Diplomat Wang I: Reakcia USA na čínsky balón bola hysterická a absurdná

Za "hysterickú a absurdnú" označil v sobotu najvyššie postavený čínsky diplomat Wang I reakciu Washingtonu na údajný čínsky špionážny balón nad územím Spojených štátov.

18.02.2023 17:03
Nemecko Mníchov konferencia bezpečnosť uarus Foto: ,
Najvyššie postavený čínsky diplomat Wang I hovorí počas druhého dňa 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Mníchove 18. februára 2023.
debata (14)

„Na oblohe je mnoho balónov z mnohých krajín. Chcete zostreliť každý jeden z nich?“ spýtal sa Wang I na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v bavorskej metropole.

„Vyzývame Spojené štáty, aby nepodnikali takéto nezmyselné veci len pre to, aby odvrátili pozornosť od vlastných domácich problémov,“ dodal.

VIDEO: Nezostrelili sme UFO, tvrdí Biely dom
Video
Zdroj: Biely dom.

Americký prezident Joe Biden nariadil 4. februára zostrelenie čínskeho balóna, ktorý sa pohyboval aj nad severozápadom USA v blízkosti citlivých vojenských objektov. Podľa Washingtonu išlo o špionážny balón. Peking tvrdí, že to bol zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické ú­čely.

čína, balón, špionáž Čítajte viac UFO to nie je. USA však aj tak už radšej strieľajú a potom sa pýtajú

Najvyšší čínsky diplomat zároveň kritizoval USA za ich „pomýlené“ vnímanie Pekingu ako geopolitickej výzvy a hrozby s tým, že Washington sa pokúša tohto ázijského giganta „pošpiniť“, cituje AFP.

S odvolaním sa na americký zákon na podporu výroby a vývoja čipov v Spojených štátoch a zníženie závislosti od ázijských dodávateľov Wang I uviedol, že išlo o „stopercentný protekcionizmus, stopercentné sebectvo, stopercentný jednostranný krok“.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón
Video
Pozrite si odpálenie strely AIM-9X Sidewinder, aká zničila čínsky špionážny balón. Video: US Air Force.

Najvyššie postavený čínsky diplomat hovoril na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa zameriava predovšetkým na Ukrajinu. Vzhľadom na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu tento rok do bavorskej metropoly nepozvali žiadneho predstaviteľa Rus­ka.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Wang I