V kamióne neďaleko Sofie našli 18 mŕtvych migrantov

V odstavenom kamióne neďaleko bulharskej metropoly Sofia bolo v piatok nájdených 18 mŕtvych migrantov. Vozidlo naložené drevom zrejme prevážalo desiatky utečencov, niektorí z nich boli prepravení do nemocnice na lekárske ošetrenie.

17.02.2023 16:37
debata

Podľa polície nič nenasvedčuje tomu, že išlo o dopravnú nehodu. Vodiči nákladného vozidla z miesta ušli, policajti po nich pátrajú, uviedli bulharské médiá.

„Podľa prvotných informácií kamión prevážal nelegálnych migrantov, celkovo asi 40 osôb, ktoré boli ukryté v skrýši pod prevážaným drevom. Doteraz 18 z nich zomrelo. Niektorí z preživších sú prevážaní do nemocnice,“ citovali bulharské médiá z vyhlásenia ministerstva vnútra.

Nešťastie sa odohralo blízko obce Lokorsko, ktorá leží na sofijskom diaľničnom okruhu. Policajtov na odstavené vozidlo a skupinu ľudí u neho upozornili miestni obyvatelia. Presné príčiny smrti migrantov sa zisťujú. Podľa serveru 24 Časa utečencov rozdrvili uvoľnené kmene, zdroje stanice BNT naopak tvrdia, že sa migranti udusili. Vo vážnom stave podľa stanice BTV zostáva 14 migrantov.

Bulharsko leží na trase, ktorú migranti predovšetkým z Blízkeho východu a Afganistanu využívajú na vstup do krajín Európskej únie. Väčšina z utečencov pritom nemá v pláne zostať v najchudobnejšom členskom štáte EÚ, ale snaží sa pomocou prepracovaných sietí prevádzačov dostať do bohatších krajín západnej Európy. Bulharsko posilnilo kontroly na svojej južnej hranici s Tureckom aj v celej krajine, aby bojovalo s rastúcim prílivom migrantov a dokázalo, že je schopné poriadne strážiť vonkajšiu hranicu Európskej únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #migranti