Turecko a Sýriu zasiahli ďalšie otrasy: osem obetí a 760 zranených

Najmenej osem mŕtvych a viac ako 760 zranených si v Turecku a v Sýrii vyžiadalo pondelkové zemetrasenie o sile 6,4 stupňa. Na základe aktualizovanej bilancie o tom dnes informovala agentúra DPA. Otrasy pôdy zasiahli oblasť 14 dní po tom, čo mohutné zemetrasenie zabilo na juhu Turecka a severe Sýrie cez 47 000 ľudí.

20.02.2023 19:18 , aktualizované: 21.02.2023 09:20
Turecko Sýria Zemetrasenie Foto: ,
Zraneného chlapca nakladajú do sanitky po poslednom zemetrasení, ktoré zasiahlo juhotureckú provinciu Hatay a sever Sýrie 20. februára 2023.
debata (1)

Epicentrum pondelňajších otrasov, ktoré vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov, bolo v tureckej provincii Hatay. Turecké ministerstvá zdravotníctva a vnútra uviedli, že v krajine zomreli traja ľudia a zranení ich utrpelo 294, z toho 18 vážne. Podľa starostu mesta Hatay, v ktorom sa zrútila budova, v ktorej sídlil guvernér provincie, pátrajú záchranári po niekoľkých ľuďoch, ktorí uviazli pod troskami. Do oblasti úrady vyslali 6 000 stanov pre obyvateľov, ktoré nové zemetrasenie aj desiatky následných otrasov vydesili.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že pri zemetrasení, kvôli ktorému niektorí v panike vyskakovali zo svojich obydlí, zomrelo najmenej päť ľudí. Zranených SOHR hlási okolo 470, väčšinou z Halabu (Aleppa), kde sa na niektorých miestach kvôli otrasom zrútili domy.

Podľa tureckého úradu pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD) zasiahli Hatay v priebehu troch minút dve zemetrasenia – s magnitúdou 6,4 a 5,8. Otrasy bolo cítiť aj v Jordánsku, na Cypre, v Izraeli, Libanone či Egypte.

turecko Čítajte viac Zemetrasenie má v Turecku už 41-tisíc obetí, dovedna takmer 47-tisíc

Provinciu Hatay v pondelok navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý miestnym sľúbil rýchlu rekonštrukciu. Podľa neho sa podarilo za posledných 14 dní zachrániť z trosiek vyše 100 000 ľudí. Dnes podľa vyhlásenia úradu pre riešenie následkov katastrof (AFAD) záchranári pracovali na zhruba 40 budovách v posledných dvoch najpostihnutejších provinciách. Od soboty sa nepodarilo z trosiek vytiahnuť nikoho živého.

V Turecku si otrasy z predminulého týždňa vyžiadali podľa úradov vyše 41 000 mŕtvych, v Sýrii podľa odhadu OSN zhruba 6 000.

Podľa agentúry Reuters v Turecku zostal bez strechy nad hlavou zhruba jeden milión ľudí a ďalšie dva milióny ľudí postihnuté regióny opustili. Celkovo v zasiahnutej oblasti bývalo na 13 miliónov ľudí.

Ľudia sedia vedľa zničeného domu a čakajú na...
Ľudia sedia vedľa zničeného domu a čakajú na...
+7Ľudia sa zhromažďujú okolo ohňa v dočasnom...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Turecko #zemetrasenie v Turecku a Sýrii