EÚ zaviedla ďalšie sankcie voči iránskym predstaviteľom

EÚ v pondelok v rámci piateho kola sankcií proti Teheránu zaradila na čiernu listinu ďalších 32 iránskych predstaviteľov a dva subjekty z Iránu. Zmrazila im majetok a znemožnila im udeľovanie cestovných víz. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20.02.2023 17:57
Irán Foto: ,
Iránska vlajka nad hlavným mestom Teherán. Ilustračná foto
debata (4)

Sankcie sa okrem zákonodarcov, sudcov, prokurátorov a predstaviteľov väzenských orgánov obvinených z účasti na represiách vzťahujú aj na iránskeho ministra školstva Jusufa Núrího a ministra kultúry Mohammeda Mahdiho Esmailího.

Esmailí figuruje na sankčnom zozname EÚ za prenasledovanie umelcov a filmárov, ktorí nepodporujú vládu v Teheráne. Núrí bol pridaný na čiernu listinu pre útoky na študentov zapojených do protestov a za ich zadržiavanie.

EÚ od začiatku protestov v Iráne vlani v septembri uvalila sankcie už na viac ako 70 iránskych predstaviteľov a subjektov v súvislosti s násilnými zásahmi voči demonštrantom.

Masové celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra 2022 po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania.

Iránske úrady v rámci vlny protestov zatkli podľa údajov OSN už najmenej 14.000 ľudí. Podľa AFP iránske súdy v súvislosti s s protestmi vyniesli už 18 rozsudkov smrti. Štyroch odsúdených popravili, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Irán