Čo majú spoločné bývalý príslušník KGB a zabávač? Putin a Zelenskyj súperia na bojisku aj v pohľade na svet

Jeden je bývalý príslušník KGB, ktorý sa pri moci drží už viac ako 20 rokov, nenávidený väčšinou sveta. Druhý býval zabávačom, kým sa z neho stal na Západe obdivovaný vojenský vodca. Medzi 70-ročným ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho 45-ročným ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nejde len o stret armád, ale aj o stret dvoch protikladných osobností, píše AFP.

19.02.2023 11:55
Volodymyr Zelenskyj, Vladimir Putin Foto:
Dva symboly s časnosti: prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (86)

„Očividne ide o dva zásadne odlišné typy lídrov. Jeden je moderný, mladý, neformálny a orientovaný na rozvoj. Druhý je uzavretý, zastaraný, autoritársky s komplexmi a šialenými nápadmi,“ uvádza ruský politológ Andrej Kolesnikov z moskovského centra Carnegie.

VIDEO: Zelenskyj: Pomohli sme Západu nájsť samých seba
Video

Putin aj Zelenskyj sa narodili v rovnakej krajine – Sovietskom zväze. Dvadsaťpäťročný vekový rozdiel sa však podpísal aj na ich rozdielnych prístupoch k svetu. Pre Putina je to túžba po moci zafarbená nostalgickým revanšizmom. Pre Zelenského je to otvorenosť Západu a modernita. Od vstupu ruských vojsk na Ukrajinu vlani 24. februára sa táto hodnotová opozícia premenila na opozíciu na bojisku, ktorá pripomína boj Davida s Goliášom.

VIDEO: Neuveriteľné ovácie. Takto vstúpil Zelenskyj na pôdu Kongresu Spojených štátov
Video

Herec Zelenskyj, prezident od roku 2019, nemal žiadne politické skúsenosti okrem výstupov na sociálnych sieťach. Tohto zvyku sa drží aj v čase vojny, keď každý večer zverejňuje dobre nacvičené videoprejavy, v ktorých Ukrajincom dodáva nádej a sľubuje víťazstvo. S črtami prehĺbenými rokom bojov, s tmavými očami a takmer vždy v khaki triku si ukrajinský prezident získal domácu i medzinárodnú popularitu.

Šéf Kremľa podľa ukrajinského politológa Anatolija Oktysjuka svoj náprotivok úplne zle odhadol. „Putin ho bral ako klauna, komika, šaška. Invázia je dôsledkom toho, že Zelenského podcenil, dôsledkom jeho arogancie a nedostatku rešpektu,“ uviedol Oktysjuk.

Rusko, Krymský most, Krym, Vladimir Putin Čítajte viac Putin radšej cestuje obrneným vlakom. Bojí sa, že ho Ukrajinci zostrelia?

Vladimir Putin, na rozdiel od svojho súpera ďaleko od miesta diania, získal imidž samotára, ktorý sa zdržiava najmä v Kremli, kde sa zúčastňuje na nekonečných videokonferenciách s ministrami a ďalšími vysokopostavenými úradníkmi a kde obviňuje Ukrajinu z nacizmu alebo sa vyhráža Západu.

Ruský prezident sa totiž väčšine verejných vystúpení vyhýba. K vojnovej zóne sa nikdy nepriblížil, čo je v rozpore s obrazom tvrdého, húževnatého muža, ktorý si roky pestoval predvádzaním bojových umení či jazdami na koni v tajge s odhalenou hruďou.

VIDEO: Putin kontroluje Krymský most. Osobne za volantom mercedesu
Video

„Pre mňa je to nikto,“ povedal o Putinovina konci januára Zelenskyj. Na okraj ekonomického fóra v Davose dokonca nadhodil, že Putin už dávno zomrel, a naznačil, že ho odvtedy zastupuje dvojník. Putin zase Zelenského a jeho tím označil za „bandu narkomanov a neonacistov“, ktorí stoja za „genocídou“ ruskojazyčného obyvateľstva na Ukrajine.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

„Putin Zelenského nepovažuje za ten druh politika, s ktorým sa dá hovoriť alebo vyjednávať. Zelenskyj je pre neho votrelec, sú nezlučiteľní,“ domnieva sa Kolesnikov.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj