V Bulharsku zadržali sedem ľudí v súvislosti s nálezom 18 mŕtvych migrantov

Bulharská polícia zadržala sedem ľudí v súvislosti s opusteným nákladným autom, v ktorom bolo 18 mŕtvych migrantov. Podozrivých zadržali na rôznych miestach v krajine a vyšetrovatelia sa snažia určiť, či je medzi nimi aj vodič vozidla.

18.02.2023 20:07
Bulharsko vozidlo nákladné migranti mŕtvi nález Foto: ,
Telá 18 migrantov ležia na zemi pri opustenom nákladnom aute v bulharskej denine Lokorsko, neďaleko Sofie 17. februára 2023. Bulharskí policajti našli v opustenom nákladnom vozidle 18 mŕtvych migrantov, oznámilo ministerstvo vnútra v Sofii.
debata (1)

Nákladné auto našli opustené pri diaľnici neďaleko hlavného mesta Sofia. Vodič tam nebol, ale polícia objavila cestujúcich v utajenom priestore pod nákladom dreva. Riaditeľ bulharskej vyšetrovacej služby Borislav Sarafov potvrdil, že všetci zosnulí zomreli v dôsledku udusenia, zhruba 10 až 12 hodín pred nálezom vozidla. Prevádzači utiekli od vozidla, keď si všimli úmrtí. Podľa Sarafova to je najsmrteľnejší incident týkajúci sa prevádzania migrantov.

Bulharsko / Nehoda / Bosnek / Čítajte viac V kamióne neďaleko Sofie našli 18 mŕtvych migrantov

V nákladiaku bolo aj 34 preživších, ktorí boli podľa ministra zdravotníctva Assena Medžidijeva vo veľmi zlom stave.

Všetci ľudia vo vozidle sú z Afganistanu a do Bulharska prišli cez Turecko v nádeji, že sa dostanú do západnej Európy, uviedli úrady.

Vyšetrovanie naznačuje, že zadržaní podozriví patria k zločineckej skupine, ktorá sa zapájala do prevádzania migrantov cez hranicu s Tureckom k bulharsko-srbskej hranici, vyjadril sa Sarafov. Pasažieri platili za cestu päť až sedem tisíc eur na osobu.

Bulharsko leží na migračnej trase, ktorú migranti z Blízkeho východu a Afganistanu využívajú na cestu do Európy cez Turecko. Bulharsko postavilo pozdĺž svojej 259-kilometrovej hranice s Tureckom plot z ostnatého drôtu, no s pomocou prevádzačov sa stále mnohým migrantom darí prejsť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko