Zelenskyj sa dočkal najvzácnejšej návštevy. Biden navštívil Kyjev

Ukrajinský prezident sa dočkal najvýznamnejšej priamej osobnej podpory od ruskej invázie, ktorá sa začala 24. februára 2022. Na nečakanú návštevu Kyjeva pricestoval šéf Bieleho domu. Joe Biden, ktorý má v pláne byť tri dni v Poľsku, počas letu do Európy najprv zamieril za Volodymyrom Zelenským.

20.02.2023 11:12 , aktualizované: 23:35
Biden, Zelenskyj Foto: ,
Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas nečakanej návštevy šéfa Bieleho domu v Kyjeve.
debata (807)
 Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...
 Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...
+16 Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...

Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu večer avizovali, že pred blížiacim sa prvým výročím vpádu ruských vojsk príde do Kyjeva nejaký významný predstaviteľ Západu. V hlavnom meste Ukrajiny preto uzavreli viacero ulíc vrátane oblasti, kde sa nachádza veľvyslanectvo USA.

VIDEO: Prekvapujúca návšteva. Biden priletel za Zelenským do Kyjeva.

Video

„Dúfam, že prekvapenie, ktoré sa pripravuje, sa podarí," povedal v nedeľu námestník šéfa ukrajinskej diplomacie Andrij Melnyk. „Pre nás je dôležité, aby sme v predvečer prvého výročia agresie cítili a videli nielen podporu v podobe slov, nielen solidaritu, ale aj väčšiu pomoc a tiež účasť našich hlavných partnerov v Kyjeve," dodal Melnyk.

Zelenskyj: Bidenova návšteva je najdôležitejšia v dejinách našich vzťahov

Ukrajinský prezident Zelenskyj označil v pondelok návštevu šéfa Bieleho domu Bidena v Kyjeve za „najdôležitejšiu návštevu v dejinách americko-ukrajinských vzťahov“. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian a agentúr AFP a DPA.

Pondelková návšteva Bidena v Kyjeve podčiarkuje „výsledky, ktoré sme už dosiahli“ a „historické úspechy, ktoré môžeme spolu ako svet dosiahnuť“, nechal sa počuť najvyšší ukrajinský predstaviteľ. Výsledky tejto návštevy sa podľa Zelenského „istotne odrazia aj na bojisku“.

Zelenskyj sa poďakoval osobne Bidenovi, ale aj americkému Kongresu a amerického ľudu. „Vaša návšteva je mimoriadne dôležitým znakom podpory pre všetkých Ukrajincov,“ uviedol Zelenskyj. Zároveň označil svoje rokovania s Bidenom za „veľmi plodné“. „Boli dôležité a kľúčové,“ povedal s tým, že hovorili o raketách s dlhým doletom.

biden, zelenskyj Čítajte viac Biden v Kyjeve ukradol Putinovi show

Zelenskyj okrem toho reagoval aj na nový balík pomoci v hodnote pol miliardy dolárov, ktorý Biden v pondelok prisľúbil Ukrajine. „Je to jednoznačný signál, že ruské pokusy o víťazstvo nemajú šancu… Spolu obránime naše mestá a ľudí od teroru Ruska,“ povedal Zelenskyj.

„Cieľom Ruska bolo vymazať Ukrajinu z mapy. Dobyvačná vojna (ruského prezidenta) Putina zlyháva,“ povedal Biden.

„Táto návšteva je víťazstvom ukrajinského ľudu a prezidenta Zelenského. Napriek všetkému sa uskutočnila v záujme ukrajinského víťazstva a v záujme celého slobodného sveta,“ reagoval na Bidenovu návštevu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Dodala, že je to to signál, že ruského prezidenta „sa nikto nebojí“.

Polmiliardový balík pomoci pre Ukrajinu

Americký prezident oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote pol miliardy amerických dolárov. Biden sa médiám prihovoril spolu so Zelenským a uviedol, že pomoc bude zahŕňať viac vojenského vybavenia vrátane delostreleckej munície a húfnic.

Zelenskyj zase uviedol, že s Bidenom hovoril o „zbraniach dlhého doletu, ktoré je stále možné Ukrajine dodať, aj keď ich zatiaľ nedostala“.

Biden vo vyhlásení, ktorý Biely dom zverejnil skôr, spresnil, že pôjde o dôležité vybavenie „vrátane delostreleckej munície, protitankových systémov a vzdušných radarov, aby bolo možné ochrániť ukrajinský ľud pred leteckým bombardovaním“.

