáme ju Ukrajine, chceme tak urobiť čo najskôr,“ povedal Rutte.

Dodávku najmenej 100 leopardov 1 na začiatku februára sľúbilo Holandsko spoločne s Dánskom a Nemeckom. Berlín tiež v januári po nátlaku spojencov sľúbil aj modernejšie tanky Leopard 2 a povolil, aby tieto stroje nemeckej výroby odovzdali Kyjevu aj iné krajiny. Holandsko, ktoré si od nemeckej strany tieto moderné tanky prenajíma, tento týždeň uviedlo, že z nich teraz na Ukrajinu nepoputuje žiadny, pretože potreby Kyjeva bude možné uspokojiť tankami z iných zdrojov.

„S Holandskom sa zhodneme na tom, že dodávky zbraní našej krajine, našej Ukrajine, by nemali byť tabu, pretože podporujú a chránia našu zvrchovanosť,“ povedal Zelenskyj krátko pred začiatkom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Jej účastníkov následne oslovil prostredníctvom videospojenia.

Wopke Hoekstra Čítajte rozhovor Šéf holandskej diplomacie: S Ruskom nemôžeme mať normálne vzťahy

Kyjev opakovane vyzýva spojenecké západné krajiny, aby urýchlili a navýšili dodávky zbraní na Ukrajinu. Momentálne pre zatlačenie ruských vojsk na východnom fronte požaduje najmä stíhačky, ďalšie tanky a zbrane s dlhším dostrelom. Ruské jednotky sa podľa pozorovateľov snažia v čase prvého výročia invázie do krajiny začať na viacerých miestach novú ofenzívu.

Rutte so Zelenským dnes v Kyjeve podľa serveru Interfax-Ukrajina hovorili aj o vytvorení osobitného tribunálu v Haagu, ktorý by sa zaoberal ruskými zločinmi na Ukrajine. Holandsko na vzniku medzinárodného strediska pracuje, podľa Rutteho sa teraz zhromažďujú dôkazy a evidujú zločiny. Holandsko zároveň ešte tento rok plánuje na Ukrajinu vyslať dve ďalšie forenzné misie.

„Chceli by sme, aby bol súd v Haagu. Prvá kancelária môže byť v (agentúre Európskej únie) Eurojustu,“ uviedol Rutte. O spolupráci Eurojustu a špeciálneho tribunálu už v Kyjeve na začiatku februára hovorila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Zelenskyj Čítajte viac Ruská ofenzíva sa už začala, mier priblížia západné zbrane, hovorí Zelenskyj

VIDEO: Vystrč pazúry! Česi takto poriadne otestovali nový tank Leopard.

Video
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Mark Rutte #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj