Biden v Poľsku: NATO je silnejšie než kedykoľvek predtým

Severoatlantická aliancia je v súčasnosti silnejšia než kedykoľvek predtým, vyhlásil v utorok americký prezident Joe Biden na stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom vo Varšave. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, AP a PAP.

21.02.2023 15:46 , aktualizované: 23:05
Biden Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) kráča s americkým prezidentom Joeom Bidenom počas prehliadky čestnej stráže pred ich stretnutím v prezidentskom paláci vo Varšave 21. februára 2023.
debata (85)

„Rok po (začiatku ruskej invázie na Ukrajinu) by som povedal, že NATO je silnejšie než kedykoľvek predtým,“ povedal Biden a Ukrajine prisľúbil „neochvejnú podporu“.

Biden v pondelok prekvapujúco pricestoval cez Poľsko do Kyjeva, za čo sa mu Duda v utorok poďakoval. „Bolo to neuveriteľne strategické a aj politické gesto, ohromne dôležitý politický signál, samozrejme, predovšetkým pre Ukrajinu,“ uviedol Duda s tým, že Bidenova návšteva pozdvihla morálku ukrajinských obrancov. „Je to signál, že slobodný svet a jeho najväčší líder, prezident Spojených štátov, stojí pri nich,“ zdôraznil najvyšší poľský predstaviteľ.

biden, zelenskyj Čítajte viac Biden v Kyjeve ukradol Putinovi show

Vyzdvihol aj dôležitosť Bidenovej návštevy Poľska. „Vaša návšteva je dôležitým signálom pre bezpečnosť a signálom zodpovednosti Spojených štátov voči bezpečnosti sveta a Európy. Amerika môže udržať svetový poriadok,“ povedal Duda Bidenovi počas ich stretnutia.

Podľa Dudu je Poľsko bezpečné vďaka prítomnosti amerických jednotiek. Bidenovi tlmočil názor Poľska, že USA a Európa by mali viac spolupracovať v oblasti bezpečnosti aj hospodárstva.

Podľa Bidena zostal Kyjev aj rok po invázii slobodným

Ako uviedol americký prezident Biden vo svojom utorňajšom prejave vo Varšave, Kyjev zostal „slobodným“ aj rok po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Informujú o tom agentúry AFP a PAP. „Kyjev sa stále drží a hrdo odoláva a čo je najdôležitejšie, zostal slobodným,“ povedal Biden davu zhromaždenému pred kráľovským hradom v hlavnom meste Varšava. „Pred rokom sa svet pripravoval na pád Kyjeva; práve som prišiel z návštevy Kyjeva a môžem oznámiť: Kyjev stále odoláva!“ citovala Bidena poľská agentúra PAP.

Prezident USA zároveň opätovne vyhlásil, že Rusko sa na Ukrajine dopustilo zločinov proti ľudskosti. „V každom zmysle to bol výnimočný rok… mimoriadne brutálny zo strany ruských síl a žoldnierov. Dopustili sa zvráteností, zločinov proti ľudskosti,“ vyhlásil. „Zamerali sa na smrť a ničenie, pričom znásilňovanie využili ako vojnovú zbraň, unášali ukrajinské deti,“ uviedol ďalej Biden a dodal, že „nikto nemôže odvrátiť zrak od zverstiev, ktoré Rusko pácha na ukrajinskom ľude.“

Americký prezident zároveň podľa stanice Sky News oznámil, že Spojené štáty a ich západní spojenci sa chystajú tento týždeň uvaliť na Rusko ďalšie sankcie. Biden tiež zopakoval, že americký záväzok voči Severoatlantickej aliancie (NATO) je „pevný ako skala“. „Útok proti jednému je útokom proti všetkým,“ podotkol.

Biden sa v stredu stretne s lídrami krajín Bukureštskej deviatky, kam patrí aj Slovensko. Zastupovať ho bude prezidentka Zuzana Čaputová.

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za ‚vodcovstvo‘

Zelenskyj sa poďakoval americkému prezidentovi Bidenovi aj celým Spojeným štátom za ich vodcovskú úlohu „pri mobilizácii sveta na podporu slobody“, ako aj za ich „životne dôležitú pomoc Ukrajine“. Zelenskyj takto na Twitteri reagoval na prejav, ktorý Biden bezprostredne predtým predniesol vo Varšave, informuje TASR.

„Smerujeme k spoločnému víťazstvu a musíme ho zabezpečiť už tento rok!“ napísal Zelenskyj, zdôrazňujúc tak podľa stanice Sky News vieru Ukrajiny v to, že sa vojna môže rýchlo skončiť.

„Kyjev sa stále drží a hrdo odoláva a čo je najdôležitejšie, zostal slobodným,“ povedal Biden v zmienenom prejave na margo rok trvajúcej ruskej invázie. Prejav predniesol davu zhromaždenému pred kráľovským hradom vo Varšave, do ktorej prišiel deň po svojej neohlásenej návšteve ukrajinského hlavného mesta Kyjev.

Biden sa stretol so Sanduovou

Americký prezident v utorok uistil moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú o tom, že Spojené štáty podporujú suverenitu a územnú integritu tejto východoeurópskej krajiny. Uviedol to Biely dom. Prozápadná politička Sanduová minulý týždeň obvinila Rusko, že chce v Moldavsku vykonať násilný prevrat, ktorého cieľom by malo byť odstránenie súčasnej prozápadnej vlády.

Podľa Bieleho domu Biden so Sanduovou hovoril aj o americkej pomoci s cieľom posilniť politickú a ekonomickú odolnosť Moldavska, vrátane reforiem a energetickej bezpečnosti. Rokovali tiež o dopadoch vojny na Ukrajine a o tom, ako sa s nimi Moldavsko vyrovnáva.

Sanduová minulý pondelok povedala, že moldavské úrady potvrdili informácie o chystanom prevrate, ktoré im odovzdala Ukrajina. Tie hovorili o tom, že Rusko plánuje okrem iného využiť osoby zo zahraničia na protesty, ktoré majú viesť k zvrhnutiu prozápadnej vlády v Kišiňove a na vyvolanie chaosu v krajine. Moskva tieto tvrdenia odmietla, ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Ukrajinu, že sa snaží zatiahnuť Moldavsko do tvrdého stretu s Ruskom.

Sanduová Čítajte viac Moldavsko sa obáva „ruského“ prevratu. Moskva: Zaťahujete nás do konfliktu
85 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO #vojna na Ukrajine