„Neskôr tento týždeň oznámime aj ďalšie sankcie voči elitám a spoločnostiam,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Šéf Bieleho domu okrem toho vo vyhlásení uviedol, že na Ukrajinu prišiel, aby potvrdil nezlomný záväzok Spojených štátov voči ukrajinskej demokracii, suverenite a územnej celistvosti. „Keď (ruský prezident) Putin spustil takmer pred rokom svoju inváziu, myslel si, že Ukrajina je slabá a Západ rozdelený. Myslel si, že vydrží dlhšie ako my, no smrteľne sa mýlil,“ uviedol Biden vo vyhlásení.

VIDEO: Zaútočí Rusko z Podnesterska na Ukrajinu a Moldavsko?

Video

USA vopred informovali Rusko, že Biden odcestuje do Kyjeva

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan potvrdil, že delegácia Joe Bidena, ktorý v pondelok pred ohlásenou cestou do Poľska zavítal aj do Kyjeva, vopred upovedomila Rusko o plánovanej Bidenovej návšteve Ukrajiny. Informovala o tom BBC, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Bieleho domu.

Sullivan uviedol, že Bidenova cesta do ukrajinskej metropoly sa pripravovala niekoľko mesiacov, avšak konečné rozhodnutie padlo len minulý piatok. Biely dom Moskvu informoval pár hodín pred tým, než Biden v nedeľu ráno odletel z USA.

Marian Repa aktual Čítajte viac Biden v Kyjeve: V núdzi spoznáš priateľa

„Rusom sme dali vedieť, že prezident Biden bude cestovať do Kyjeva,“ povedal Sullivan podľa agentúry AFP. Dodal, že Washington chcel takto zabrániť akejkoľvek možnej eskalácii situácie. „Pre citlivú povahu tejto komunikácie nebudem hovoriť o tom, ako (Rusko) zareagovalo, ani to, aký bol presný charakter našej správy,“ doplnil.

Počas návštevy Bidena v Kyjeve sa v ukrajinskej metropole rozozvučali aj sirény varujúce pred vzdušným náletom. V čase, keď sa sirény spustili vychádzal Biden so Zelenským z Chrámu svätého Michala, pričom nevypukla panika, všíma si AFP.

Z chrámu prezidenti pokračovali k Múru pamiatky padlých za Ukrajinu, kde položili veniec a padlých si uctili chvíľou ticha.

Na sociálnych sieťach sa skôr objavili fotografie, ako sa Biden prechádza so Zelenským v centre Kyjeva. Nemecký žurnalista Julian Röpcke je jedným z prvých, kto o návšteve amerického prezidenta informoval. „Biden je v Kyjeve. Mesto, ktoré malo byť 360 dní pod kontrolou Ruska. Aký silný odkaz diktátorovi Putinovi," napísal na Twitteri Röpcke, ktorý pracuje pre nemecký denník Bild.

Biden po príchode do Kyjeva išiel spolu so Zelenským na Michajlovské námestie. Tam si uctili ukrajinské obete vojny. Nasledovala debata oboch lídrov v sídle ukrajinského prezidenta.

Biden sa presunul do Poľska

Americký prezident večer pricestoval do Poľska, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na zábery poľskej televízie. Z Kyjeva prišiel Biden do Poľska vlakom, informoval agentúru PAP námestník ministra zahraničia Piotr Wawrzyk. Na stanici v meste Přemysl na východe Poľska na prezidenta už čakala kolóna automobilov, aby ho prepravila na letisko Rzeszów, odkiaľ lietadlo Air Force One dopravil Bidena do Varšavy.

Oficiálnu návštevu Poľska začne Biden v utorok. Očakáva sa rokovanie s prezidentom Andrzejom Dudom „medzi štyrmi očami“ a nasledovať bude rokovanie delegácií. O 17.30 hod. má Biden predniesť prejav k poľskému národu. V stredu má na programe aj stretnutie s lídrami krajín Bukureštskej deviatky, kam patrí okrem Poľska aj Slovensko, ale tiež Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko. Predstaviteľov týchto krajín na východnom krídle NATO chce uistiť o stálej podpore ich bezpečnosti zo strany Spojených štátov.

Ukrajinskí vojaci sledujú bezpilotné lietadlo...
Ukrajinský vojak nesie dron blízko frontovej...
+14Ukrajinskí vojaci kráčajú na pozadí nápisu...
807 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine