Blinken prisľúbil Turecku a Sýrii ďalšiu pomoc vo výške 100 miliónov dolárov

Spojené štáty poskytnú ďalších 100 miliónov dolárov na pomoc oblastiam v Turecku a Sýrii, ktoré 6. februára postihlo ničivé zemetrasenie. Po príchode na dvojdňovú oficiálnu návštevu Turecka to v nedeľu oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

19.02.2023 11:30 , aktualizované: 21:40
sýria Foto: ,
Dievča, ktorého rodina prišla o domov pri ničivom zemetrasení, stojí pred stanom v utečeneckom tábore v Killi v Sýrii.
debata (4)

Blinken pricestoval do Turecka z bavorskej metropoly Mníchov, kde sa zúčastnil na každoročnej bezpečnostnej konferencii. Po prílete na leteckú základňu Incirlik, ktorá je kľúčovým logistickým centrom pre distribúciu pomoci pri katastrofách, si s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom z vrtuľníka pozrel skazu v neďalekej provincii Hatay, jednom v najviac postihnutých regiónov.

„Keď vidíte ten rozsah škôd… je jasné, že obnova si vyžiada obrovské úsilie,“ povedal Blinken.

Konkretizoval, že nový balík americkej pomoci zahŕňa 50 miliónov dolárov pre utečenecké a migračné fondy a 50 miliónov dolárov v podobe humanitárnej pomoci.

Americký prezident Joe Biden oznámil niekoľko dní po zemetrasení uvoľnenie 85 miliónov dolárov pre Turecko a Sýriu. USA vyslali do oblasti aj pátrací tím, zdravotnícky materiál a vybavenie.

Blinken sa v nedeľu stretol aj s americkými a tureckými vojakmi, ako aj s rodinami príslušníkov tureckej armády postihnutými zemetrasením. Následne odletí do Ankary, kde sa v pondelok stretne s tureckými predstaviteľmi vrátane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Záchranári v Turecku pátrajú po preživších už len v dvoch provinciách

Záchranári v Turecku ukončili pátranie po preživších ničivého zemetrasenia vo všetkých provinciách okrem dvoch najviac zasiahnutých – Kahramanmaraş a Hatay. S odvolaním sa na Úrad pre riešenie následkov katastrof (AFAD) o tom informovala agentúra AFP. Úrad tiež zverejnil novú bilanciu obetí: zemetrasenie so silou 7,8 stupňa zo 6. februára zabilo v Turecku 40 689 ľudí. Obeťou v susednej Sýrii je podľa najnovších odhadov OSN zhruba 6 000. Záchranári po preživších v deviatich tureckých provinciách pátrali bezmála dva týždne.

Po ničivom zemetrasení nasledovalo ešte približne 6 000 slabších dotrasov, uviedol turecký úrad. Po zemetrasení nasledovali každé tri alebo štyri minúty slabšie dotrasy, pričom až 40 z nich malo magnitúdu vyššiu ako 5,0. Očakáva sa, že táto seizmická aktivita bude naďalej pokračovať, uvádza AFAD.

Úrad zároveň vyzval obyvateľov, aby sa nepribližovali k zničeným budovám. Dodal tiež, že špecialisti stále posudzujú, do akej miery bola poškodená miestna kritická infraštruktúra vrátane priehrad a tunelov.

Podľa tureckých predstaviteľov otrasy poškodili alebo zrovnali so zemou približne 264 000 bytových jednotiek, pričom mnohí ľudia sú stále zavalení pod troskami.

OSN: Ničivé zemetrasenie v Sýrii postihlo 8,8 milióna ľudí

Ničivé zemetrasenie postihlo približne 8,8 milióna ľudí, uviedla v nedeľu Organizácia Spojených národov (OSN). „Očakáva sa, že väčšina z nich bude potrebovať určitú formu humanitárnej pomoci,“ napísala na sociálnej sieti Twitter námestníčka predstaviteľa OSN pre Sýriu Nadžat Rošdíová. Svetová organizácia je podľa nej „plne odhodlaná urobiť viac“ v záujme pomoci všetkým Sýrčanom.

zemetrasenie turecko ruiny Čítajte viac Tureckí záchranári vyslobodili z trosiek po 296 hodinách tri živé osoby, dieťa napokon zomrelo

Aktivisti a humanitárni pracovníci v sýrskymi vzbúrencami ovládaných oblastiach na severozápade Sýrie sa v dňoch po zemetrasení sťažovali na nedostatok pomoci zo strany OSN.

zemetrasenie, Turecko Čítajte viac Zemetrasenie: zatlačia Rusi na Bašára Asada, aby sa k ľuďom dostala pomoc?

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths počas návštevy tohto regiónu pripustil, že OSN zlyhala v pomoci obetiam prírodnej katastrofy v severozápadných častiach Sýrie.

Pozorovatelia taktiež zaznamenali byrokratické ťahanice na strane OSN, ktorej humanitárne prostriedky mohli od oblasti doraziť rýchlejšie na menších vozidlách než na zvyčajných veľkých nákladných autách vzhľadom na zničené cesty vojnou zmietaného regiónu.

Doposiaľ prišlo na vzbúrencami ovládaný severozápad Sýrie zo susedného Turecka viac než 140 nákladných vozidiel naložených humanitárnou pomocou OSN. V oblasti bolo úplne alebo čiastočne zničených vyše 9 000 budov, v dôsledku čoho prišlo o svoje domovy viac než 11 000 ľudí.

turecko Čítajte viac Popravil tisíce Turkov Erdogan? Pred rokmi dal domom, ktoré sa zrútili, amnestiu

Podľa OSN v súčasnosti ľudia v postihnutých oblastiach najnaliehavejšie potrebujú najmä prístrešky, napríklad stany, cituje DPA.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii