Putin sa stretol s Lukašenkom. Diskutovali o posilnení vojenskej a hospodárskej spolupráce

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v Moskve stretol s bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom. V čase, keď sa vojna na Ukrajine blíži k prvému výročiu, diskutovali predovšetkým o posilnení vojenskej a hospodárskej spolupráce.

17.02.2023 18:10
Russia Belarus Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho bieloruský náprotivok Alexander Lukašenko po rokovaní v Moskve. 17.2.2023
debata (33)

Lukašenko a Putin sa stretli v rezidencii ruského prezidenta Novo-Ogarjovo v Moskovskej oblasti. Putin na začiatku rokovaní pripomenul, že Bielorusko má priemyselný majetok z obdobia Sovietskeho zväzu, čo podľa neho ponúka dobré príležitosti na spoločné programy výroby. Spoločným úsilím môžu podľa neho dosiahnuť synergiu, čo môže byť v niektorých sektoroch veľmi prínosné a priniesť dobré výsledky pre obe krajiny.

Rusko je hlavným podporovateľom bieloruského hospodárstva založeného na modeli Sovietskeho zväzu, ktorý sa spolieha na lacnú energiu z Ruska a pôžičky, píše AP. Kremeľ tiež podporuje Lukašenka, ktorý je pri moci takmer tri desaťročia a ktorý v roku 2020 čelil vlne protestov po sporných prezidentských voľbách.

Lukašenko pripomenul, že bieloruské továrne vyrábajú súčiastky pre ruské dopravné lietadlá, a navrhol, že s pomocou Ruska by jedna z tovární mohla začať vyrábať bojové lietadlá, ktoré podľa jeho slov dosahujú „dobré výsledky“ na Ukrajine.

putin Čítajte viac Putin už prišiel na to, ako zachráni dieru v rozpočte. Pripravil "špeciálne zmeny"

Predmetná bieloruská továreň v minulosti opravila niekoľko stíhačiek ruskej výroby typu Su-25, pripomína AP a dodáva, že podrobnosti o možnom obnovení výroby nie sú jasné.

Bieloruský prezident tiež vyzdvihol dôležitosť väzieb s Ruskom v oblasti obrany a vyjadril podporu krokom Kremľa na Ukrajine. Tiež však zdôraznil, že na Ukrajinu vyšle bieloruských vojakov len v prípade napadnutia svojej krajiny.

„Som pripravený bojovať z územia Bieloruska spoločne s Rusmi len v jednom prípade: ak čo i len jeden vojak (z Ukrajiny) vstúpi na naše územie so zbraňou a úmyslom zabíjať mojich ľudí,“ povedal Lukašenko ešte vo štvrtok pred zahraničnými novinármi na tlačovej konferencii v Minsku.

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska. Minsk takmer pred rokom na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poskytol svoje územie na vyslanie ruských vojakov či na odpaľovanie rakiet. Rusko má takisto v Bielorusku vojakov a zbrane a obe krajiny organizujú pravidelné spoločné cvičenia. Putin sa s Lukašenkom vlani stretol dovedna trinásťkrát.

Rutte zelenskyj Čítajte aj Tanky Leopard 1 pošle Holandsko Ukrajine čo najskôr, povedal Rutte v Kyjeve
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine