Petr Pavel podráždil Ukrajincov: Som realista, nespolieham sa na vieru

Novozvolený český prezident Petr Pavel sa na mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyjadril za realistický pohľad na vojnu na Ukrajine aj na situáciu po nej. Ministrovi zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrovi Kulebovi sa to príliš nepáčilo.

20.02.2023 10:15
debata (141)

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane (v rozhovore začiatkom februára)

Video

Pavel podľa českého portálu Novinky.cz vyjadril plnú podporu Ukrajine, ale podľa svojich slov je vojak, nechce sa riadiť nádejou alebo vierou, ale dáva prednosť realistickému pohľadu, analýzam založeným na faktoch. Na verejnej diskusii na konferencii okrem iného povedal, že Ukrajina sa môže dostať do situácie, keď straty na životoch pri oslobodzovaní ukrajinského územia môžu byť vyššie, než ukrajinská spoločnosť dokáže uniesť. Dodal, že rozhodnutie je však len na Ukrajincoch. Takisto povedal, že treba opatrnosť pri vytýčení cieľov, ako by mal konflikto dopadnúť, lebo so skolabovaným Ruskom by bolo veľa problémov.

Kulebu tieto slová nahnevali. „Počúvam pozorne mnoho svojich priateľov a myslím, že vidím jednu intelektuálnu pascu, ktorú musíme prekonať. Je dôležité nielen podporovať Ukrajinu, ale aj veriť v Ukrajinu. A nie pripravovať Ukrajinu na to horšie,“ povedal Kuleba podľa portálu Novinky.cz v priamej narážke na Pavlove slová.

„Nikto by Ukrajincov nemal tlačiť k ústupkom, kým existuje reálna šanca na víťazstvo, ale ani vzbudzovať nenaplniteľné očakávania a nádeje bez reálneho základu,“ reagoval Pavel na sociálnej sieti.

Novinky.cz: Čo presne povedal Petr Pavel počas diskusie v Mníchove

Bol by som nesmierne šťastný, keby sa všetko, čo tu bolo povedané, podarilo v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch. Nežijem však v ideálnom svete. A preto som trochu skeptickejší.

Rozumiem ukrajinskému želaniu priviesť túto vojnu ku koncu, keď všetci ruskí vojaci zmiznú z posledného kúska ukrajinského územia a ruský prezident raz príde do Kyjeva a na kolenách prednesie ospravedlnenie.

Môžeme sa však dostať do situácie, keď oslobodenie určitých častí ukrajinského územia bude znamenať viac strát na životoch, než spoločnosť dokáže uniesť. V určitej chvíli tak dokonca sama Ukrajina môže premýšľať o inom výsledku. A my by sme tiež mali byť pripravení na takú eventualitu, pretože nemožno len očakávať to najlepšie, ale je potrebné, aby sme boli pripravení na to najhoršie.

A preto by som rád vyzval na opatrnosť ohľadom vytyčovania cieľov, ako by mal tento konflikt dopadnúť. Aj keby došlo k tomu, že sa ruská armáda zrúti, ukrajinská armáda ju vytlačí z Ukrajiny, potom tu budeme mať zrútené Rusko. To znamená, že nebude nikto, s kým by sme mohli rokovať o režime bezpečnostných záruk a pracovať na budúcej bezpečnostnej architektúre Európy.

So skolabovaným Ruskom budeme mať veľa, veľa problémov, ktoré teraz neberieme do úvahy. Takže si myslím, že je oveľa lepšie byť realistami. Dúfať v dobré, ale byť pripravení na horšie.

Mníchovskú konferenciu využil Peter Pavel, ktorý sa oficiálne funkcie českého prezidenta ujme 9. marca po inaugurácii, na nadviazanie kontaktov. V piatok Pavel rokoval okrem iného s Macronom a v sobotu spoločne s ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským raňajkovali s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Pavel sa tiež v sobotu stretol s bavorským premiérom Markusom Söderom, ktorý o schôdzku požiadal. Söder pozval Pavla do Mníchova a rovnako sa dohodli, že sa v máji stretnú v bavorskom Selbe pri príležitosti bavorsko-českých týždňov priateľstva.

Nemecko považuje Pavol za prirodzeného partnera pre úzku spoluprácu, Berlín bude po Bratislave a Varšave treťou zahraničnou metropolou, ktorú po inaugurácii navštívi. V Mníchove povedal, že s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom sa v Berlíne stretne 21. marca.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #vojna na Ukrajine #Dmytro Kuleba