KĽDR: Balistickú strelu sme odpálili ako varovanie pre Washington a Soul

Severná Kórea v nedeľu oznámila, že medzikontinentálnu balistickú strelu vypálila ako varovanie pre Spojené štáty a Južnú Kóreu, pričom uviedla, že úspešné "nečakané" cvičenie demonštrovalo "schopnosť Pchjongjangu uskutočniť fatálny jadrový protiútok".

19.02.2023 11:14
debata (2)

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil v sobotu o 8.00 h miestneho času (00.00 h SEČ) „nečakané cvičenie odpaľovania rakety“ a z letiska v Pchjongjangu bola popoludní vypálená raketa Hwasong-15 – zbraň prvýkrát otestovaná v roku 2017, uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Raketa / Balistická strela / KĽDR / Severná Kórea / Čítajte viac KĽDR odpálila balistickú raketu do Japonského mora, Západ to kritizoval

Juhokórejská armáda uviedla, že v sobotu o 17.22 h miestneho času (09.22 h SEČ) zaznamenala štart medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá podľa Japonska letela 66 minút a dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Ich analýza naznačuje, že bola schopná zasiahnuť pevninu Spojených štátov.

Severokórejské vedenie test privítalo a vyhlásilo, že ukázal „skutočnú vojnovú schopnosť medzikontinen­tálnych balistických striel, ktoré sú pripravené na silný protiútok,“ uviedla KCNA.

Severná Kórea raketu vypálila len deň po tom, čo jej predstavitelia pohrozili „bezprecedentne“ silnou reakciou na nadchádzajúce spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré označili za prípravu na vojnu. Spojené štáty aj Južná Kórea popreli akékoľvek obvinenia o tom, že spoločné simulačné manévre by mali byť prípravou na útok na Severnú Kóreu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR